♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, August 19, 2009

Kelebihan bulan Ramadhan

Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan beberapa hari lagi, di sini aku ingin berkongsi dengan kengkawan semua mengenai kelebihan bulan Ramadhan. Semoga dengan kedatangan bulan yang mulia ini akan mendekatkan lagi diri kita dengan Allah yang maha esa dan semoga amal ibadah kita akan diterima oleh-Nya. Amin...

Daripada Anas r.a, katanya, Nabi s.a.w bersabda, "Tiada daripada seorang hamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah (kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudian dibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakit matanya pada bulan ini."

Kelebihan bulan Ramadan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dan darjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadar dengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnya yang sunat, istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya.

Berkata Saidina Ali, "Nabi s.a.w telah bersabda, apabila engkau melihat sehari dalam bulan Ramadhan maka bacalah olehmu “AllahuAkbar” 3 kali, kemudian bacalah :

Segala kepujian bagi Allah yang telah menjadikan aku dan telah menjadikan engkau, dan telah menentukan bagi engkau pangkat-pangkat (darjah) dan telah menjadikan engkau tanda (kekuasaan) bagi sekalian alam, nescaya bermegah Allah akan Dia dengan malaikat dan firmanNya: Hai malaikat! saksikanlah kamu, bahwa Aku telah merdekakan daripada api neraka, atau dibacakan "Ya Allah, zahirlah Ramadan atas kami dengan keamanan dan keimanan dan dengan keselamatan dan keIslaman, Tuhanku dan Tuhan engkau Allah."

Bersabda Nabi s.a.w , "Bahawa syurga berlenggang-lenggang dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan. Pada awal malam bulan Ramadhan bertiup angin di bawah Arasy bergeraklah daun kayu lemah-longlainya di dalam syurga. Terdengarlah desiran daun-daun kayu, hembusan sang bayu syurga yang teramat indahnya. Seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani.

Maka berhiaslah bidadari sekaliannya lalu berdirilah di atas puncak mercu syurga itu. Lantas bersuaralah bidadari "Adakah orang yang hendak meminang kami?" kepada Allah, kata bidadari pula "Apakah malam ini namanya?". Jawab Malek Ridwan (malaikat), "Hai bidadari yang cantik manis, inilah malam awal Ramadhan."

Lalu Allah berfirman, "Hai Ramadan bukalah pintu syurga Bab Al-Jannah untuk orang-orang yang berpuasa daripada umat Muhammad s.a.w. Hai Malek Ridwan tutuplah pintu neraka Al-Jahim daripada umat Muhammad s.a.w. Hai Jibrail belenggukan syaitan, lontarkannya ke dalam lautan supaya tidak membinasakan umat Muhammad akan puasanya.

Maka berfirman Allah pada tiap-tiap malam Ramadan tiga kali "Adakah orang yang meminta ampun? Akan Aku ampunkan!"

Pada malam Lailatul Qadar, Allah Ta’ala menyuruh akan Jibrail a.s turun ke bumi, lalu turunlah Jibrail ke dalam perhimpunan malaikat ke bumi bersamanya bendera hijau lalu dipacakkan ke atas Kaabah, baginya 600 sayapnya , setengahnya tiada dibuka keduanya, melainkan pada malam Lailatul Qadar baharulah dibukakan keduanya, hingga sampai dari timur ke barat (Musyriq Ke Maghrib) untuk menyelamatkan umat Muhammad, lalu memberi salam kepada tiap orang yang berjaga pada malam Lailatul Qadar beribadah kerana mencari keredaan Allah, dan orang-orang yang duduk beribadah, orang yang sembahyang dan berzikir dan berjabat tangan sesama mereka mukmin dan mengucap amin doa orang-orang mukmin hingga terbit fajar subuh. Berkata para malaikat kepada Jibrail, "apakah Allah berikan pada hajat orang mukmin dari umat Muhammad s.a.w pada bulan Ramadan ini?"

Berkata Jibrail, "Bahawasanya Allah melihat kepada umat Muhammad yang berpuasa dan beribadah padanya dan dimaafkan mereka, diampunkan dosa-dosa mereka, melainkan empat orang yang tiada diampunkan dosanya, iaitu orang yang kekal minum arak, orang yang derhakakan ibubapanya, orang yang memutuskan sillaturrahim dan orang yang tidak bercakap dengan saudaranya lebih dari 3 hari."

