♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, May 19, 2009

Bond punyer cerita

Masa kitorang tinggalkan rumah lama kitorang dulu, kitorang ada lagi bond dengan pihak management rumah tu aud$900++ yang masih belum diorang pulangkan kat kitorang. Kitorang memang dah aware, yang duit tu diorang akan tolak sikit untuk bayaran bil-bil elektrik dan air serta carpet cleaning. So, paling-paling pun kitorang rasa diorang akan pulangkan duit bond tu dalam aud$600++. Bil api dan air untuk sebulan setengah biasanya tak sampai aud$200 pun dan Dean, kerani opis tu kata charge untuk carpet cleaning hanya aud$78 jer.

Kitorang jugak tahu, disebabkan kitorang keluar dari rumah tu sebelum tamat kontrak *sepatutnya bulan November 2009*, kemungkinan kitorang kena bayar jugak sewa bulanan selagi rumah tu tak der orang baru sewa atau ambil alih rumah tu. Tapi sebelum kitorang pindah hari tu, Neezam ada bawak sorang student Thailand ni yang berminat nak take over rumah kitorang tu pada 1st May. Tapi management University Mews kata, dah ada orang yang akan take over rumah tu. So, kitorang pun legalah. Tak payahlah kitorang bayar untuk bulan May nanti sebab dah compom akan ada orang take over rumah tu.

Hari Khamis yang lepas, kebetulan Neezam gi rumah kawan kitorang kat University Mews. Alang-alang dah ke sana, Neezam gi lah tengok rumah lama kitorang tu. Tengok lampu rumah tu terpasang. Kat balkoni pun dah ada ampai baju dan mop. So, compomlah memang ada orang kat rumah tu. Balik tu, Neezam pun e-mail pada management Uni Mews, bertanyakan pasal bond kitorang; berapa diorang akan tolak dan bila diorang akan pulangkan baki bond tu pada kitorang. Dan pagi Jumaat tu kitorang dapat balasan email dari pihak Uni Mews, seperti di bawah ni...

* * * * *

Hi Neezam,

We are still waiting on someone to replace you at the moment. So Currently we have not been able to replace you. The is the unfortunate risk of breaking a lease early. This means that rent needs to be paid for this month. If we find someone before the end of the month then we will reimburse you.

Your bills have been done and I will forward them on shortly. You can either pay for these or I am happy to wait until you’ve been replaced and deduct them from the bond. This is your choice.

I hope you family is well and everyone is settling in with the new baby.

Regards,
Taryn

* * * * *

Berasap telinga kitorang bila baca. Tak der orang duduk?! Aku punyalah bengang tak hengat punyer! Mana tak bengang;

1) aritu masa kitorang bawak orang untuk take over rumah tu, diorang kata dah ada orang nak take over. Dan management Uni Mews tu tak nak proses pun form student Thailand tu sebab dia kata semua rumah penuh. Tup tup dia kata tak der orang plak!

2) kalau tak der orang kenapa lampu rumah tu terbuka malam tadi? Siap ada barang dah kat balkoni. Agak hantu kot yang duduk ke hapa?!

3) bil-bil yang dia bagi giler mahal! Lebih mahal daripada bil-bil kitorang yang lepas-lepas. Padahal bil untuk sebulan setengah jer. Sebelum-sebelum ni bil untuk tiga bulan sekali. Tak lah semahal tu! Pas tu ada plak charges yang ntah hapa-hapa ntah.

Tension! Tension! Memang berasap kepala aku. Aku rasa nak gi tumbuk-tumbuk jer perempuan gemuk kat office tu tau. Senang-senang jer diorang nak kitorang bayar. Bengang giler!

Neezam lagilah tak puas hati, sebab dengan mata kepala dia sendiri dia nampak rumah tu dah berlampu dan ada barang kat balkoni. So, lepas sembahyang Jumaat, Neezam gi lagi ke Uni Mews dan ketuk rumah lama kitorang tu. Just nak make sure samada ada atau tak orang yang duduk kat situ. Tapi ketuk punya ketuk... tak der jugak orang bukak pintu. Mungkin orang tu gi office atau uni. Neezam pun balik dengan hampa.

Malam tu Neezam gi lagi. Alhamdulillah, Neezam tengok rumah tu berlampu macam malam semalam. Dan bila Neezam ketuk beberapa kali, ada sorang pak Arab ni bukak pintu. Neezam pun tanya kat pak Arab ni; dia tinggal kat sini ker? Sejak bila? Dia bayar ke sewa? Dan ternyata, memang dia menyewa kat rumah lama kitorang tu, sejak 1st May. Dia bayar sewa dan lengkap dengan bond. Dari situ, kitorang tahulah yang kitorang dah kena kelentong dengan Uni Mews.

