♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, August 12, 2008

Pusing pusing karipap pusing

I owed this entry to miss G and a few others anak-anak-dara-main-drive a looooong time ago. Dah lama diorang mintak resepi karipap pusing ni ditulis di blog aku ni tapi aku tak berkesempatan nak tulis. Macamlah bz sangat ek? Haaaa kali ini aku dah tulis, jangan malas-malas nak buat sudah yer, adik-adik…

Aku belajar buat karipap gulung ni dari emak. Dulu selalu tolong mak kelim karipap jer. Inti, uli-menguli, canai-mencanai semua emak yang buat. Aku dok tengok jer. Alhamdulillah… hasil aku tengok-tengok tu, jadi jugaklah karipap gulung aku buat sendiri bila rasa teringin nak makan. 1st time aku buat masa kat sinilah dan alhamdulillah menjadi dengan jayanya. Bila cerita kat emak, emak gelak jer. Macam tak percaya sebab anak dara dia ni dulu malas masuk dapur. Hehehe… Yang paling emak tak percaya bila aku kata aku dapat tempahan beratus-ratus biji karipap. Hehehe… Actually aku bukanlah buat business karipap kat sini. Just tolong kawan-kawan yang kebanyakkannya bz dan tempah karipap aku ni untuk dibuat bekal anak-anak diorang gi sekolah. Maklumlah sekolah kat sini bukannya ada jual nasi lemak ka, mee goreng ka… banyak jual junk food jer. Hmmmm… kalau ada jual makan berat pun, halal ke? Huhuhu…

Eh sudah! Stop celoteh!

So, kengkawan semua selamat mencuba! Kalau nasib baik, 1st time buat terus jadi. Kalau kurang nasib baik, satu dua kali buat memang hancussss… Tapi jangan putus asa yer. Practice make perfect, betul? Cewah… macam bagus jer ek. ;p

Oooo… sebelum tu, just nak remind walaupun rasanya ada beberapa orang yang dah tahu tapi kena bagitau jugak yang aku ni kalau memasak tak reti nak sukat-sukat berapa cm, berapa gram. Setiap kali masak main campak-campak jer. Kalau terkurang… tambahkan… kalau terlebih… oterlah apa yang patut yer. Dan macam biasa perkataan ‘istimewa’ ada kat situ sebab aku yang buat. Huhuhu… jangan jengkel yer…

Ok! Gud lucklah!

Karipap pusing istimewa *my style

Part 1; Kite mulakan buat karipap ni dengan inti dia dulu k. Better inti dia ni buat beberapa jam sebelum buat doh dia sebab masa buat karipap tu better tunggu inti dia tu sejuk dulu or better masuk peti ais dulu sebab tak nak dia cepat basi. *berapa banyak better daaaaa…

Bahan-bahan inti karipap

  • Ubi kentang - dipotong dadu
  • Bawang merah, bawang putih, halia - dipotong dadu halus-halus
  • Cili merah, daun sup - dihiris halus
  • Daging cincang - sukati nak masuk banyak mana
  • Rempah kari daging - Banyak mana ek? Tak tau nak kata tapi letaklah sampai terasa karinya…
  • Gula dan garam - secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

* sukatan sumer agaklah banyak mana korang nak. Boleh tak? Jangan marah yer sebab itulah cara aku memasak. Huhuhu…

Cara-caranya…

  • Panaskan minyak dalam kuali.
  • Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah sampai garing dan naik baunya.
    Masukkan garam dan rempah kari, goreng seketika, <> 25 saat jer.
  • Masukkan daging cincang dan ubi kentang. Make sure ubi kentang tu dah dibersihkan dan ditus airnya betul-betul k. Tak perlu masukkan air sebab biasanya daging akan keluarkan air nanti.
  • Tambahkan garam lagi jika perlu dan gula sesuka rasa korang.
  • Goreng sampai kering. Sampai kering yer murid-murid, bukan sampai hangus yer. Rajin-rajin balik-balikkan kentang supaya kentang empuk semuanya.
  • Bila dah agak kering taburkan daun sup dan ratakan.
  • Siap!