Apabila pada malam akhir Ramadan dinamakan malam persalinan. Pada malam hari raya Aidilfitri didatangkan Allah para malaikat kepada tiap-tiap negeri. Turunlah mereka ke bumi, berdiri pada permukaan jalan menyeru dengan suara yang kuat, semua mendengarnya kecuali jin dan manusia berkata mereka, "Wahai umat Muhammad, keluarlah kamu menghadap tuhan yang amat mulia (sembahyang raya di pagi raya) yang memberi pemberian yang berpanjangan dan mengampun akan dosa-dosa yang besar." Apabila tiba umat Muhammad ke tempat sembahyang, firman Allah kepada malaikat, "Wahai malaikatKu, apakah balasan orang yang mengambil upah apabila selesai kerjanya?" Jawab malaikat, "Wahai Tuhan kami, sempurnakanlah upahnya." Firman Allah, "Bahawa Aku saksikan kamu hai malaikatku, telah aku jadikan pahala mereka dari puasa mereka pada bulan Ramadan mereka mendirikan sembahyang, ialah keredaanKu dan keampunanKu kepada mereka!"

Maka firmannya lagi, "Wahai segala hambaku, pohonlah kamu kepadaku, maka demi ketinggianku dan kebesaranku, tiada memohon kepadaku hari ini akan sesuatu bagi agamamu dan duniamu, melainkan Aku kurniakan kepadamu!" (Al-Hadith)

Sabda Nabi s.a.w, "Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya, iaitu,

  ♥ Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah.

  ♥ Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.

  ♥ Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.

  ♥ Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
  ♥ Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat. (Al-Hadith)

Sabda Nabi s.a.w, "Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardhu, dan amal fardhu diberi balasan 70 kali ganda. Bulan puasa adalah bulan sabar (sabar dalam berbuat taat kepadaNya), dan sabar itu adalah syurga balasannya. Bulan ini dilebihkan rezeki kepada hambanya orang mukmin, diampunkan baginya dosa-dosa. Barang siapa memberi makan kepada orang berpuasa pahalanya seperti memerdekakan hamba dan diampunkan dosanya."

Berkata sahabat, "Bagaimana kami tak sanggup memberi makan orang yang berpuasa (berbuka puasa) ya Rasullullah?"

Allah memberi pahala ini kepada orang yang memberi seteguk susu atau sebiji kurma atau segelas air. Barang siapa kenyangkan orang berpuasa, diampunkan Tuhan dosanya, diminumkan Tuhan dari kolam Hudh sejenis minuman yang tiada dahaga lagi kemudiannya hingga masuk ia ke syurga dan pahalanya seperti pahala orang berpuasa. (Al-Hadith)

Puasa menurut segala yang disuruh dan menjauh segala pantang larangannya, diampunkan dosanya, dan bertasbih, bertahlil dibinakan rumah indah dalam syurga.

  ♥ Barang siapa hadir ke dalam majlis zikir pada bulan Ramadan, ditulis tiap langkahnya ibadat setahun dan pada hari kiamat bersamaku di bawah Arasy.
  ♥ Siapa tetap berjemaah dalam bulan puasa, didirikan kota bercahaya indah dan cemerlangnya.
  ♥ Siapa yang berbakti kepada ibubapanya Allah memberikan rahmat kepadanya.
  ♥ Isteri yang berbuat sesuatu untuk mencari keredaan suaminya, maka pahala yang besar Allah kurniakan kepadanya seperti Siti Maryam.
  ♥ Siapa yang menyampaikan hajat orang mukmin, Allah menunaikan seribu hajatnya.
  ♥ Siapa bersedekah kepada fakir miskin (yang ada anak isteri) tiap langkah dikurniakan kepadanya seribu kebajikan, dihapuskan seribu kejahatan dan diangkatkan seribu darjat baginya.
  ♥ Orang yang sembahyang bulan Ramadan tiap sekali sujud, dikurniakan kepadanya 1700 kebajikan, dan dibinakan rumah di dalam syurga daripada permata bagi orang yang berpuasa dan beribadat, 75000 malaikat meminta ampun baginya dari pagi hingga tenggelam matahari, dan dibina sebuah mahligai baginya . (Al-Hadith)

Pada hari Qiamat, Allah memerintah Malek dan Ridwan supaya dikeluarkan orang-orang berpuasa daripada kuburnya dengan keadaan lapar dan dahaga, lalu disuruh Malek dan Ridwan berikan segala keinginan mereka dari segala macam makanan dan minuman dari syurga. Maka Malek dan Ridwan memerintah kepada anak-anak membawa talam-talam makanan, minuman dan buah-buahan sebagai balasan berlapar di bulan Ramadan. (Al-Hadith)

