♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, January 6, 2020

Dok kat baby car seat ok Neeyaz...

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Mulai 1 January 2020 semua kanak-kanak di bawah ketinggian 135cm kena pakai baby car seat.

Si Neeyaz ni, memula dulu memang duduk kat baby seat sebab enche Neezam hantar dia gi taska sendiri. Sejak awal tahun lepas, Neeyaz duduk kat kerusi biasa tanpa baby seat sebab leceh asik nak bukak dan pasang baby seat setiap kali aku nak naik kereta. Kalau nak letak kat tempat duduk belakang, sempit pulak nak duduk dengan kakak dan abang dia lagi kan... So, Neeyaz duduk jer kat seat depan tak pakai baby seat. Tapi kitorang pastikan Neeyaz pakai seat belt.

Dan lepas tu, setiap kali aku naik jugak kereta, baby Neeyaz nak berpangku jer lah... Penat jugak weh... Dengan Neeyaz yang semakin melasak dalam kereta dan berat dia pun semakin berat. Lenguh aku dibuatnya. Nak nak kalau perjalanan yang panjang. Huhuhu...

So, hujung minggu hari tu keluar, dah start kena duduk kat baby seat semula. Alhamdulillah... nasib baik Neeyaz ok. Tapi dengan syarat, aku kena duduk belakang dengan dia.

Nak jugak tatap wajah mama dia yang comel ni kan... huhuhu...

Terpaksalah mama duduk seat belakang sekarang.

Alhamdulillah... nasib baiklah dah tukar kereta panjang sikit. Tak lah sempit sangat berbanding CRV dulu.

Bagi aku, penggunaan baby seat ni memang bagus untuk keselamatan kanak-kanak dalam kenderaan. Tapi aku concern jugak, macam mana dengan keluarga besar yang ramai anak-anak yang kecik-kecik lagi. Aku rasa kalau kereta kecil even Honda City pun, boleh letak 2 baby seat jer kat belakang. Dan harga baby seat ni pun bukannya murah. Lebih-lebih lagi kalau nak cari yang berkualiti.

Tapi alhamdulillah... kerajaan ada sediakan subsidi car seat untuk keluarga golongan B40. Bolehlah ringankan sedikit bebanan ibubapa yang terpaksa beli car seat ni.

Dah ada orang dapat ke subsidi car seat ni? Dah 2020 ni... kalau masih tak diagihkan, kesian pulak, takut kena saman pulak nanti sebab tak pakai car seat lagi.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top