بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم
Sebelum PKP dulu, kitorang selalu berbelanja di Mydin. Bila beli ayam, enche Neezam suka beli bahagian drumstick, thigh dan kepak jer. Bahagian dada memang tak beli, sebab my Khairunns tak suka sangat makan bahagian dada. Semua cari bahagian tulang.
Sejak PKP dan tak boleh nak merentas negeri, kitorang tak dapatlah nak ke Kota Seriemas lagi untuk berbelanja kat Mydin. So, beli ayam dekat-dekat rumah jer lah. Tak boleh nak beli ikut bahagian lagi sebab biasanya diorang jual sekor-sekor.
So, enche Neezam biasanya akan beli 2 ekor setiap kali. Aku akan simpan ayam ikut bahagian. Satu bekas, sekali masak.
Bagi mengelakkan perebutan bahagian-bahagian ayam tertentu... huhuhu... aku akan masukkan 1 bahagian yang sama dalam satu bekas. Contohnya, macam dalam gambar tu, satu bekas ada 4 drumsticks, satu bekas ada 4 kepak. So, bila dah masak nanti, sorang ambiklah sorang satu drumsticks dan kepak tu. Tak berebut! Tak peningkan kepala aku.
So, dalam setiap bekas tu ada satu bekas kepak dan thighs, satu bekas lagi ada drumsticks dan thighs. Dua bekas lagi tu dada dan satu bekas hati dan pedal. Bahagian dada biasanya aku memang tak campur dengan bahagian-bahagian lain sebab kalau masak sekali, biasanya bahagian dada takkan berusik.
So, bila masak dada sahaja, diorang memang no choice, kena makan apa yang ada jer. Huhu..
Selalunya bahagian yang ada tulang-tulang ni senang jer fikir nak masak apa. Masak apa pun mesti habis jer. Tapi kalau bahagian dada, silap masak, memang perlahanlah sikit habisnya.
Bahagian dada ni nak masak kenalah kreatif sikit. Biasanya kalau nak cepat habis aku buat ayam pandan atau ayam buttermilk atau ayam telur masin atau tomyam. Paling-paling pun jadi bahan rencah dalam mee goreng atau nasi goreng.
Korang selalu masak dada ayam masak apa?
No comments :
Post a Comment