  ♥ Orang mukmin yang tidur dalam bulan puasa kerana puasa Ramadhan, dia membalikkan badannya sambil meyebut "Allah!" maka kata malaikat kepadanya, "Rahimakallah" - Allah mencucuri rahmat kepada kamu.
  ♥ Apabila dia berdiri maka berdoalah hamparannya, "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadanya hamparan permaidani tebal kepadanya di dalam syurga."
  ♥ Apabila memakai pakaian , berdoalah pakaian, "Wahai Tuhanku, kurniakan kepadanya pakaian syurga."
  ♥ Apabila memakai kasut, berdoalah kasut, "Wahai Tuhanku, tetapkanlah atas titian Siratul Mustaqim!"
  ♥ Apabila memegang timba, berdoalah pula timba, "Wahai Tuhanku kurniakan kepadanya gelas syurga!"
  ♥ Apabila mengambil air sembahyang, berdoalah air itu, "Wahai Tuhanku sucikannya daripada segala dosa dan kesalahan!"
  ♥ Apabila berdiri sembahyang, berdoalah rumahnya, "Wahai Tuhanku cahayakanlah kuburnya dan luaskanlah, lapangkanlah kuburnya!"

Serta menilik Allah kepadanya, maksudnya, "HambaKu berdoa dan Aku menerima!" (Al-Hadith)

Malaikat yang banyak muka bersujud kepada Allah pada hari Qiamat, satu muka sujud, satu muka melihat syurga, satu muka melihat neraka, satu muka melihat Arasy. Lalu berkata malaikat itu, "Wahai Tuhanku, ampunlah umat Muhammad, kasihanilah mereka! Janganlah disiksa orang yang berpuasa Ramadhan dari umat Muhammad!" (Al-Hadith)

Ramadhan @ Ramada bererti : membakar – yakni menghapuskan dosa-dosa orang yang berpuasa dan beribadat dalam bulan Ramadhan.

Ramadhan ertinya bulan mendapatkan keredhaan Allah dan keampunan bagi hambaNya. Orang yang mendapat keredhaan dan keampunan Allah bererti memberi jaminan (kerana ibadatnya pada bulan mulia dengan penuh taat) mendapat syurga anugerah Allah bagi hambaNya yang benar benar melakukan ibadat kerana Nya pada bulan Ramadan termulia ini dengan ganjaran pahala sehingga seribu kali ganda dan keampunan yang banyak sekali, teristimewa pada malam Lailatul Qadar.

Bahawa di dalam syurga terdapat bilik bilik, dilihat dari luar nampak di dalamnya dan dilihat dari dalam kelihatan di luarnya, berkata sahabat, "Untuk siapakah ya Rasulullah?" Lantas Baginda menjawab...

"Ialah bagi orang yang baik percakapannya, bagi orang yang memberi makan-makanan, bagi orang yang sentiasa berpuasa, bagi orang yang sembahyang di tengah malam sedang manusia banyak tidur." (Al-Hadith)

"Semulia mulia sedekah ialah sedekah pada bulan Ramadhan." (Al-Hadith)

"Puasa itu perisai dan sedekah itu memadam kesalahan dosa sepertimana air memadamkan api." (Al Hadith)

"Siapa memberi makan (berbuka puasa) kepada orang puasa makan baginya seumpama balasan pahala orang yang berpuasa dengan tidak kurang sedikitpun." (Al-Hadith)

Sabda Nabi s.a.w, "Tiada daripada seorang hamba berpuasa Ramadhan, diam tiada berkata yang sia-sia dan daripada yang haram dan yang makruh, dan sentiasa menyebut Allah (berzikrullah), menghalalkan yang dihalalkan Allah, mengharamkan akan yang diharamkan Allah, tiada mengerjakan kejahatan, melainkan sehingga berakhir Ramadhan, telah diampunkan baginya segala dosanya, dan tiap tasbih, tiap tahlil, dibinakan sebuah rumah yang terindah di dalam syurga daripada permata zamrud, di dalamnya daripada yaqut merah indah, di dalam rangka permata itu (yaqut) terdapat sebuah khemah, di dalamnya terdapat bidadari (nurul ain isteri syurga). Terhias dengan permata bercahaya indah yang menerangkan bumi seluruhnya." (Al-Hadith)

Sabda Nabi s.a.w, "Bahawasanya bagi Allah beberapa kejadianNya, dijadikan mereka supaya menyampaikan segala hajat orang dan supaya orang meminta tolong kepada Nya, pada menyempurnakan segala hajat yang diperlukan, mereka itulah orang yang aman daripada siksa Allah." (Riwayat At Tibrani). (Al-Hadith)