Neezam pun ceritalah kat pak Arab ni masalah kitorang, yang kitorang kena bayar sewa apartment tu gak. Dan mintak tolong pak Arab tu sebagai bukti yang dia menyewa kat situ. Dan alhamdulilah pak Arab dan isterinya ni sudi bantu kitorang. Diorang janji nak jumpa dengan pihak management Uni Mews sama-sama hari Isnin nanti.

Lega gak... tapi still geraaaaaaaaammmmmm sangat. Jahat betul pihak management tu kan... Berani betul diorang nak tipu kitorang! Kalau ikutkan perasaan amarah aku, nak jer aku gi bakar Uni Mews tu tau! Geram betul! Memang tak sabar nak tunggu hari Isnin... nak tengok muka si gemuk tu cam ner. Mesti muka dia cuak seribu bila tengok Neezam datang dengan pak Arab tu nanti. Nak dengar apa cerita dongeng dia nak create nanti.

Ramai gak kengkawan yang nasihatkan kitorang supaya buat report kat pihak-pihak berwajib. So, Neezam pun dah buat report kat Tenants Union of Victoria.

So, semalam, hari Isnin, Neezam gi ke Uni Mews ditemani oleh Zaf. Neezam terus gi ke office tanpa pak Arab tu dulu. Neezam nak tanya bebetul kat office tu, betul ke diorang nak kitorang bayar untuk bulan ni. Kira macam bagi peluang kedua untuk dia betulkan kenyataan dia dulu. Zaf siap ambik video masa Neezam tanya tu, sebab nak buat bukti kalau dia suruh bayar gak. Dan bila Neezam tanya, memang si Taryn penipu tu kata tak der tenant yang ambik alih rumah tu lagi. Memang dasar penipu!

Then Neezam tanyalah *secara baik*, sampai bila kitorang kena bayar? Sajer tanya soalan macam tu sebab nak tengok sampai mana agaknya dia nak makan duit kitorang. Dan dia kata selagi tak der orang duduk, may be sampai November. Tapi ntah macam mana ntah, tetiba dia tukar kenyataan plak. Katanya... eh jap... ayatnya... "I need to tell u that physically there was a tenant who stayed in your apartment at this moment. Anyway, he's not the tenant of the apartment. We put him there for a while before we give him another one bedroom apartment which will be available in months." Physically? Apa maksud dia physically? Kalau dah duduk menetap, memanglah physically. Takkan spiritually plak. Dan orang tu pun memang nak cari one bedroom apartment. Kenapa nak bagi apartment lain plak kalau dah rumah sekarang tu pun satu bilik gak? Nampak sangat dia sajer nak tipu kelentong kitorang tau. Neezam yang memula tenang jer cakap dengan penipu ni, akhirnya jadi bengang plak.

Sebelum tinggalkan Uni Mews, Neezam sempat cakap kat minah ni, yang Neezam akan dapatkan legal advise. Tapi minah ni, dengan sombong dan angkuhnya cakap "do whatever u like". Lagi mencabar kitorang!

Balik dari Uni Mews, Neezam ceritakan semua yang berlaku kat aku. Geram betul rasanya... Aku kata kat Neezam, walaupun si penipu tu cakap "do whatever u like", tapi aku rasa sedikit sebanyak dia mesti ada rasa cuak gak dengan gertakkan Neezam tu.

Dan telahan aku benar belaka! Sebab...

Pagi tadi, pagi-pagi buta lagi Neezam dapat e-mail dari Uni Mews...

* * * * *

Neezam *dah tak der 'Dear Neezam' atau 'Hi Neezam' dah... hehehe*

I have decided to release you from May 1st. You only have outstanding bills
which total $362.05 to pay. You have a bond of $910 so your refund is
$547.95. Please provide me with your postal address so I can forward you the
bond form

Thank you
Taryn

* * * * *

Haaaaaaa... tau takut! Aku dah agak dah. Mesti dia cuak punyer dengan gertakan Neezam tu. 'Do whatever u like' konoooooonnnnn... Mesti malam tadi dia tak tidur malam pikirkan apa tindakan yang Neezam akan ambik. Hehehe...

Alhamdulillah... apa-apa pun aku bersyukur sangat. Masih ada rezeki kitorang untuk dapatkan semula duit bond tu. Tabik spring kat Neezam sebab berjaya mendapatkan semula hak kitorang. Aku harap si penipu ni kotakan janjinya dan pulangkan duit kitorang tu...

Dan terima kasih kepada kengkawan yang banyak berikan pendapat dan sokongan pada Neezam terutamanya... (^^)


*juliet le sweetheart : hilang dah asap atas kepala...



No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top