♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Saturday, January 16, 2021

Sessi persekolahan 2021 ditangguhkan

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Beberapa hari lepas aku cakap kat enche Neezam, aku risau bebudak akan start gi sekolah minggu depan memandangkan kes Covid-19 yang semakin tinggi. Lebih-lebih lagi kat Selangor ni. Mencanak-canak kes baru Covid-19 setiap hari.


Aku tengok kat My Sejahtera pun dalam 1km radius kawasan aku ni ada 13 kes baru! 

Adoi aiii...

Kalau budak-budak ke sekolah, memang lagi banyaklah kes baru setiap hari. Macam manalah nak kurang. 

Tup... tup... petang tadi dengar berita kata sessi persekolahan 2021 yang sepatutnya bermula pada 20hb Januari, hari Rabu ni akan ditangguhkan. Ya Allah... alhamdulillah...


Honestly, aku memang lega bila budak-budak ni tak perlu ke sekolah sebab kes banyakkan sekarang. Tapi at the same time, aku kena prepare diri jugak untuk hadap Niesreena dan Naufal punya kerja sekolah. Dah lah tahun ni memasing nak ambil peperiksaan penting.

Niesreena ok lagi... dia pandai belajar sendiri dan kalau ada masalah baru dia akan refer pada aku dan enche Neezam. Naufal... hmmmm... kalau belajar laju kemain. Kerja sekolah sekejap jer siap. Tapi yang aku risaukan, masuk ke tidak dalam kepala hotak tu. Huhuhu... aku memang kena bagi lebih masa untuk tengok Naufal belajar. 

Nampak gayanya aku pun kena ambik masa belajar dulu apa yang diorang belajar sebelum mengajar diorang. Kira kena sama-sama belajarlah. Silibus bebudak sekarang ni bukan macam kiter dulu. Memang mencabar sangat-sangat. 

Aku bersyukur jugak bila kerajaan announce sebelum diorang naik sekolah. Daripada dah naik sekolah then tetiba kena tangguh pulak kan. Sekurang-kurangnya tak perlu nak bayar duit transport lagi. Macam tahun lepas, walaupun berbulan tak naik van sekolah aku tetap bayar yuran penuh sampai hujung tahun. 

Hmmmm... satunya sebab kesian kat kakak transport sebab ni jer punca pendapatan diorang (agaknyalah...) dan aku rasa tak baik pulak kalau tak bayar. Bila dah jadi macam ni, aku kesian jugak dengan pengusaha bas sekolah. Kalau sekolah tangguh, orang pun tak lah guna van sekolah, memang tak der incomelah kan. Hmmmm... kesian...

Apa-apapun, ramai sebenarnya yang terkesan dengan pandemik yang melanda seluruh dunia sekarang ni. Orang hilang pekerjaan, hilang punca pendapatan... Aku pun salah seorang daripadanya... Huhuhu... Tapi tu lah... kiter usahakanlah cari jalan lain nak survive.... Insya Allah...

Semoga tahun ni hilanglah Covid-19 ni. Giler rindu nak jalani hidup normal macam dulu...

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top