♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, July 23, 2014

Worldless Wednesday | We will not go down! Gaza Tonight...

#prayforGaza #savePalestine

Tuesday, July 22, 2014

Resepi | Spaghetti Aglio Olio

Niesreena dan Naufal suka sangat makan spaghetti. Begitu jugak dengan mama dan ayah diorang. Selain daripada spaghetti bolognese, satu lagi spaghetti kegemaran kitorang sekeluarga ialah

Spaghetti Aglio Olio

Resepi ni sangat ringkas dan mudah tetapi sedap!

Hujung minggu hari tu sempatlah buat untuk sajian berbuka. Sedapnya... Buat sikit jer... Tak cukup! Huhu...

So, malam tadi buat lagi. Puas makan! Tapi kalau makan hari-hari pun best!

So, hari ni nak kongsi dengan korang resepi Spaghetti Aglio Olio yang ringkas, mudah dan sedap ni.

Bahan-bahannya ialah:-

1/2 bungkus spaghetti
Udang dan sotong sebanyak mana korang suka
3 ulas bawang putih dicincang halus
5 sudu olive oil - aku suka extra virgin
1 sudu serbuk lada hitam
3 sudu basil flakes
3 sudu parsley flakes
1 sudu chili flakes
Cendawan shitake kering
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Rebus spaghetti sehingga lembut. Jangan overcook - tak sedap.

Dalam kuali lain, gunakan olive oil dan tumis bawang putih yang telah dicincang.

Kemudian masukkan sotong yang telah dibersihkan dan dipotong-potong dan juga cendawan shitake.

Kalau korang suka, boleh masukkan lada benggala dan juga cendawan butang. Begitu jugak kalau korang seafood lain - scallop atau kupang pun sedap!

Bila agak-agak sotong dah masak, baru masukkan udang. Udang masak sekejap jer. Jangan overcook! Kalau overcooked, nanti udang jadi lembut sangat dan lembik. I don't loike...

Bila udang dah masak (kemerah-merahan), masukkan spaghetti yang telah direbus dan ditus tadi. Kalau nampak macam kering sangat, tambahkan lagi olive oil dan ratakan ke seluruh spaghetti tu.

Masukkan serbuk lada hitam, basil flakes, parsley flakes, chili flakes dan garam. Ratakan ke seluruh spaghetti. Herba-herba ni korang boleh dapatkan kat pasaraya jer. Aku selalu beli jenama McCormic. Kalau nak lebih pedas boleh tambahkan chili flakes lebih banyak lagi. Atau nanti bila dah masuk pinggan masing-masing, pandai-pandailah tambah chili flakes tu masing-masing kalau nak pedas lagi.

Gaulkan semua sehingga rata dengan menggunakan api yang kecil.

Dan siap!

So, petang ni bolehlah cuba buat yer...

y(^^)y

Selamat mencuba! Dan selamat berbuka puasa!

Sunday, July 20, 2014

Popia Nestum Horlicks

Projek semalam... Niesreena sibuk sangat nak buat kuih raya. So, cari-cari kuih yang paling senang sekali. Popia nestumlah! Dah lah senang.. sedap plak tu... huhuhu...

First time makan kuih ni, last year - buah tangan dari Isma dan Hairil. Ingatkan kuih batang buruk. Rupanya popia nestum. Sedap! Tahun ni berlambak-lambak dah dijual kat bazar Ramadhan dan jugak kat FB. Kreatif betul orang yang mencipta resepi ni, kan...

Nak buat kuih ni tersangatlah senang! Bahan-bahan yang diperlukan cuma kulit popia, nestum, horlicks, gula dan sedikit adunan tepung untuk dijadikan pelekat...

Ini budak exited nak buat kuih....

Naufal pun tak lepas peluang. Naaaaak buat jugak!

Senang jer buat popia ni. Bahagi kulit popia tu kepada 2 bahagian dan gulung kecil-kecil dan tampal hujungnya dengan adunan tepung supaya ia melekat.

Hasil kat bawah ni - kat belah kiri, gulung besar sikit tu tu hasil tangan Niesreena dan yang comel-comel tu tentulah hasil tangan mama diorang. Hmmmm... yang kat tengah, leper, penyek tu... tekalah saper punyer... Tentulah Naufal! Huhu... sukatilah son...

Lepas tu guntingkan kecil-kecil.

Siap gulung dan gunting! Senang kan...

Niesreena dan Naufal dengan hasil tangan masing-masing.

Seksi budak sorang ni. Naufal pakai baju tangan panjang sebelum tu. So, tak nak baju kotor, berlenggeng jer lah jawabnya... huhu...

Yang ini mama Khairuns punya.

Comel kan...

Sepeket kulit popia tu 50 keping dapat banyak ni. Itu pun terpaksa aku buat laju-laju sebab tak nak Niesreena dan Naufal guna banyak guna kulit popia tu. Selagi aku tak stop, diorang pun tak nak stop.

y(^^)y

Lepas kulit popia tu dah kering. Bolehlah digoreng dengan minyak sederhana panas.

Mama punyer popia masih tak disira lagi. Tunggu dekat nak raya nanti yer...

Niesreena dan Naufal punya dah siap disira.

Untuk serbuk dia ni, aku gunakan nisbah 1:2:3 untuk gula : horlicks : nestum. Maksudnya kalau 1 sudu gula + 2 sudu horlicks + 3 sudu nestum. Campur dan kisarkan halus semuanya. Kemudian taburkan pada kulit popia yang telah digoreng dan disejukkan pada suhu bilik.

So, lepas bebuka puasa semalam, Niesreena dan Naufal dengan bangganya meratah snack hasil tangan diorang sendiri.

Bravo kids!

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

.

back to top