♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, March 17, 2020

Pertama kali bekerja dari rumah

#workfromhome

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Sepanjang beberapa tahun bekerja ni, ni baru pertama kali diarahkan bekerja dari rumah. Tak tahu nak happy atau nak sedih. Ada laa rasa excited sikit. Tapi bila fikir-fikir balik... hmmm... ada pros dan cons nya...

So, pagi tadi setup home-office. Home-office lah sangat kan. Setup kat meja makan jer pun.

Aku kena 'masuk kerja' dari pukul 9 pagi sehingga jam 5.30 petang. Untuk pastikan kitorang semua masuk kerja, boss aku arahkan kitorang on Skype for business sepanjang waktu bekerja dan kena hantar daily report. Daily report kitorang guna Wrike jer. Update progress kat situ setiap hari.

Ini colleague aku yang serious dan annoying sepanjang bekerja kat rumah ni. Huhuhu...

Tapi dia lah jugak yang so lovely... tengah kiter sibuk bekerja, tiba-tiba dia hulur air. Huhuhu... soooo sweet.

Pastu dia tanya, "kat office memang macam ni ke? Duduk jer... Senyap jer..."

Aku kata "ye lah"... sebab dia kata, kat office dia tak duduk diam... Selain gi kuliah, dia selalu merayap gi office depan, kacau orang tu, kacau orang ni, gi membawang dan macam-macamlah... huhuhu...

Bekerja dari rumah rasa masa lambatnyer berjalan. Pastu asik nak cari jajan jer. Adoi ai...

Tepat jam 5.30 petang, aku terus tutup komputer, baring dan terus tertidur. Punyalah penat. Lagi penat dari bekerja kat opis.

Pukul 6.30 petang terjaga baru sibuk sediakan dinner. Masak senang-senang jer lah. Enche Neezam masak sayur.

Honestly, bekerja dari rumah not actually as fun as I thought. Penat dia tu lain macam. Serious! Mungkin sebab komitmen yang nak kena bagi tu lebih daripada biasa. Sebab at the end of the day nak kena tunjuk outcome - apa yang korang buat sepanjang hari ni. Kalau hari biasa tak perlu, sebab kiter memang hantar kerja sebelum due date.

Lepas tu, pada masa yang sama nak kena layan kerenah anak-anak jugak. Kejap kang si kecik tu, "mama nak susu... mama nak itu... mama nak ini..."

Tak nyahut kang kesian pulak. Layanlah sekejap. Pastu tercari-cari balik, tergantung kat mana kerja tadi. Huhuhu...

Tu tak kira marah anak-anak lagi. Tu tak kena, ini tak kena... Adoiii.. Sian diorang. Diorang pun stress mama dengan ayah kerja dari rumah.

Waktu lunch, sibuk nak fikir nak makan apa. Kalau tak masak karang, kesian pulak anak-anak lapar. Kitorang pagi tadi nasib baik enche Neezam ada beli heavy breakfast lebih. So, makan untuk lunch jugaklah. Petang baru masak untuk dinner. Konon masak lebih untuk lunch esok, tapi habis pulak semua. Sekali hadap... Naufal kata sedap daging masak merah mama buat. Alhamdulillah...

So tadi kerajaan dah umumkah tempoh Perintah Kawalan Pergerakan bermula esok sehingga hujung bulan ni. Ikut perancangan sebenar kitorang disuruh bekerja dari rumah untuk minggu ni jer dulu tapi nampaknya terpaksa bekerja dari rumah sehingga akhir bulan. Kenalah bersedia dengan norma kerja yang baru. Insya Allah...

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top