♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, January 8, 2020

#kampungpeople

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Haiii uollsss... dah lama tak review pasal movie atau drama kegemaran kan. So, kali ni tak boleh tidak... kali ni nak cerita jugak pasal 'Kampung People'!

Aku memang jarang sebenarnya ikut drama bersiri. Kecuali yang viral-viral jer. Selalunya aku ikut bila dah lepas 3-4 episod. Bila viral orang kata best, baru tengok.

Sebelum cerita Kampung People ni, aku tengok 'Cemburu Seorang Perempuan'. Pun best! Sedih sangat...

Dan kali ni layan 'Kampung People' pulak! Lain giler genre dia... Lawak dia memang jenis lawak masuk air... aneh-aneh jerrsss...

Memula tengok episod 3 sebab bila baru episod 1 & 2 orang dah mula bising kata best... best... kan... Pastu trending. So kali ni cepatlah sikit follow. Bila tengok episod 3 best... terus marathon episod 1 & 2 kat youtube. Memang kelakar uolls! Lawak-lawak dia semua lawak masuk air... memang tak boleh terima dek akal... tapi entah macam mana aku boleh hadam jugak. Huhuhu...

Dari perangai si Minah... ke Lailer... OMG! Absolutely correction!

Si Razif yang lurus... dan Yummy yang menamakan perutnya sebagai Darwish! OMG!

Dan Jekfer... ehem...

Dari TP ke si Badrul Bisu... Semuanya watak aneh-aneh... huhu...

Aku paling suka episod 3 yang geng TP konon nak tolong Abu kat ladang jagung, tapi buat kerja tak sampai berapa saat dah ajak gi minum... dengan riang gembira... huhuhu... Pastu si Abu ni punyalah susah hati tak reti macam mana nak tolak ajakan TP and the gang untuk gi minum setiap hari. But at the end of the day, geng TP pulak yang cakap dulu kat Abu yang diorang sebenarnya tak boleh nak layan Abu gi minum hari-hari sebab diorang pun ada urusan lain. Bukan nak layan Abu jer... pulak?! Hahahaha... memang best!

Ni episod favorite aku...

Macam manalah penulis skrip tu boleh buat lawak masuk air macam ni? Adoi aiii!

Tapi dalam lawak-lawak cerita ni sebenarnya banyak bagi pengajaran dalam isu-isu kekeluargaan jugak. Terutamanya ada beberapa adegan sebelum tidur antara si Minah dan Abu. Masing-masing bercerita apa terjadi pagi tu dan kongsi masalah diorang. Walaupun kadang-kadang sorang cerita pasal hal lain, sorang lagi cerita pasal hal lain, but at the end diorang akan support each other sebelum si Minah berdengkur tidur dengan mata terbuka. Huhuhu...

Apapun... cerita 'Kampung People' memang terbaik! Lain daripada yang lain... Malam ni dah masuk episod terakhir. Rasanya macam tak puas tengok lagi diorang ni. Mungkinkah ada season 2???

Sedikit trivia pasal 'Kampung People':-

Iqamah yang si Abu mainkan dari handphone dia ialah suara Razak Ahmad atau TP.

Badrul Bisu betul-betul sebenarnya tak bisu.

Novel yang si Yummy baca dalam 'Kampung People' tu memang betul-betul wujud tapi tak der kat pasaran.

Penulis novel-novel ni semuanya si Badrul Bisu atau nama fb dia Shahril Sarjen.

Produk BioJen yang si Badrul jual tepi jalan tu memang wujud dan memang si Shahril Sarjen ni jual.

Kek pandan dan fake birthday cake yummy setiap tahun tu ialah si Badrul Bisu yang buat. Berbakat betul si Badrul ni rupanya kan...

Pengarah cerita ni ialah Wan Hasliza. Pengarah yang sama mengarahkan cerita 'Keluarga Iskandar'. Cerita 'Keluarga Iskandar' pun aku suka tengok. Tapi ending season 2 macam tergantung. Tunggu 'Keluarga Iskandar 3' tak keluar-keluar... sadis...

Haaa... ladang jagung dalam cerita tu... memang dia tunjuk dari bersihkan tanah sampailah dah berbuah... memang betul-betul diorang tanam jagung ke??? Ini eden tak tau... huhuhu...

Jangan lupa tau... episod akhir 'Kampung People' malam ni...

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top