♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, July 22, 2008

Main salji @ Lake Mountain

Lamaaaaa sangat rasanya tak update blog. Bizi yang teramat sangat! Konon…

Post kali ni nak cerita pasal latest retreat kitorang (warga Desa Bundoora dan kaum kerabat) gi main-main snow kat Lake Mt. Dah basi tak nak citer? Hehehhe… Tak kira! Nak citer gak!

Kitorang ke Lake Mt hari Sabtu yang lepas mengikut retreat anjuran Malaysian Student Assosiation, La Trobe Uni (MSA LTU). Memang seronok rasa nak gi retreat kali ni sebab dah tau orang-orang Malaysia jer yang gi dan yang best kebanyakkan daripada ahli rombongan tu memang kitorang kenal sangat. So best lah!

Kitorang bertolak dari LTU lebih kurang pukul 7.20 pagi yang dingin. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Jalan bersimpang siur mengalahkan ular terbelit. Walaupun permandangan sepanjang perjalanan sangat cantik, siap nampak hot air balon dari jauh, tapi nampak gayanya ada sesetengah orang tak dapat nak enjoy. Ramai yang pening-pening. Yang muntah pun ada. Pulak tu betul-betul duduk depan kerusi aku. Nasib baik tak berbau. Kalau berbau aku rasa aku pun join muntah sekali. Huhuhu…

Sampai kat Lake Mt, semua yang pening-pening, loya-loya jadi hilang sebab tengok salji yang tersangatlah tebal. Berbeza dengan masa kitorang ke Mt Hotham kat Bright dulu, salji ciput jer. Muka masing-masing nampak excited. Memang nampak jakun semuanya, termasuklah aku. Huhuhu…

Kat Lake Mt ni kitorang sempatlah main tobogan. Memang bestlah masa meluncur turun bukit tapi bila nak naik bukit balik rasa tak laratnyaaaa. Tersangatlah penat jadinya. Masa tu aku terfikir alangkah bagusnya kalau diorang bina eskelator naik semula ke atas. Huhuhu… logik tak? Niesreena pun sempat bertobogan sekali. Niesreena pun nampak enjoy sangat walaupun sesekali kalau didudukkan dia atas tobogan tu nampak sangat dia takut.

~Ummi & Wawa bersedia untuk meluncuuuuur dengan tobogan!~

Ski? Maybe next time. Tak pandailah… Takut rugi menyewa ski mahal-mahal tapi asyik jatuh tergolek jer kerjanya. So, kitorang hanya ber’cewah-cewah’ jer lah dengan ski yang kak Fiza sewa. Hehehhe…

~Kemain lagi lakiku ini~

Perkara wajib bila jumpa salji of courselah buat encik salji. Tapi… aku tak tersanggup nak buat. Kenapa? Sebab tak sanggup nak kepal air batu. Jadinya aku dan ramai lagi kengkawan yang lain hanya menumpang bergambar jer dengan encik salji yang dibuat oleh anak kak Farizal. Tima kasih ye dik… ;p

Yang best lagi… paling best kot… waktu kitorang balik tu snow falling. Turun macam hujan renyai-renyai. Bestlah sangat! Memang sebelum ke sana aku harap sangat kalau dapat merasa salji turun. Alhamdulillah merasa gak. Excited giler rasanya.

Kitorang bertolak balik ke Bundoora tercinta pukul 4 petang. Sebelum balik sempat jugak kitorang bergambar kenangan beramai-ramai. Masing-masing nampak enjoy sangat. Banyak pengalaman yang kitorang dapat. Ada antara kengkawan yang sempat mengambil air sembahyang menggunakan salji. Respect ar… kan ke sejuk. Tapi bila lagi nak rasa kan? Dan kitorang pun sempat makan di bawah pokok yang bersalji. Kemaruk tul kan? Heheheh… Kemain sejuk nasi, macam makan dalam freezer. Masa tu aku terbayang-bayang macrowave kat rumah. Kan best kalau dapat panaskan nasi yang sejuk kakon tu. Huhuhu…

Insya Allah kalau ada rezeki nak main salji kat Mt Buller plak. Saper nak ikut angkat tangan!!!

Oh ya… ada kengkawan yang tanya, "Kat Australia tak der salji ke?". Fyi, sesetengah tempat jer ada salji kat Australia ni, tempat-tempat yang tinggi. Melbourne dan kebanyakkan suburb macam Bundoora ni memang tak der salji. Sebab tu kitorang gi cari salji jauh-jauh nun. Hehehe… Nway, nasib baiklah kat Bundoora tak bersalji. Ni pun dah cukup sejuk. Kalau bersalji, bekulah hidung aku yang comel ni… Hehehe…

Ada banyak lagi gambar-gambar kitorang berpoya-poya di Lake Mt ni. Nak tengok? Jemputlah ke friendster atau ke fotopages aku k!


*juliet le sweetheart : dapat tempahan 120 biji karipap untuk retreat ke Lake Mt ni. Penat oooo… sehari suntuk buat karipap. Huhuhu..


1 comment :

Azwani said...

hehehe..

Wah,son0k dgr cite kak julie g main salji..!
klu sy pn msti jakun n xcited gk tgk salji.hahaha..

p/: teringin mkn karipap kak julie wat la..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top