♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, February 23, 2020

My first fun run - Aloha Run 2020

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

New milestone in my life! Dah nak menginjak ke 40 tahun baru sibuk nak join fun run kan. Orang lain lama dah join lari-lari ni. Tak perlah kan... Better late than never. Betui dak?

Actually kengkawan dah lama ajak fun run ni. Tapi aku rasa macam malas jer. Tetiba last year terbuka hati pulak. Pastu kengkawan ajak 3km jer kan. So, kiter cubalah!

Bila dah register, barulah ada semangat dan rajin nak ikut enche Neezam gi jogging pepagi hujung minggu. Kalau tak, aku ni tak habis-habis fikir nak buat kerja rumah, itu ini tak habis-habis lah!

So kali ni, betul-betul jadi. Ok lah... 3km for beginner. Esok-esok kiter tambahlah mileage lagi kan.

Hari ni gak enche Neezam masuk half marathon 21km kat F1 Sepang. Dekat jer dengan rumah. Lebih kurang jam 3 pagi enche Neezam dah keluar rumah sebab flag off pukul 4.30 pagi.

Aku lepas subuh baru gerak ke Dpulze dari rumah. Sampai kat sana lebih kurang pukul 6.45 pagi. Dah ramai dah orang berkumpul. Nasib baik ada parking cantik lagi. Dekat betul dengan starting line. Alhamdulillah...

Punyalah ramai orang kat sana. Sempat jugak kitorang join zumba. Ni pun first time gak zumba kat public. Selalunya zumba dengan kengkawan kat tempat tertutup. Tapi dah kat tempat public ni tak der lah nak terkinja-kinja sangat. Segan weh.

Kitorang flag off pukul 7.30 pagi.

Kitorang ni memula jer jalan sama-sama... yer jalan... huhuhu... pastu memasing hilang. Ada yang dah lari ke depan, ada yang tertinggal kat belakang. Aku pun kejap jalan, kejap kang lari. Tapi memang banyak berjalanlah. Dah tu ramai yang berjalan. Nak lari pun susah. Ceh alasan... Huhuhu...

Alhamdulillah... aku tamatkan 'larian' aku dalam masa 30 minit. 1km, 10 minit... lama kemain kan... pace tak payah tau lah kan... huhu...

Kengkawan hari ni; Madi, kak Saba, Najwa, Fata dan Jira. Uollss are awesome! Thanks for the first experienced!

Next time kiter ajak satu opis join. Huhuhu...

At the same time... eh no no... not at the same time sebab tadi masa aku baru nak start pukul 7.30 pagi, enche Neezam call, dia kata dia dah habis HM dia. Awal gilos!

Fun run is actually yes really fun... walk... huhuhu... Insya Allah ada rezeki kiter join lain.

Saturday, February 22, 2020

Running kit - collected!

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari ni kitorang ke Cyberjaya. Collect running kit enche Neezam... and myself!

Fuhh!

First time nak join lari ni. Nervous den.

Ni pun sebab kengkawan dah berkali-kali ajak. So sempena 2020 ni, kiter ikutlah jugak. Huhuhu...

Aloha Run - siap dapat kalung bunga lagi.

Lepas collect running kit memasing, enche Neezam bawak gi lunch kat Bawal Power dekat-dekat sini jugak. Ada banyak jenis ikan bakar kat sini. Tapi favorite aku tetap ikan pari dan enche Neezam sotong. Bawal power jugak tak ambik. Rugi... rugi...

Oklah... sedap jugak. Tapi aku rasa kat kedai Sotong Giant Kota Warisan lagi sedap. Ikan bakar kat sana panas-panas lagi. Yang kat sini sebab dia dah bakar awal-awal so ikan dia sejuk.

Enche Neezam kata esok nak lari, so malam ni jangan makan nasi. So, makan betul-betul tengahari ni.

Esok enche Neezam join half marathon 21km kat F1 Sepang. Aku pulak... ehem... 3km jer kat Dpulze Cyberjaya. Oklah... 3km untuk first timer kan. Esok esok kiter pergilah long distance lagi...

Tuesday, February 18, 2020

Pasu idaman

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Setelah berbulan-bulan pokok ni tak berpasu, akhirnya dapat jugak pasu yang diidam-idamkan! Seronoknya!

Memang dah lama sangat nak pasu ni. Tapi tak jumpa-jumpa. Tengok kat shopee ada tapi material seramik, takut pecah pulak time delivery. Lagipun tak sure saiz dia. Takut nampak dalam gambar besar. Bila sampai secoet jer.

Semalam gi Kaison tetiba terpandang pasu ni. Terus grab. Sampai rumah jer terus cuba. And it fit perfectly! Happy nyerrrr....

Cantikkan?

Sunday, February 16, 2020

Lari-lari manja!

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Lama pulak rasa tak update blog. Sibuk dengan benda lain. Benda kat office. Lagipun macam tak der benda nak update. Life is so boring lately. Buat benda yang sama jer hari-hari. Tak der yang menarik. Huhuhu...

