♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, March 13, 2007

Kicap kipas udang… huhuhu…

Antara banyak-banyak makanan Malaysia yang aku rindu nak makan kat sini ialah kicap kipas udang yang manis tu, label warna merah. Huhuhuhu… Aku percaya… rata-rata rakyat Malaysia mesti pilih kicap ni. Sebenarnyer aku bukan lah ‘kaki makan kicap’, dengan kata lain, tiap kali makan tak semestinyer nak ada kicap. Tapi biler dah teringin nak makan kicap mesti nak cari kicap kipas udang. Dan yang pastinyer kat Safeway, Coles, Target, GoLo, K-Mart, Preston market atau Laguna (kedai barangan runcit dari Asia) sekali pun tak der terjual kicap kipas udang ni.

Masa lepak kat rumah kak Tasya hari tu, kawan hubby aku, si Mahazan kata dia ada kenal pengedar kicap kipas udang kat Melbourne ni. Oleh itu, hari Ahad lepas, sementelah Mahazan nak hantar kak Diana ke sini, kitorang pun order lah kicap kipas udang kegemaran kitorang ni. Neezam mintak 3 botol jer. Kononnyer stok untuk 2 bulan. Tapi Mahazan bawak sampai 2 dozen! Giler bengong banyaknyer!!! Hehehhehe… Orang yang paling seronok tengok kicap kipas udang bebanyak tu hubby aku lah. Dapat jer kicap tu terus jer Neezam nak makan nasi. Padahal baru jer makan tengahari. Habis Neezam promote kicap tu kat Jane, tuan rumah kitorang yang baik hati tu.

Mahal woooo kicap tu kat sini, AUD$3.50 sebotol yang besar. Cuba lah korang kalikan dengan 2.8, jadi berapa RM kat sini? Giler arrr…

So, warga Malaysia kat Melbourne yang teringin nak makan kicap kipas udang ni bleh lah contact kitorang k. Kitorang leh jual kicap tu kat korang, cost to cost. Tak amek untung. Demi membantu rakyat Malaysia! Hehehhehe…

4 comments :

Sid said...

julie…kat sini kicap tamin yg manis je ada jual..regenyer 495 yen tau sebotol…cer darab 3.2,uhuk uhuk…

*juliet le sweetheart said...

wooooo... mahalnyer

mas said...

uih…smpat wat bisnes.bagus2..hehehe..maju kicap kipas udang..maju malaysia…

Malin said...

julie, saya nk 2 botol ek.
nyummii..nyummi..nasi panas + kicap kipas udang + ikan manis = SODAP. ada tempoyak sket pun lg POWER.hehe..lapo la plak ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top