♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Saturday, October 25, 2014

Resepi | Kuey Teow Hong Kong

Tadaaaaaa!! My kuey teow Hong Kong!

Nampak menyelerakan tak?

y(^-^)y

First time makan kuey teow Hong Kong ni kat restoran dekat dengan office - restoran Lisa. Kemain sedap! Kuey Teow goreng dia cruncy! Kuahnya pun sedap! Kalau lunch, dalam seminggu, dua tiga kali mesti nak pekena kuey teow Hong Kong Lisa. Sampai kakak tu dah tahu dah menu apa aku nak makan. Huhuhu...

Tup tup... akhir tahun lepas, restoran Lisa tutup sebab diorang berpindah. Frustnya rasa... Sejak daripada tu, tak pernah jumpa kuey teow Hong Kong sesedap kat Lisa. Selalu jumpa kuew teow king kong jer! Huhuhu...

So, aku decided untuk buat sendiri. Selalu aku buat ladna. Tak pernah buat Hong Kong. Jauh benau!

Beza ladna dan Hong Kong ni hanyalah pada kuey teownya. Kuey Teow akan disalut dengan telur dan digoreng terlebih dahulu. Mesti garing! Baru sedap!

Kuey Teow Hong Kong

Bahan-bahan

Kuey Teow 1 bungkus - boleh jugak ganti dengan bihun atau mee, ikut kegemaran korang
Telur ayam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk kuah

Bawang putih 4 ulas ditumbuk
Cili padi 3 biji dihiris halus
Udang dan sotong
Lobak, kailan, asparagus atau apa-apa sayuran yang korang suka, yang sesuai
Sos tiram 2 sudu besar
Tepung jagung 1 sudu
Lada sulah 1 sudu kecil
Serbuk perisa ayam 1 sudu kecil
Garam

Cara-caranya:-

Kita mulakan dengan buat kuah dulu.

Senang jer.

Memula panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih yang telah ditumbuk tadi.

Kemudian masukkan cili padi dan sayur-sayuran.

Apabila sayur macam nak empuk atau masak, masukkan sotong dan udang.

Campur sedikit air, sos tiram, lada sulah, perisa ayam dan garam secukup rasa.

Bancuh tepung jagung dan sedikit air, kemudian masukkan dalam kuah.

Bila kuah dah pekat, boleh matikan api.

Kemudian kita sediakan kuey teownya pula.

Kuey teow dibahagiakan mengikut sukatan atau bahagian 1 orang makan.

Dalam mangkuk, pukul 1 biji telur dan garam dan kemudian masukkan 1 bahagian kuey teow. Gaulkan rata.

Di dalam kuali, panaskan minyak lebih kurang 1/2 cawan. Pastikan minyak betul-betul panas baru masukkan kuey teow.

Bila bahagian bawah dah kuning dan masak, terbalikkan kuew teow tadi.

Bila dah nampak masak dan garing, angkat dan tuskan kuew teow tersebut.

Dapatlah macam kat bawah ni!

Bolehlah dihidangkan dan tuangkan kuah bila dah ready untuk dimakan.

Kalau suka masam sikit, bolehlah sediakan sebiji limau kasturi.

Yummeh! Seriously sedap!

Selamat mencuba

Friday, October 24, 2014

Salam Maal Hijrah, 1435H

Alhamdulillah... kita berganjak ke tahun baru, pada hari Jumaat yang mulia ni.

Semoga hari-hari mendatang lebih baik daripada hari-hari semalam.

Doa akhir tahun dan doa awal tahun klik sini.

Thursday, October 23, 2014

Nota tinggalan ayah...

Mode: sedih...

Baru jer balik dari hantar enche Neezam kat KLIA. Enche Neezam dan delegasi Permata Insan berlepas ke Korea untuk menyertai World Creativity Festival 2014 di KAIST, Daejeon. Tahun ni merupakan tahun kedua Permata Insan sertai festival ni. Dan tahun kedua jugak enche Neezam mengiringi delegasi super junior ni.

It will be the hard 7 days without him. Tak pernah berpisah lama-lama...

Sedih...

Balik rumah, suruh Niesreena dan Naufal study. Kat whiteboard study, enche Neezam tinggalkan nota...

Senyum sikit.

\(^-^)/

OK! Mama nak kena jadi supermama sekarang!

Kena bangun extra awal, tidur extra lewat and keep busy... busy... busy!!!

Enche Neezam don't worry ok. Insya Allah... mama akan uruskan rumahtangga and our little Khairuns sebaik mungkin. We will miss you soooooo much! Semoga selamat pergi dan selamat kembali. Dipermudahkan segala urusan dan perjuangan di sana serta sentiasa di bawah lindungan Allah swt.

Amin...

We LOVE you sooooo much!

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

.

back to top