So, hari ni updatelah sikit apa yang ada.

Alhamdulillah... sejak beberapa bulan ni, kalau ada kesempatan aku akan ikut enche Neezam gi jogging di hujung minggu. Paksa diri sebenarnya. Sebab insya Allah minggu depan nak gi fun run dengan kengkawan. Nanti takut tak larat plak nak lari. Kena tinggal plak. So, kenalah praktis dulu.

Nama jer gi jog dengan enche Neezam. Tapi lari asing-asing. Aku tak larat ikut rentak enche Neezam. Laju dan reti nak berjalan. Dulu enche Neezam ikut gak aku 1 km pertama. Pastu dia tinggalkan aku. Tapi sekarang ni... pandai-pandai kaulah... huhu...

It's ok... aku enjoy jer jalan sorang-sorang. Jalan kejap, lari kejap.... eh tak... Jalan lama, lari kejap... huhu... Kalau enche Neezam ascot, dia tak kasi jalan. Suruh lari walaupun perlahan. Tak larat aku weh.

Biasanya kitorang jog kat tasik Kota Serimas. Best kat sini. Orang tak berapa ramai dan ada pokok-pokok sikit. Reduplah sikit. Selamat kulit hakak. Huhu...

Dan biasanya aku akan lari tiga pusingan tasik jer. So dapatlah 3.3 km. Tapi sebab enche Neezam cabar aku suruh buat 5 km tadi, aku pun pusinglah 5 pusingan tasik. Dapatlah 6km hari ni. Penat weh!

Dah habis lari, aku tunggu enche Neezam jap. Dia lari memang lebih dari 10km. Tak berhenti punya hokey. Bukan kaleng-kaleng.

Lencun orang tua ni. Dia gi lari ke, gi mandi ntah.

Ni kira dating berdua lah kejap. Anak-anak tinggal kat rumah. Kalau nak bawak bebudak, memang tak dapat larilah jawabnyer. Huhu...

Saturday, February 8, 2020

Reunion STS 2020

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari ni enche Neezam jemput kengkawan dia yang sama-sama belajar di Sekolah Menengah Tinggi Segamat dulu. Riuh rumah. Alhamdulillah... seronok memasing.

Makan-makan kali ni aku tak masak pun sebab tak berapa sihat sangat. Ni first time tau buat makan-makan kat rumah yang aku tak masak. Biasanya memang wajib masak. Kali ni enche Neezam order nasi minyak jer. Kengkawan enche Neezam pun masing-masing bawak makanan. Banyaklah makanannya.

Ini kengkawan sama sekolah dulu. Ada ramai lagi yang belum datang masa ni.

Haaa... siap bawak kek birthday untuk sambut birthday kengkawan yang lahir bulan Februari, termasuklah enche Neezam. Cantikkan keknya...

Seronok tengok diorang berkumpul, berborak dan mengimbas kenangan zaman persekolahan dulu. Tak kurang jugak membawang pasal banyak benda. Huhuhu...

Dari siang membawak ke malam uollsss...

Thank you Emi dan Shikin yang tolong mengemas sampai ke malam. Appreciate sangat. Insya Allah ada rezeki kiter berkumpul lagi hokey!

Friday, February 7, 2020

CNY 2020 @ PC Group

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Macam biasa setiap tahun office akan buat sambutan CNY. Berbeza dengan tahun-tahun lepas, sambutan kali ni agak sederhana. Tak der bakar-bakar mercun, tak der tarian naga. Apa pun, kemeriahannya tetap terasa. Yang penting dapat berkumpul dengan kengkawan, enjoy makan-makan dan ambik angpau! Huhu...

Cute jer boss I. Ingatkan dia tak perasan aku ambik video. Boleh plak enterframe. Huhuhu...

Yey! Dapat angpau... Thank you boss!

Thursday, February 6, 2020

Enche Neezam 40th Birthday celebration

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Akhirnya... enche Neezam dah menginjak ke usia 40 tahun. Fuh... tua dah! Alhamdulillah... syukur ke hadrat Allah... dipanjangkan usia hingga ke hari ni.

Dah masuk 40 series ni, aku fikir nak lah buat celebration yang best sikit buat enche Neezam. Pastu nak update kat blog ni. Wajib! Biar dia ingat... huhuhu... jangan dia pergi join lari pulak masa birthday aku nanti, macam tahun lepas. Hampeh betul!

So, aku ambik halfday hari ni. Enche Neezam tak tau. Komplot dengan puteri aku, Niesreena. Pukul 2 petang ambik Niesreena kat sekolah dan terus ke Aeon. Ingat nak cari belon ke hapa kan. Tapi ehemmm... belon birthday yang cantik-cantik, yang ada tulisan dan ucapan customized, pastu dalam belon ada belon kecik-kecik tu... ehemmm... mahal rupanya. Aku fikir, daripada beli belon mahal-mahal. Baik aku bagi barang mahal. Huhuhu... Akulah yang fikir macam ni. Kot korang rasa berbaloi, then on special day sekali sekala... apa salahnya kan. So, cancel belon.

