♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, June 24, 2008

Enche Neezam yang sangat bz

Bz…. Bz sangat lakiku itu… Bukan setakat bz dengan writing, tapi juga bz membantu kengkawan samada yang tak berapa kenal, baru kenal, tak nak kenal atau yang dah lama kenal. Ni pun Neezam ponteng lagi ke office *yang ke sekian kalinya* sebab gi pusing-pusing cari rumah.

Setiap tahun, bulan 6 & 7 akan ramai sangat students baru (with or without family) akan datang ke bumi Melbourne ni. Dan sejak kebelakangan ni ramai yang akan join kitorang as who should I called as Bundoorian? Yaikssss… Sounds like durian plak ek? No no… Hmmm… Budooran? Nop… Better called as warga Desa Bundoora, right? Seronok ramai-ramai… Nampaknya makin rancak warga Malaysia nak join kitorang kat sini.

Teringat masa kitorang mula-mula sampai ke bumi kangaroo ni. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan kitorang ke sini. Dari Malaysia lagi kitorang dah dapat rumah. Walaupun rumah ‘banglo’ kitorang ‘besar’ sangat (well, u know what i mean…), tapi kitorang sangat selesa. Tuan rumah pun tersangatlah baik hati.

First week kat sini kitorang asyik hentam makan nasi dengan telur dan sardin jer sebab tak tak jumpa kedai halal. Hujung minggu pertama tu barulah pandai nak ke Preston Market cari daging-daging halal, ikan dan sayur.

Dulu kitorang tak der kereta. Tak terfikir pun nak beli kereta. So, gi mana-mana naik tram jer. Kena jalan 15 minit dari rumah. Fuuuuhhhhh… penat tau.

Then kitorang balik Malaysia. Disebabkan rumah yang ‘besar’ sangat so we decided to let go the house and hunt for a bigger one. Alhamdulillah bila balik ke sini semula terus masuk rumah baru yang sedia cukup kelengkapan, bigger dan sangatlah selesa. Inilah rumah yang kitorang duduk sehinggalah ke hari ini.

Of course masa kitorang datang dulu pun banyak juga minta bantuan kengkawan yang sedia ada kat sini expecially kak Tasha. Tq so much!

Haa… bila balik sini semula baru Neezam terfikir nak beli kereta *setelah diracun dengan budak-budak bola. Dan kitorang bersyukur sangat sebab dapat beli kereta dengan harga yang sangat murah. Just aud$1300 for our small red charade. Second rank pembeli kereta termurah. First place is still being hold by kak Ema who was bought a car just aud$100. Yes! $100. And it’s a car! Bukan keter mainan ye. And I bet, she will hold that title like forever and ever! Agree?

Alhamdulillah, overall, hidup kat sini memang dah stabil dan senang. Hati pun senang, kawan pun ramai. Bersyukur sangat sebab Allah sentiasa memberi jalan mudah.

Tapi kadang-kadang aku kesian jugak kat Neezam. Selalu sangat menolong orang sampaikan tak der masa untuk diri sendiri. Tapi aku tau Neezam memang sangat seronok bila dapat bantu orang. Memang character dia macam tu sejak aku kenal dia kat UTM lagi.

Well, aku harap Allah permudahkan segala urusan Neezam samada dari segi study dan juga dalam dia menolong-nolong orang tu ~ dapat rumah elok untuk diorang, dapat kereta elok untuk diorang, dapat kawan elok untuk Neezam…


*juliet le sweetheart : waiting for him…


1 comment :

amy said...

tambah lagi - tolong ajar futsal & jadi coach... , thanks coach...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top