♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, January 16, 2017

Minggu 22 | Shopping barangan keperluan baby Khairun

السلام عليكم

First time nak gi membeli-belah barangan baby Khairun.

Tapi... gi gitu jer... tak bawak checklist ke hapa. Memang tak ingat langsung nak google untuk checklist... apa yang perlu beli atau tak?!

Huhuhu... Tak per... Gi jer kedai dulu, nanti kalau rasa perlu then ambik, kalau rasa tak perlu then tak payah ambik. Nanti kalau rasa tak cukup, gi lah beli lagi...

Yang penting... bawak duit!

Actually semalam, kitorang ingat nak survey jer... konon... sebab rasa baru 22 minggu macam awal jer lagi nak menyoping barang keperluan baby. Tapi... terbeli lah pulak!

Bila dah sampai kedai, mata masing-masing jadi rambang! Huhuhu...

Semalam, kebetulan kitorang ke Bangi atas urusan kerja enche Neezam. Kawan enche Neezam kata ada baby mall dekat-dekat situ. Dah alang-alang kitorang pun terus ke sana. Jumpalah Manjaku Baby Mall. Agak besar gak kedai baby ni dan memang ramai orang kat sana expecially mak-mak buyung!

Dah lama tak shopping barang keperluan baby. Semua barang nak kena beli baru. Mana taknya, Naufal pun dah darjah dua, 8 tahun beza dengan baby yang bakal lahir! Barangan baby Naufal dulu memang non hado laaaa... Semua dah jual kat Melbourne dulu.

Hmmmm... bila tengok harga barangan baby. Mak aiiihhh... boleh tahan mahal jugak! Memang beza daripada 8 tahun lepas. Terkejut jugak tengok botol susu MAM 2 botol besar cecah sampai 70++ hengget. Dulu Niesreena dan Naufal pakai Avent dan MAM, tapi rasanya harganya tak lah mahal macam sekarang.

Buat masa ni, kitorang beli apa yang rasa wajib jer dulu. Semua keperluan untuk newborn.

Actually bukan aku dan enche Neezam jer excited shopping, Niesreena dan Naufal pun sama. Sibuk jugak memilih keperluan untuk adik diorang ni.

Ehhhh... no! No! No! No pink yer...

Salah jantina ni!

Serius rambang mata! Macam semua nak beli!

Breast pump... ok tak 2 brand ni? Agak-agak price tu ok tak?

*klik pada gambar untuk besarkan

Tapi tadi ada tengok breast pump yang sama kat lazada. Jauh lebih murah! Plus ada extra gift lagi! Alhamdulillah... Nasib baik tak terbeli lagi semalam.

Alhamdulillah... dapatlah beli sikit-sikit untuk baby Khairun. Bila google checklist pagi tadi, aku tengok ada lagi barang keperluan yang perlu dibeli. Of course laaa kan...

Bila google, baru teringat, selain barangan keperluan baby, barang keperluan aku pun perlu beli jugak. Tak per... tak per... banyak round lagi boleh shopping. Ini baru first round. Insya Allah...

Barang keperluan baby dah beli sikit, pastu cari buku-buku rujukan untuk Niesreena dan Naufal pulak. Yang ni dah beround-round dah. Macam-macam buku dah beli untuk diorang. Semoga menjadi insan cemerlang yer anak-anak.

Sampai rumah, check balik barang-barang yang dah dibeli. Tengok kat resit, ada banyak jugak dapat potongan. Alhamdulillah...

Ayah... tak sabar nak bukak playpen ni. Hehehehe... No laaa... Actually, enche Neezam pasang playpen ni sebab takut ada defect. Niesreena dan Naufal pun excited nak menolong.

Bila tengok playpen ni dah siap terpasang, tak sabar pulak nak tunggu kelahiran baby Khairun.

Sabar... Sabar... Insya Allah 16 minggu jer lagi...

Sunday, January 15, 2017

Our first family picture... 5 of us!

This drawing really made my day!

Our first family picture with the baby!

Thanks so much my dear abg Naufal...

Eerrrr... Ninja's family??? Waccchhhhaaaaaa!!!

#lovely

Thursday, January 12, 2017

Jom pecah tabung!

Masa untuk pecah tabung lagi!

Ayah kata... Niesreena dan Naufal hanya boleh pecah tabung kalau duit dah tak boleh masuk tabung. Actually dah beberapa minggu ni, setiap kali Niesreena nak simpan duit dalam tabung, dah kena tolak-tolak dengan pembaris. Tapi semalam, duit dah melantun keluar balik sebab dah penuh sangat.

So... ayah pun setuju untuk bukak tabung Niesreena.

Apa lagi... seronoklah Niesreena...

Well... on the other hand... Naufal...

Muka sedih jer... sambil study.

Sibuk nak bukak tabung jugak, tapi ayah tak kasi sebab tak penuh lagi! Baru separuh penuh!

Alhamdulillah... banyak jugak Niesreena menabung... dari awal tahun lepas, hingga semalam dapatlah RM700++. Ayah kata, lebih kurang 10% Niesreena boleh buat belanja,  RM10 untuk beli tabung baru dan yang selebihnya, masuk SSPN.

Disebabkan Naufal dah buat muka benyek macam cekodok pisang, akhirnya, ayah setuju jugak untuk bukak tabung Naufal.

Duit Naufal tak banyak sangat.

Haaa... siap intai-intai lagi dalam tabung, takut ada duit tercicir. Huhuhu...

Ok lah duit tabung Naufal. Memandangkan cuma separuh penuh, duit simpanan Naufal pun separuh dari duit kakak dia. Cuma dapat RM300++ jer. Ayah bagi Naufal RM6 jer dari hasil menabung dia, RM10 untuk tabung baru dan selebihnya masuk SSPN. Huhuhu... Alhamdulillah...

Duit-duit menabung ni tak termasuk duit raya tahun lepas. Duit raya tahun lepas dah selamat masuk ke SSPN.

Terima kasih kerana menabung yer anak-anak... Bolehlah ringankan sikit beban ayah dan mama di masa akan datang nanti. Insya Allah...

#menabunguntukmasadepan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top