♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, July 31, 2007

Harap-harap semuanya selamat

Hari ni dapat jugak aku tengok muka abah melalui panggilan telefon 3g. Abah nampak ok dah lah walaupun mak kata abah nampak lain sikit; kurang bercakap. Mungkin sebab abah masih terkejut dengan apa yang berlaku. Lebih-lebih lagi apabila doctor kata kaki abah perlu diskru. Mak kata memula abah tak nak. Tapi bila doctor dah consult abah, barulah abah setuju. Insya Allah, operation untuk skru kaki abah akan dibuat esok pagi. Masa bercakap dengan abah, aku cuba gak buat-buat lawak, walaupun aku pun sedih. Dapat gak tengok abah gelak. Pas tu sempat gak abah agah-agah cucu dia yang semakin lasak ni. "Alaaa uchuk uchuk…" kata abah.

Hari ni ramai jugak kengkawan abah yang datang melawat, termaksuklah adik ipar aku, Nazlee dan suami sepupu aku, Zal. Saudara-mara memang tak diberitahu pun pasal berita ni sebab tak nak diorang risau. Lebih-lebih lagi opah kat Tapah.

Dari semalam lagi, sejak dengar berita abah accident, aku rasa susah hati dan sedih sangat. Rasa macam nak terbang balik Malaysia time tu gak. Aku dan Neezam dah tanya pada agen jualan tiket kapal terbang yang kitorang beli tiket hari tu untuk tukar tarikh penerbangan. Kalau boleh nak cuba balik minggu ni. Tapi kos untuk tukar tiket mahallah pulak. Lagi pulak Neezam dah mula mengajar. Mak pun kata tak payah balik dulu. Lagipun tinggal beberapa minggu jer dah nak balik Malaysia. Itu sebab-sebab yang membuatkan aku bantut untuk balik cepat.

Dah jauh-jauh macam ni aku tak dapat nak membantu apa-apa. Aku cuma dapat doakan semuanya selamat ajerlah. Aku jugak cakap kat mak dan adik supaya jangan sedih-sedih, insya Allah semuanya akan ok. Ada hikmah disebalik semua kejadian yang Allah bagi, insya Allah.

Alhamdulillah… aku dapat tahan rasa sedih ni bila sedang bercakap dengan abah, mak dan adik. Walaupun sesekali ada rasa macam nak nangis. Sedih sangat tak dapat berada di sisi diorang pada waktu-waktu sukar macam ni. Aku tak nak diorang susah hati pulak pasal aku kat sini. Nasib baik ada Neezam yang sentiasa comfortkan aku dan faham perasaan aku.

Thanks to kengkawan yang mendoakan. Harap-harap semuanya selamat… amin…

1 comment :

Nat said...

Alhamdulillah, semuanya ok…Julie sabar erk, jgn susah hati, tak lama je lagi nak balik M’sia.
Nnt dah balik, boleh lah gilir2 tolong jaga abah Julie & give moral support to your mom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top