♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, March 24, 2009

28 April 2009

Kitorang baru jer balik daripada jumpa gyne. The same doctor as last time; Dr. Pahuja, kat Northpark Private Hospital.

Memandangkan kitorang dah kompom dengan keputusan kitorang, that I will go with c-section, so, kitorang telah pun mendapat tarikhnya.

28 April 2009

Lebih kurang sebulan dari sekarang! Dan cepat 10 hari daripada due date!

Perasaan aku sekarang? Hmmmmm... tak keruan! Rasa seronok pun ada, risau pun ada, terkejut pun ada... Terkejut sebab tetiba due date cepat plak; risau plak pasal Niesreena ni, tak tau nak tinggalkan dengan saper masa hari tu nanti, dan rasa seronok sebab bermacam sebab! Hehehe...

Well, banyak jugak yang gyne terangkan tadi. Katanya waktu bersalin nanti Neezam boleh masuk labour room dengan aku; to be by my side. Then bolehlah Neezam tengok bila baby kuar dari belly ni nanti. Boleh potong tali pusat lagi. Tu pun kalau Neezam beranilah. Hehehhee... Aku takut Neezam jer yang pengsan waktu tu nanti. Muahahahahaha...

Dan untuk pengetahuan semua, gyne ni jugak akan lakukan c-section tu nanti. She said, she is the best doctor and I should'nt be worried. Lega gak bila dia cakap cam tu. Sekurang-kurangnya mengurangkan jugaklah kerisauan aku ni. :) Then aku tanya gak samada dia akan lakukan epidural, atau pengsankan aku satu badan. Tapi katanya dia akan lakukan spinal. Spinal? First time aku dengar. Sebab last time aku wat epidural dan kak Azni plak pernah pengsan satu badan. Tapi kata gyne, spinal lebih kurang jer macam epidural and much more better.

Hanya satu suntikan spinal jer yang diperlukan dan separuh daripada badan aku akan tak rasa apa-apa masa ceasar nanti. Kesan suntikan spinal lebih cepat daripada epidural. Maksudnya; aku tak kan rasa sakit contraction secepat mungkin sebaik sahaja spinal dan ia akan bertahan lebih kurang 1-2 jam. Tadi aku baca gak kat internet, perbezaan antara spinal dan epidural. Ramai yang kata spinal lebih baik. So, ok lah... Lega...

Lega jugak pasal urusan dengan OSHC. Untuk labour memang compom 100% covered even kat private hospital. Dan yang bagusnya kat sini, cost untuk bersalin normal atau ceasar sama jer. Tak macam kat Malaysia; yang bezanya sampai beribu-ribu hengget. Lebih-lebih lagi kalau bersalin kat hospital private. Urusan dengan OSHC pun semuanya dah diserahkan kat hospital. So, sekarang ni pihak hospital akan berurusan terus dengan OSHC. Harap-harap smoothlah semuanya.

Cuma aku risau pasal Niesreena ni. Dengan saper aku nak tinggalkan masa hari tu nanti. Walaupun hanya untuk satu hari, tapi aku macam susah hati jer nak tinggalkan Niesreena dengan orang. Bukan aper... aku tak nak menyusahkan orang yang bakal menjadi 'mangsa' tu nanti. Hehehe... Sebab aku takut nanti Niesreena nangis cari mama dan ayah dia, kang susah plak orang tu. Aku pun tak pernah tinggalkan Niesreena sebelum ni. Sedihnya rasa nak kena berpisah dengan Niesreena. Hmmmm... kalau boleh nak jer aku bawak Niesreena masuk labour room gak nanti. Tapi... mimpi jer lah!

Ya Allah! Lebih kurang sebulan jer lagi! Memang tak sabar sangat nak kuarkan baby ni. Tak sabar nak tengok muka baby boy ni. Tak sabar nak tengok penerimaan Niesreena cam ner nanti. Tak sabar nak rasa lega dah tak der baby dalam belly! Sebab baby ni sangat aktif berlari-lari kat dalam belly ni. Terasa sangat penat dan ngilu dan letih! Kengkadang rasa nak nangis! Tapi aku tahu, sebenarnya bila baby bergerak aktif tu maksudnya bagus lah kan. Daripada dok diaaaaaammmmm jer ek. Lagipun tu satu rahmat dan nikmat yang tak semua orang boleh rasa. :)

Hmmm... buat masa ni barang-barang baby yang basic dah settle. Cuma ada lah dua tiga lagi on the list yang masih tak checked lagi. Maybe hujung minggu ni nak lengkapkan semuanya.

Arrrggghhhh... tetiba rasa macam tak ready lagi! Ye ke? Eh entahlah... macam banyak jer benda nak pikir. Macamkanlah nak dapat first baby ek? ;p Entahlah! Bila pikir-pikir balik, susah gak nak bersalin kat luar negara ni. Banyak benda kena pikir; cost lah, insurans lah, etc... Sedara mara pun tak der untuk 'disusahkan'. Dan tak sampai hati plak nak menyusahkan kengkawan. Aduih... pening... pening...

Ha... sebelum aku mengakhiri post aku kali ni. Just nak bagitau keterkesimaan aku tadi terhadap parking ticket machine kat Northpark ni tadi. Kui kui kui... Terkesima dan terkejut aku dibuatnya bila tengok kat menu tu ada pilihan bahasa Melayu! Ye! Bahasa Melayu! Bukan bahasa Indonesia! Tapi bahasa Melayu. Pergh! Bangga seh! Ye lah... Selalunya diorang gunakan bahasa Indonesia. Hehhehehe... So dengan perasaan terkesima dan jakunnyer, aku pun snap a few pics of that machine. Boleh? Hehehhe... Memang tak der kerja dah aku ni... ;p

Oooooo ye... the 'best' part was... mesin ni demand bayaran tangkap gambar dia. Hehehhehe... Mesin ni telah menelan aud$4 duit Neezam. Hahahhahahah... Marah giler enche Neezam. ;p



*juliet le sweetheart : tak tau nak menggambarkan perasaan sekarang ni



6 comments :

sz said...

hehehe, kenalah julie translatekan utk derang..:p

*juliet le sweetheart said...

betul... betul... betul... :)

sz said...

ermm tak sabar plak rasa tggu newborn.insyaAllah kak long nisreena mesti sayang kat adik baby. dia pon dah blh faham tu..dah nak masuk 2 tahun setengah kan.
tumpang bangga gak la ada pilihan BM tu...bestnya...

*juliet le sweetheart said...

Memang tak sabar. Niesreena dah faham dalam belly mama ada baby, tapi bila tanya, "Niesreena nak baby tak?", jawabnya tetap "tak nak!". Cam ner? ;p

Faliq said...

kak julie... tak terangkan naper 28 april... sbb tarikh tu jer ker yg free?

*juliet le sweetheart said...

Ha ah... ramai yang tanya kenapa tarikh tu... sebab gyne tu ada kat hospital tu every Tuesday jer dan kalau dah tetap nak ceasar kena cepat 2 minggu dari tarikh due date. So, tak der pilihan lain. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top