♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, May 6, 2008

Niesreena dah besar

Bulan Mei ni usia Niesreena mencecah 17 bulan. Semakin meningkat usianya, semakin banyaklah kerenah dan aksi Niesreena sekarang. Dan seperti biasa aku akan cuba tuliskan segala kerenah dan aktiviti puteri aku dalam blog aku ni sebagai kenangan. Nanti manalah tau Niesreena nak dapat adik, blehlah compare kan… Hehehhe… Lagipun aku memang suka baca balik post-post yang lepas-lepas dalam blog aku ni untuk refreshkan balik kenangan-kenangan indah… cewah!

Last week aku bawak Niesreena pergi check-up. Alhamdulillah nampak gaya semuanya ok. Gigi Niesreena rupa-rupanya dah ada 15 batang. Banyak betul. Sebelum ni aku memang nampak gigi Niesreena dah banyak, tapi tak pernah plak nak kira. Ada beberapa batang gigi geraham. Nasib baik Niesreena tak pernah demam sebab tumbuh gigi. Tiap-tiap pagi Niesreena akan gosok gigi dengan aku. Tangan goyang-goyang macam real jer gosok gigi. Bila aku nak tolong gosokkan, Niesreena tak kasi, nak wat sendiri.

Sekarang ni Niesreena dah pandai berinteraksi dengan aku dan hubby, samada dengan bersuara atau hanya sign language. Kalau ‘nak’, Niesreena akan angguk dan kalau ‘tak nak’ Niesreena akan geleng. Kadang-kandang tu Niesreena akan angguk atau geleng sambil menjawab ‘nak’ atau ‘na nak’ means tak nak. Memang menjawab soalan… Niesreena jugak dah pandai nak ikut hujung perkataan yang kitorang sebut. Seronok betul bila dengar Niesreena cuba berinteraksi macam tu. Kalau ‘bye bye’ memang dah expert, siap lambai. Sekarang ni jugak tak payah aku atau hubby yang mengagah NIesreena, tapi Niesreena plak yang mengagah kitorang. Comey tol!

Aktiviti setiap pagi atas katil masa bangun tidur ialah kiss kiss. Sebelum turun katil Niesreena mesti kiss mama dah ayah dulu. Yang kelakarnya, bila Niesreena cium, dia siap keluarkan bunyi ‘muaaaaa’. Comey sangat! Pastu bibir dia cecah siikkkiiiiiitttt jer kat pipi kitorang ni. Tak puas sungguh rasanya dicium Niesreena. Yang tak tahannya, kalau Niesreena bangun tidur dulu dari kitorang, Niesreena akan sembur muka kitorang dengan air suruh bangun. Sembur dengan ayaq liuq. Ceeessssss!!! Kalau tak bangun gak, Niesreena akan tolak-tolak dengan kaki *ayah Niesreena yang selalu jadi mangsa tolakkan* atau congkel mulut dan mata *mama Niesreena plak slalu jadi mangsa congkelan*. Tension jer… Dah lah ngantuk lagi.

Niesreena seorang copycat. Suka sangat cuba meniru apa yang orang cakap atau buat. Kalau kitorang tengah solat, Niesreena pun akan berdiri tegak dan sujud gak. Semoga menjadi anak yang solehah hendaknya…

Niesreena pantang dengar lagu, expecially lagu yang rancak-rancak. For sure mesti gelek punya. Siap goyang bontot macam Beyonce. Hehehe… Sebab tu kengkadang aku lambat reply sms sebab tunggu Niesreena habis joget dengar bunyi hs aku. Kalau nasib baik bleh dengar Niesreena menyanyi sekali. Hehehe…

Niesreena lebih manja dengan aku berbanding Neezam. Apa-apahal NIesreena mesti choose aku dulu dari ayah dia. Kadang-kadang tu sampai aku nak buat kerja pun susah sebab Niesreena asik nak duduk atas pangku jer, nak duduk bawah ketiak aku jer lah. Sejak ada Qis ni Niesreena nampak macam dah tak baby dah. Hehehhe… paham tak maksud aku? Sebelum ni tengok Niesreenalah yang paling kecil, tapi bila datang Qis, nampak sangat dah Niesreena dah besar. Sejak beberapa minggu jaga Qis, Niesreena nampak gayanya dah ok dengan Qis. Tak derlah nak jelous sangat macam dulu. Yang bestnya, Niesreena dah pandai nak agah-agahkan dan main pekaboo dengan Qis dan diorang dorang ni pandai plak main sama-sama. Kadang-kadang tu main kejar-kejar, kadang-kadang main nyorok-nyorok. Selalunya Niesreena nyorok, Qislah yang kejar. Bila Qis jumpa Niesreena, Niesreena akan gelak terbahak-bahak, Qis relax jer. Syok sendirilah Niesreena ni…

Niesreena dah pandai posing. Kalau depan camera tu tersenyum-senyum, gelak-gelak, lentok-lentok kepala. Kelakar plak aku tengok. Kalau dulu bukan main susah lagi nak tengok camera.

Yang paling aku tak tahannya dengan Niesreena ni ialah tabiat dia yang suka nak menyusu tengah malam. Percaya tak? Until now, aku still bangun tengah malam untuk susukan Niesreena. Letih tuuuu…

Well, aku rasa setakat ni dululah aku tulis pasal Niesreena. Kalau nak ikutkan banyak lagi keletah Niesreena yang aku nak tulis but I better stop right here for now. It’s cooking time. Kang laki aku balik bukak periuk kosong jer kang. Cian dia… Until the next post… chiow!


*juliet le sweetheart : dah beberapa hari ni asyik borong baju tebal untuk Niesreena.



No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top