♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, August 1, 2007

The third day

Pagi tadi sementara abah dalam bilik operation, adik teman mak gi periksa tangan kanan mak yang sakit dan semakin membengkak tu. Tu pun setelah dipaksa oleh adik, barulah mak nak check, kalau tak mak kata “alaaa cuma terkehel jer. Esok lusa baik lah…”

Haaaa… bila dah buat check-up barulah tahu rupa-rupanya dua daripada jari tangan kanan mak patah akibat daripada accident hari tu. So, mak perlu ditahan kat wad gak. Adik terpaksa buat urusan ward mak pulak sebab Joy kerja setelah cuti 2 hari.

Untuk sementara waktu, mak ditempatkan kat ward sementara. Setelah tangan mak siap disimen. Mak request kat doctor supaya dia tak ditahan kat ward sebab mak nak jaga abah kat ward abah. Nasib baik doctor tu paham dan tak tahan mak.

Macam tu lah mak; selalu pentingkan orang lain dulu tanpa pedulikan keadaan diri sendiri. Tapi ‘orang lain’ tu bukan saper pun, orang yang mak sangat sayang, orang yang mak habiskan lebih separuh daripada hidup dia hidup bersama-sama. Mungkin kalau aku kat tempat mak, aku pun akan jadi macam tu jugak.

Kesian abah, lapar sangat lepas operation. Mana tak nya, dari malam tadi abah disuruh puasa; tak boleh makan dan minum selagi belum operate. Mak pun kelaparan sebab kelam kabut dengan urusan abah nak operate pagi tadi dan tak pasal-pasal tangan dia pulak bersimen.

Jap tadi, adik dan Joy keluar gi cari makanan untuk abah dan mak. Abah teringin nak makan capati mamak dan mak pulak nak makan nasi. Tak lalu makan makanan kat hospital. Kesian kat diorang. Mesti kepenatan…

Sabarlah mak, abah, Joy dan adik. Nanti kitorang balik, kitorang akan tolong. Memang kalau boleh nak jer terbang balik saat ni jugak. Mintak maaf sangat sebab tak berada di sisi korang masa ni. Minta maaf sangat…

Di saat ni barulah aku sedar, adik-adik aku dah besar rupanya. Dah boleh tolong uruskan keperluan mak abah di saat diorang memerlukan dan di saat aku tiada di sisi diorang untuk membantu.

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top