♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, September 13, 2020

Pinggan Mangkuk Viral @ Pasar Seni

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari tu masa outing dengan kengkawan kat KL, aku ternampak kedai yang jual pinggan mangkuk viral yang corak-corak cantik tu. Banyak giler pinggan mangkuk pelbagai jenis dan corak dalam kedai tu. Hati meronta-ronta jer nak turun tapi bas Hop & Drop tu tak boleh berhenti sesuka hati. So, memang mampu tengok jer lah.

Semalam bila sampai rumah emak, aku bagitau emak pasal kedai tu. Emak kata kalau dari rumah mak tu naik MRT sekejap jer sampai ke Pasar Seni tu. Aku terus ajak mak. Emak nak pergi pulak. Huhuhu...
So, hari ni pagi-pagi dah siap masak semua, kitorang pun tinggalkanlah laki-laki semua kat rumah. Enche Neezam hantar kitorang ke MRT.

Aku first time naik MRT. OK jugak. Tak ramai pun orang. Dari stesen Sungai Jernih ke Pasar Seni lebih kurang 35 minit cam tu.


Berhenti di stesen MRT Pasar Seni, jalan sikit akan nampak kedai tu betul-betul dekat selekoh berhampiran dengan Kasturi Walk Pasar Seni.

Ya Allah.... bahaya betul kedai ni. Memang macam-macam corak dan pelbagai jenis pinggan mangkuk yang ada. Semuanya cantik-cantik. Sumpah rambang mata.









Harga kat sini pun jauh lebih murah berbanding satu masa dulu aku pernah tengok satu booth yang bukak kat Mitsui. Mahal giler. Nak beli sudu jer pun fikir banyak kali, Huhuhu...

Kat sini memang harga mampu milik. Banyak yang berkenan tapi fikir banyak kali nak ambik fikirkan macam mana nak menggangkut naik MRT balik nanti. Huhuhu...

Alang-alang dah sampai Pasar Seni, kitorang decided untuk jalan-jalan dulu ke Pasar Seni dan Petaling Street. Dah bertahun aku tak jejak ke sini. Rasanya last dulu masa belajar kat UTM. 

Bangunan Pasar Seni ni masih macam tu lah jugak. Tak berubah pun. Cuma kat luar ni makin cantik laa... ada Kasturi Walk dengan wau bulan yang besar ni kan. Mungkin dah lama jugak sebenarnya Kasturi Walk ni. Aku jer tak tau... huhuhu...

Menjengah masuk ke dalam Pasar Seni, aku rasa tak banyak beza sangat dengan dulu. Banyak dijual saguhati dan cenderamata Kuala Lumpur. Kitorang memang tak beli benda apa pun laa, cuci mata jersss...







Kemudian kitorang ke Petaling Street pulak. Petaling Street sekarang tak macam dulu.

Aku ingat lagi dulu banyak sangat jual handbag-handbag dan baju-baju berjenama tetapi tiruan. Lepas tu kalau nak harga murah kena pandai tawar-menawar. Dulu orang kata, kalau tak nak beli jangan gatal-gatal nak try tawar-menawar... last-last tak beli, memang kena belasahlah. Tapi tu orang katalah... tak pernah tengok depan mata pun. Tapi sebab cerita macam ni, buat takut orang nak tanya harga. Huhuhu...

Berbanding dulu, sekarang ni tak banyak dah kedai-kedai handbag tiruan ni. Ada lah sebiji dua terselit-selit. Baju pun tak banyak macam dulu. Sekarang ni banyak kedai makan masyarakat Cina jer. 



Air mata kucing sedap. Dari dulu memang ada sampai sekarang ni.









Sebelum balik, kitorang singgah semula ke kedai pinggan mangkuk viral tadi tu. Grab apa yang mampu nak angkut dulu. Tak per... beli sikit-sikit. Next time boleh datang lagi!




Puas hati sangat. Next time nak gi kena bawak enche Neezam. Sambil menjadi tukang angkut nanti, boleh jugak jadi tukang bayar. Huhuhu...

Thursday, September 10, 2020

Finally arrived... my wall iron...

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Alhamdulillah... akhirnya sampai jugak.


Lama giler weh tunggu. Dari awal bulan May. Sepatutnya sampai bulan Julai. Tapi dah Covid-19 kan. Semua tertangguh.

Tapi tak perlah... asalkan sampai.

Alhamdulillah... memang puas hati. Wrap elok. Condition elok. Besar. Unexpected. Overall memang puas hati. Harga pun memang murah berbanding kat SSF yer. Huhuhu...

Ni ntah bila pulaklah nak gantung ni. Kena tunggu enche Neezam free. Kalau ikut hati aku nak drill jer sendiri. Tapi tak reti. Huhuhu... So bersabarlah yer. Hujung minggu ni kiter paksa enche Neezam gantung wall iron ni.

Paksa jangan paksa! Hehehehe...

Monday, September 7, 2020

Upah ais krim budak baik

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari ni first time bekerja dari rumah. Memang kena siapkan kerja pagi-pagi sebelum dak kecik ni bangun. Alhamdulillah... memang lambat dia bangun. Huhu...

Tengahari keluar. Neeyaz ingat nak gi taska. Huhuhu.. sian dia. Aku cakap, ikut mama hantar barang sekejap. Neeyaz ok jer.

Macam biasa dalam kereta bising mulut dia - kuat berceloteh macam ayah dan mama dia jugak. Huhhuhu...  Alhamdulillah,,, baik jer Neeyaz.

On the way balik upah Neeyaz ais krim mekdi. Suka dia. Tapi tak boleh biasakan... nanti hari-hari pulak claim aiskrim.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top