Assalamualaikum...
Semalam minum petang dengan kuih ni.
Sedaaaapppppp... Korang pernah buat? Pernah makan?
Okay... hari ni nak kongsi dengan korang resepi kuih dari Indonesia ni. Cara buatnya sangat senang! Nama kuih ni ialah
Pisang Molen
Sesuai sangat kalau nak buat minum petang dan sarapan pagi.
Bahan-bahan
Pisang Raja atau apa-apa pisang kegemaran korang
250g tepung gandum
50g gula halus
60g mentega/margerin
50 ml air suam
1 biji telur
Garam secukup rasa
Cara-cara
Pisang kalau besar, eloklah dibelah 2 atau 3... Biar nipis sikit...
Gaulkan tepung bersama gula dan garam sehingga rata.
Masukkan telur dan mentega. Tuang air sedikit demi sedikit.
Uli hingga rata.
Tutup adunan dengan plastik atau kain bersih dan biarkan sekurang-kurangnya 20 minit.
Selepas 20 minit, ambil adunan secukupnya dan leperkan/giling sehingga tebalnya 2mm.
Lebar dalam 3-4 cm dan lebar lebih kurang 30 cm ** mengikut saiz pisang pilihan korang.
Kalau nak senang, nipiskan tepung dengan gunakan mesin guling pakai tangan tu, tau kan?
Gulungkan kepingan tepung tu pada pisang.
Goreng pisang dengan kaedah deep fry. Minyak jangan panas sangat okay.
Bila dah kekuningan, bolehlah angkat dan tuskan minyak.
Sedia untuk dihidangkan!
Korang cubalah buat cantik dan comel lagi dari gambar kat atas ni yer...
Hehehehe...
Selamat mencuba!
No comments :
Post a Comment