Sabda Nabi s.a.w, "Bahawa pintu langit dan pintu syurga dibuka pada awal Ramadhan hingga akhir malam Ramadhan, tiap orang yang bersembahyang pada malamnya dituliskan baginya tiap satu sujud 1700 kebajikan, dibina rumah baginya di dalam syurga daripada yaqut merah indah, baginya 70 pintu daripada emas yang bertatah yaqut permata yang merah, orang yang berpuasa pada awal Ramadan diampunkan segala dosanya hingga ke akhir bulan Ramadhan, dibinakan baginya tiap-tiap hari sebuah mahligai di dalam syurga, mempunya 1000 pintu daripa emas, dan meminta ampun baginya 70 000 malaikat dari pagi hingga tenggelam matahari." (Al- Hadith)

Sabda Nabi s.a.w "Kelebihan hari Jumaat pada bulan Ramadhan atas segala hari yang lainnya seperti kelebihan Ramadhan atas segala bulan." (Al-Hadith)

Barangsiapa mengerjakan ibadat pada bulan Ramadhan dengan keimanannya dan ikhlasnya kerana Allah, maka diampunkan segala dosanya yang telah lalu. (Al-Hadith)

Sabda Nabi s.a.w, "Tidur orang yang berpuasa itu adalah ibadat, dan nafasnya itu adalah tasbih, doanya itu mustajab, dosanya diampunkan Allah, dan amal ibadatnya dilipatgandakan." (Al-Hadith)

Apabila berakhir bulan Ramadhan, menangis wali-wali Allah kerana terpisahnya bulan yang paling mulia yang digandakan ibadat berlipatkali ganda daripada bulan bulan yang lainnya, bulan Allah mudah menerima ampun taubat hambaNya, bulan yang banyak sekali diturun rahmat ke alam, bulan yang terdapat padanya malam Lailatul Qadar, suatu rahmat dan rahsia yang dikurniakan kepada hamba hamba Nya yang salihin, yang tidak terdapat pada bulan bulan yang lainnya. Mereka menangis kerana belum tentu akan dapat menemui bulan termulia ini pada tahun tahun hadapan, kiranya dipanjangkan umur.

Apabila berakhirlah malam bulan Ramadhan, menangislah tujuh petala langit dan tujuh petala bumi, dan segala malaikat, kerana berlalu Ramadhan berlalulah kelebihan, sebab musibah bagi umatku, dan duduk segala malaikat bagi musibah, orang bertanya, "Ya Rasullullah, apa itu musibah?" Jawab Rasullullah s.a.w, "Kerana segala doa padaNya itu mustajab, sedakah makbul, segala kebajikan digandakan dan siksa kubur diangkat, maka apakah musibah yang terlebih besar daripada ini bagi umatku?!" (Al-Hadith)

Malam Lailatul Qadar adalah malam rahsia, yang turunnya padanya malaikat Jibrail dan beberapa malaikat dengan perintah Allah. Orang yang berjaga malam dengan ibadatnya untuk mendapatkan malam Lailatul Qadar yang terahsia itu yang tidak diketahui oleh manusia, hanya orang-orang solihin yang hampir, orang berusaha mendapatkan malam mulia itu dengan berjaga malam pada sepuloh malam Ramadhan yang terakhir maka diampunkan tuhan segala dosanya. Di berikan pahala dengan banyak, dirahmatkannya dengan limpah kurnia. Dan orang-orang solihin yang dikurniakan Allah mendapat malam Lailatul Qadar itu satu keberuntungan kebahagiaan bagi akhirat, mendapat keampunan dan rahmat terbesar, mendapat pimpinan Allah dalam hatinya, mendapat keredaan Allah dalam hidupnya dunia dan akhirat.

Malam Aidilfitri, malam raya, disunatkan kepada kita berjaga malam, beribadah, bertakbir “Allahu Akbar” sepanjang malamnya. Akan mendapat keampunan yang banyak, pahala yang besar, rahmat Allah tercurah kepadanya. Siapa yang menghidupkan dua malam raya (AidilFitri & AidilAdha) dengan ibadatnya dan takbirnya, tiada dimatikan hatinya pada hari yang dimatikan segala hati. (Al-Hadith)

*** Petikan dari buku Fadilat Rejab, Syaaban, Ramadan oleh Budiman Radhi.*juliet le sweetheart : tahun kedua berpuasa di bumi kanggaroo...


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top