♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, April 9, 2017

Minggu 34 | Checklist beg ibu dan bayi ke hospital

Officially... minggu ni dah masuk minggu ke 34. Dah 8 bulan setengah dah!

Insya Allah... ada lebih kurang 4 minggu jer lagi aku akan terbaring kat OT. Huh... Perasaan bercampur baur. Takut nak kena operate but at the same time tak sabar sangat nak jumpa baby! Excited!

Baby pun semakin aktif bergerak dalam perut. Kekadang memang rasa tak tahan sangat, rasa senak. Tapi seronok bila tengok perut bergerak-gerak. Kejap-kejap berbenjol jer perut. Keras! Entah apalah baby tengah buat kat dalam nun.

So! Minggu ni baru sibuk nak sediakan beg untuk ke hospital. Actually dari usia kandungan masuk 7 bulan ari tu, nurse dah nasihatkan supaya dah buat persiapan beg ke hospital ni. Sebab bila kandungan dah cecah 7 bulan, maksudnya bila-bila jer baby boleh keluar... mungkin secara emergency. So, persediaan awal memang sangat penting. Dan beg ibu dan baby ni sepatutnya dah tersimpan terus dalam kereta.

Tapi... biasalah aku... busy dan penat jer rasa...  Tak sempat nak sediakan beg.

Hujung minggu ni, kuatkan semangat jugak nak kemaskan barangan untuk dibawa ke hospital.

Disebabkan aku bersalin secara c-sec, kenalah expect duduk kat hospital lebih kurang 3 hari. So, barang keperluan pun mestilah extra daripada orang bersalin normal.

Checklist beg ibu

Penting

✿ Buku kesihatan
✿ Kad pengenalan
✿ GL - dah siap print walaupun boleh buat eGL.

Kesemua benda penting ni memang aku bawa hari-hari kemana-mana aku pergi dalam beg tangan.

Barangan kelengkapan

✿ Baju berbutang depan 2/3 pasang - biasanya bila di hospital, kiter kena pakai baju yang disediakan oleh pihak hospital. Apapun, sediakan je baju sendiri. Pastikan berbutang di hadapan untuk memudahkan proses menyusu baby nanti.
✿ Kain batik 5 pasang
✿ Tudung sarung, anak tudung 2 helai & cover lengan
✿ Baju sejuk 1 helai
✿ Stokin 3 helai
✿ Selipar
✿ Maternity bra
✿ Disposable panties
✿ Maternity pad
✿ Bengkung - untuk yang bersalin c-sec, pastikan dapatkan bengkung khas untuk c-sec
✿ Tuala
✿ Toiletries - berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, pencuci muka, feminin wash, etc...
✿ Minyak angin/panas @ pilis/param
✿ Pam susu - biasanya hari pertama dan kedua, susu tak banyak sangat. Tapi sediakan ajer pam susu. Aku cadangkan (1) pam susu manual jenis silikon. Aku jugak sediakan (2) pam susu auto sebab kalaulah ada rezeki susu banyak dalam sehari dua lepas bersalin, bolehlah pam untuk stok. Aku beli pam susu auto yang kecil je buat masa ni. Senang nak bawak kemana-mana... Kalau ada rezeki susu melimpah ruah, kite cari yang heavy duty pulak yer...

✿ Telekung - untuk kegunaan sebelum bersalin
✿ Nursing cover
✿ Plastik baju kotor

Lain-lain

✿ Botol air panas
✿ Air zam-zam
✿ Pati halia
✿ Handphone + charger + power bank
✿ Milo 3-in-1 atau susu

Checklist beg baby

Ke bilik bersalin

❤ Baju lengan panjang
❤ Lampin
❤ Mitten & booties
❤ Topi
❤ Kain bedung

Masukkan dalam satu beg kecil. Senang suami nak cari dan bawa ke bilik bersalin nanti.

Barangan kelengkapan baby

❤ Baju dan seluar lengan panjang 5/6 pasang
❤ Baju lengan pendek 3 pasang
❤ Barut 3 helai
❤ Mitten / booties / cap
❤ Set mandian baby
❤ Minyak yuyi
❤ Tuala & tuala kecil
❤ Lampin
❤ Kain bedung
❤ Wet tissue
❤ Termometer
❤ Bantal kecil
❤ Botol susu

Abang Naufal pun nak enterframe jugak. Bagilah can kat baby mama ni. Tak lama jer lagi nak jadi anak bongsu... pasni nak jadi abang...

Siap semua barang!

Masukkan semua ke dalam beg. Nanti campak dalam kereta.

Kalau nak sediakan sikit-sikit pun ok jugak. Kalau tak cukup barang nanti mintak jer lah suami tolong bawakkan kemudian dari rumah. Cuma, bagi aku, kalau dah lengkap bawa semua lagi bagus. Tak lah husband susah payah nak cari nanti.

Siap dah beg nak ke hospital!

Baru rasa lega sikit.

Selain daripada persediaan beg untuk ke hospital. Ibu-ibu pun kena buat persediaan fizikal diri sendiri sebelum tiba masa kelahiran nanti, iaitu:-

(1) Potong rambut - kalau rambut terlalu panjang, eloklah potong rambut. Paling-paling pun sehingga paras atas bahu. Sebab nanti senang bila kiter nak bersihkan diri - tak perlu nak shampu rambut lama-lama dan rambut pun masih boleh diikat ketat-ketat untuk elakkan angin.

(2) Potong bulu di bahagian sulit - biasanya doktor atau nurse akan bagitau hal ni kat ibu beberapa minggu sebelum bersalin. Pastikan bahagian ni dibersihkan sebelum ke hospital. Kalau tak nanti, nurse atau MA yang akan bersihkan. Lagi maluuuuuu!

(3) Barang kemas - tanggalkan semua barang kemas dan simpan di tempat yang selamat di rumah. Jangan dah sampai kat hospital baru sibuk nak tanggalkan... takut tercicir atau salah letak... nangis tak berlagu laaa... Simpan elok-elok di rumah dan pastikan selamat. Sebab waktu berpantang nanti ada ramai tetamu yang datang ke rumah.

Itu jer lah yang terlintas difikiran ni. Ada apa-apa lagi tak yang tertinggal?

So... get ready!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top