♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, April 21, 2009

Apple goreng

Kat rumah ada banyak sangat stok apple sebab gi apple picking ari tu. Walaupun dah agih-agihkan apple kepada kengkawan yang tak gi, tapi still ada banyak lagi stok apple kat rumah. Sampai dah tak larat dah nak makan apple. Hhehehehe...

So, untuk menghabiskan stok apple yang ada, aku buat apple goreng untuk minum petang ni. Pernah rasa? Sedaaaappppp... First time aku rasa apple goreng ni kat rumah kak Farizal, kak Gee yang buat. Kreatif betul kan. Rasa apple goreng ni lebih kurang macam pisang goreng gak. Tapi kat sini susah nak dapat pisang yang sesuai untuk digoreng. Pisang tanduk, pisang nipah memang tak jumpalah kat sini. So, goreng apple pun ok lah kan...

Senang jer nak wat apple goreng ni. Macam goreng pisang gak.

Dan ni kalau ikut resepi akulah... Tepung gandum, telur sebiji, garam & serbuk kunyit. Dan aku suka letak gula sikit supaya tak lah terasa sangat kalau apple tu masam. Seterusnya, gorenglah macam biasa dengan minyak sederhana besar. Bila apple dah masak nanti apple tu akan jadi lembut macam pisang.

Inilah hasilnya...


Pastu makan lawankan dengan sambal kicap dan cili padi. Sedap... Cubalah...


*juliet le sweetheart : suka cuba resepi yang senang-senang



No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top