Enche Neezam tak der kat rumah hari ni sepanjang hari ni. So, aku pagi-pagi lagi dah bangun untuk masak sementara baby Neeyaz masih tidur. Takut baby bangun, apa kerja pun tak boleh buat sebab nak berkepit jer.
So, semalam dah planning, hari ni nak masak satu menu yang kita akan makan dari pagi sampailah ke malam... huhuhu...
Maka terhasillah laksa johor.
Senang jer nak buat laksa johor ni sebenarnya. Sap sap jer siap!
Kuah laksa aku gunakan ikan tongkol sebab besar, senang nak buang tulang. Kalau pakai ikan kembung lagi sedap orang kata, tapi lecehlah nak buang tulang sekor-sekor. Tapi ikan tongkol pun sedap jugak.
Untuk kuah ni, selain ikan tongkol aku jugak masukkan udang segar sikit, udang geragau sikit dan ikan tenggiri masin. Pastu masukkan daun kesum dan bunga kantan banyak-banyak! Perghhhh... memang terbaik!
Niesreena dan Naufal makan bertambah-tambah. Memang rasa berbaloi sangat buat sendiri.
Sebab sedap... kita bagi jiran sikit yer...
Mula-mula macam segan nak bagi sebab jiran orang Johor, mesti lagi pandai buat laksa johor kan. Kiter orang Johor celup jer. Huhuhu... Tapi... bagi jer lah... Kongsi rezeki sesama.
Enche Neezam dah beberapa minggu ni asyik kerja hujung minggu... Bila nak rehat?
No comments :
Post a Comment