♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Saturday, November 1, 2014

Resepi | Sweet Potato + Crab Stick Fritters

Olaaaa!

السلام عليكم

Selamat hari Sabtu semua! Bersemangat betul hari ni! Maklumlah hari cuti. Walaupun hujung minggu merupakan hari-hari yang paling sibuk setiap minggu, tapi ia juga merupakan hari-hari yang paling menyeronokkan!

Ye lah... Bila hujung minggu ni lah, aku dapat spend lebih masa dengan suami dan anak-anak. Serta masak yang sedap-sedap untuk insan-insan tersayang!

\(^-^)/

Hmmmm... kalau weekdays, sebelum little Khairun bergerak ke sekolah, diorang mesti breakfast dulu kat rumah. Wajib! Aku akan sediakan breakfast yang simple-simple jer - roti bakar, roti telur, goreng nugget, sosej, jemput-jemput, telur rebus atau yang paling simple makan bijirin dan susu jer!<

Then balik daripada kerja, baru sibuk masak untuk dinner pulak.

Kalau hujung minggu, barulah berkesempatan nak buat minum petang. Alaaaa... yang simple-simple jer!

Dulu masa kat Melbourne, rajinlah buat yang payah-payah sikit. Maklumlah, nak cari tak jumpa. So bila ingin sangat nak makan, terpaksalah buat sendiri. Tapi bila dah balik Malaysia ni, nak apa, semua boleh beli jer.

Hmmm... tapi sekarang ni teringin nak makan yang tak jumpa kat sini, tapi ada kat Melbourne. Haaa... cam no?

Ok! Done with all merepeks!

Hari ni aku kongsi resepi. Resepi yang simple but yet simply yummilicious!

Alaaa... resepi keledek goreng jer... muahahaha...

Tapi dikomersialkan menjadi

Sweet Potato + Crab Stick Fritters

Jom try resepi ni. Nanti boleh untuk minum petang ni yer.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah<

Keledek - 2 biji. Aku gunakan sebiji keledek putih dan sebijik lagi keledek warna oren.
Crab stick - 10 batang dipotong halus, panjang.

Bawang besar - 2 biji, dimayang
Tepung gandum - 1 cawan
Tepung jagung - 1/2 cawan
1 biji telur
Air 3 cawan
Serbuk kunyit 1 sudu
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-caranya:-

* Keledek dibuang kulit dan dibersihkan. Dengan menggunakan pemarut, parut keledek menjadi potongan yang panjang dan halus.
* Potong crab stick secara memanjang supaya menjadi panjang dan halus juga.
* Di dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, tepung jagung, telur, air, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Gaul hingga semua bahan sebati.
* Pastikan adunan tepung ni tidak terlalu pekat. Kalau pekat sangat, keledek nanti akan terlalu melekat dengan tepung dan jadi jemput-jemput bila goreng. So, pastikan ia cair sedikit.
* Masukkan keledek, crab stick dan bawang besar yang telah dipotong halus. Gaulkan hingga sebati!
* Panaskan minyak dan goreng adunan secara deep fried.
* Untuk pastikan tak banyak adunan tepung semasa menggoreng, gunakan penyepit semasa masukkan bahan-bahan ke dalam kuali.
* Goreng dengan api sederhana sehingga semua menjadi kekuningan.
* Angkat dan tuskan.
* Sedia untuk dihidangkan!

Kitorang suka makan dengan sos cili atau sambal kicap. Sedap!

Selamat mencuba!

Friday, October 31, 2014

"Naufal rindu ayah..."

Alhamdulillah... petang semalam enche Neezam selamat tiba di KLIA dari Korea. Aku gi ambil enche Neezam lebih kurang pukul 6 petang. Just nice aku on the way balik kerja.

Lepas ambil enche Neezam, aku gi ambil Niesreena dari sekolah dan Naufal dari taska. Diorang tak perasan ada ayah dalam kereta.

What?! Tak perasan?!

Hahaha... mesti korang pelik kan? Gigih sangat nak mengusik anak, enche Neezam boleh menyorok kat dalam kereta. Cam ner? Cer korang imagine! Hehehehe...

Naufal naik jer kereta, ....

Naufal : Mama, bila ayah nak balik?
Mama : Hujung minggu ni kot.
Naufal : Alaaaa... Naufal rindulah kat ayah...
Mama: Alaaa... tak per lah... ayah tak der lagi best. Naufal boleh tidur kat bilik mama.

Muka Naufal monyok. Bukak handbag aku dan ambik hp. Bukak watsapp dan hantar voice msg kat ayah.

"Ayah... Naufal rindu ayah..."

"Bila ayah nak balik?"

"Hari apa ayah nak balik?"

"Naufal rindu ayah..."

Berkali-kali Naufal hantar voice msg, "Naufal rindu ayah..." Suara sedih jer... Sian pulak kat Naufal.

Ayah dia pulak, boleh hantar msg "Ayah tak nak baliklah..."

Haiiissshhhh... menyakat memang nombor 1!

Naufal memang sedih sangat. Aku tengok Naufal, bergenang air mata dia.

Tetiba dengar enche Neezam batuk! Tapi Naufal tak perasan. Then aku tanya, "Naufal, saper yang batuk tu?". Naufal terus jawab, "Tak tau lah..." Naufal tak pedulikan aku, hanya tunduk mengadap watsapp ayah dan melayan perasaan dia. Then aku tanya Naufal soalan-soalan lain, Naufal senyap jer dan kemudian jawab, "Kejaplah mama... (nak suruh aku diam). Naufal tengah tunggu ayah msg ni". Sambil gigih mengadap watsapp tak berbalas dan memegang handphone aku dengan kedua-dua belah tangan dia.

Siannya Naufal!

Bila tanya kat Niesreena, "Reena rindu ayah tak?", Niesreena jawab, "Rindulah jugak..." Dan terus sambung membaca buku. Haaaiiisshhhh...

Sesampai kereta masuk perkarangan rumah, enche Neezam keluar dari persembunyian! Naufal terkejut tengok ayah dan terus peluk ayah ketat-ketat dan ...

Naufal menangis!!!

Ya Allah! Aku tak pernah tengok Naufal macam ni. Sedih tol aku tengok. Mesti Naufal rindu gilos kat ayah dia.

Malam tu, nak buat apa-apa sumer dengan ayah. Keluar makan pun nak duduk dengan ayah. Biasanya tiga-tiga berebut nak duduk sebelah mama! Huhuhu...

Sadis betul anak aku.

Pagi ni, sebelum subuh, ayah dah gerak. Outstation lagi.

Naufal celik-celik mata jer check tempat tidur ayah. Ayah tak der! Naufal turun bawah dan cari ayah. Ayah tak der!

"Mama, ayah kat luar ker?"

Errrrkkkk... tak tau nak jawab macam mana? Padahal enche Neezam dah bagi tau dah semalam yang enche Neezam nak gi outstation malam tadi. Mungkin Naufal lupa kot...

Bila bagi tau ayah dah gi outstation, Naufal terus terbaring balik kat sofa. Bad mood!

Kesiannya Naufal... Sabar ye sayang... Hari Ahad ayah balik. Sementara ayah tak der ni, kiter berjimba-jimba jer lah bertiga yer...

y(^-^)y

Ayah!!! Cepat balik! Naufal rindu ayah!

Wednesday, October 29, 2014

WW | Mode

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

.

back to top