~Inti karipap~

Part 2; Istimewanya karipap pusing ni sebab ia menggunakan 2 jenis doh.

Bahan-bahan doh biasa - tepung gandum <> 1 kg, garam secukup rasa, air.

Bahan-bahan doh berminyak - 1 buku butter 250g, tepung, garam secukup rasa.

Cara-caranya…

  • Untuk doh biasa; uli doh sehingga licin dan tak melekat-lekat kat tangan tapi pastikan ia tak terlalu keras atau terlalu lembik. Kalau terkeras tambahkan air, kalau terlembik tambahkan tepung. Agak-agaklah yer…
  • Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan uli doh bulat-bulat, maybe lebih kurang sebesar tapak tangan atau sebesar mana yang korang rasa senang, tapi jangan kecik sangat k.
  • Untuk doh berminyak; potong butter lebih kurang, masukkan butter dalam mangkuk then masukkan dalam microwave about 100 seconds. Butter akan jadi berair then masukkan tepung. Uli adunan sampai dia jadi doh yang berminyak. Jangan terlalu lembik atau terlalu keras. Kalau keras sangat dia akan pecah.
  • Bahagikan doh berminyak ni kepada beberapa bahagian, dan uli dia jadi bulat-bulat jugak. Besar dia adalah 2/3 daripada doh biasa tadi.
  • Balut doh berminyak tadi dengan doh biasa - canai doh biasa > letakkan doh berminyak > balut doh berminyak > uli menjadi bulat semula. Ada paham ka? Kiranya doh berminyak tu jadi inti kepada doh biasa lah. Paham tak? *sorry… terlupa nak snap gambar masa buat sebab tangan bertepung…
  • Canai doh yang dah disatukan tadi. Canai sehingga ia menjadi sekeping doh yang nipis may be <> 3mm dan berbentuk oval. Then gulung macam gulung tikar. Gulung dari bawah ke atas.
  • Canai lagi untuk kali kedua gulungan tadi senipis <> 3mm lagi dan gulung lagi. Total 2 kali gulung ok.
  • Potong adunan doh senipis <> 1 cm setiap satu. Hasilnya nanti nampak isi doh tu jadi berlapis-lapis macam yang aku buat dalam gambar kat bawah ni.

~Pusing-pusing karipap pusing~

  • Canai doh kepada bentuk bulat, diameter tak sama pun tak per, asalkan lebih kurang bulat… Akan nampak hasil-hasil gulungan yang cantik.
  • Masukkan inti dan kelimlah karipap seperti biasa.

~Hasilnya…~

Tips : bila nak letak karipap tu atas pinggan make sure taburkan sedikit tepung supaya karipap tak melekat ok!

~Susun dalam pinggan cantik-cantik pastu masukkan dalam peti ais~

Bila dah sejuk atau keras baru boleh ditimpa-timpa. Ni lah tempahan karipap aku 150 biji yang aku buat sepanjang hari Sabtu yang lepas. Hehehe…

Ok, rasa-rasa senang tak nak buat? Susah ek? Hehehe… Karipap gulung ni memang leceh sikit nak buat sebenarnya kalau nak banding dengan karipap biasa tapi rasa dia lebih sedap. Itu pada pendapat tekak aku lah. Hehehe…

So, selamat mencubalah korang yer.



*juliet le sweetheart : alhamdulillah… business karipap pusing segera aku semakin maju, semakin ramai pelanggan, semakin banyak karipap nak digentel. Maybe kena hire pekerja tak lama lagi. Hahaha… Just joking! Ada saper-saper nak order karipap lagi? 30 pieces for aud$10 only! Kalau nak, jangan segan-segan contact aku atau my dearest Neezam k. Tq!

2 comments :

Neezam aka laki kau said...

eleeehhh..aku pun pandai gak..tapi pandai makan karipap laa..sambil berpusing2..
weekkkkk!!!
p/s: ada sapa2 boleh ajar buat lempeng tak? susah la nak wat lempeng.. ;p

*juliet le sweetheart said...

ngadooosssss!!! wek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top