Cari hadiah birthday... kat Aeon, macam tak der yang berkenan pulak. So, lepas lunch, kitorang ke Mitsui Outlet. Ya Allah! Ramainya pelancong China. Naik seram pulak aku jadinya. Dahlah kitorang tak pakai mask. Aku cakap dengan Niesreena, kiter tuju kat tempat yang kita aim jer. Cepat-cepat nak beli, cepat balik. Takut...

Masuk Nike, pastu ke Puma dan Adidas. Pastu masuk balik ke Nike. Berkenan dengan baju lari ni. Sesuailah untuk enche Neezam, walaupun dia banyak baju lari. Tapi semua baju lari dia lengan pendek. Badan dia pun dah naik berbelang dah sebab terbakar. So, aku belikan dia 2 pasang baju lari lengan panjang. Hmmmm... harap-harap dia suka.

Settle hadiah, kitorang gi cari kek pulak kat Secret Recipe. Pastu terus balik rumah. Dalam kepala ni dok fikir, manalah nak sorok kek ni. Kalau enche Neezam bukak peti ais, mesti kantoi ada kek. Tapi tak perlah... kalau kantoi redho jer lah... Tapi enche Neezam pun sebenarnya jarang bukak peti ais. So, doa jer lah dia tak bukak peti ais petang ni. Huhuhu...

Bila kitorang dah sampai rumah, enche Neezam whatsapp bagitau yang dia dah tempah restoran kegemaran dia untuk dinner malam ni. Terus kepala hotak aku fikir, kalau hantar kek ke kedai tu dulu bagus jugak. Mesti enche Neezam tak sangka dapat kek kan... Huhuhu...

So, terpaksalah keluar semula ke Kota Warisan, hantar kek pulak. Kebetulan masa hantar kek, chef atau owner kedai ada. Pakat dengan diorang nak surprise sikit untuk dinner malam ni. Heheheh... Ya Allah! Chef dan krew dia sangat welcoming. Terharu pulak rasa. Huhuhu...

So, balik rumah buat macam biasa. Konon-konon baru balik kerja. Tapi penatnya.... Allah jer tahu... Berpusing-pusing hari ni. Enche Neezam pun balik lambat macam biasa. Pukul 6 lebih baru sampai rumah.

So, lepas maghrib, terus siap-siap ke restoran kegemaran kitorang sekeluarga - El Boney Cafe kat Kota Warisan. Sampai-sampai tengok kemain ramai orang. Nasib baik dah reserved meja. Diorang sediakan special kemain pulak tu mejanya. Huhuhu... Siap tulis 'Happy Birthday' atas meja.

Aku siap tanya enche Neezam, "abang tempah bagitau nak sambut birthday ke?". Enche Neezam kata tak. Huhuhu... Terkejut dia... Tapi chef ada friend enche Neezam kat fb. So, aku cakap, mungkin chef tahu dari fb kot. Huhuhu... cover...

Maka dinnerlah kami macam biasa.

Beberapa minit lepas tu, tetiba lampu kedai tertutup dan chef and the crew menyanyikan lagi birthday untuk enche Neezam. Huhuhu...

Terkejut enche Neezam. Tetiba ada kek favorite dia. Enche Neezam ingatkan kedai yang sediakan. Kemain besar kek. Bila tengok atas kek tu tertulis 'Happy 40th Birthday, Ayah' enche Neezam terus tahu, tu kerja kitorang. Huhuhu...

Muka terkejut, tapi happy... So obvious, right? Huhuhuhu...

Alhamdulillah... surprise menjadi. Thanks sangat kat chef and crew kat El Boney Cafe. Sangat supportive dan friendly.

Balik tu... hulur hadiah birthdaylah pulak. Enche Neezam tak sangka ada hadiah. Ingatkan aku belanja makan jer. Huhuhu... Gigih cari merata ni tau...

Tapi hadiah birthday biasa-biasa jer lah. Ingatkan nak belikan Garmin running watch. Tapi... ehemmm... dah telan ribu tu... baik aku beli emas. Huhuhuhuhuhuhuhuhu... Sorry, husband...

Baju ni pun, alhamdulillah, enche Neezam suka.

Alhamdulillah... alhamdulillah... settled surprise birthday suami tercinta aku ni. Terharulah dia... Naufal pun surprise jugak. Sebab dia pun tak tau apa-apa. Aku komplot dengan kakak jer. Si Naufal ni selalu terlepas cakap. Tak boleh bawak komplot bersama. Takut kantoi.

Abang,

Hope you like the surprise. Tak der yang mewah ke hapa. Apa yang ada seadanya jer.
Mama dan our little Khairuns doakan abang dipanjangkan usia dan sentiasa dimurahkan rezeki, sihat dan dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat.
Semoga sentiasa di bawah lindungan Allah swt dan para malaikat.
Ameen...

Happy 40th Birthday.

We love you so much!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top