♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, April 18, 2014

❤ Mak & Abah ❤

Salam pagi Jumaat kengkawan...

Cepatnya rasa minggu ni - macam semalam baru mula minggu baru, hari ni dah nak ke hujung minggu semula.

Tapi hari Ahad yang lepas baru jer jumpa emak dan abah, tapi rasa rindunya macam dah lamaaaaaaa sangat tak jumpa. Tak puas jumpa hari tu... :(

Untung adik-adik aku yang tinggal dekat-dekat dengan rumah emak dan abah. Hari-hari boleh jumpa, boleh peluk, boleh cium, boleh salam tangan emak abah... boleh tatap raut wajah mak abah yang semakin tua tu...

Aku selalu call emak... borak-borak... gelak-gelak... gurau-gurau... Aku selalu kacau emak... bila aku call emak, buat-buat macam cina lah... bangla lah... tapi emak tetap kenal... "Alaaaa... ni mesti Julie..." huhuhu... Kalau aku 2-3 hari tak call, emak selalu sms... bertanya khabar... lengkap love love sumer tau... my sweet emak...

Aku jarang call abah... kalau call abah pun, cakap tak sampai seminit, then abah mesti kata "nak cakap dengan emak?" Heheheh... Tapi sekarang abah dah pandai watsapp... Aktif gak kat group famili kitorang... Hehehe...

~ Sweet couple ❤ My emak & abah ~

Kalau balik KL, emak mesti masak lauk kegemaran aku. Kadang tu, aku cakap ngan emak, jangan masak, aku belanja makan luar... Nak bagi emak rehat. Cuti masak dan makan sedap-sedap kat luar. Tapi emak kata aku jarang balik. So, bila aku balik, emak nak masak sedap-sedap untuk aku sekeluarga.

Emak dan abah bukan jenis pemarah. Abah aku lembut orangnya, walaupun orang kata "abah ko polis mesti garang!" Teettt XXXXXX... Abah aku bukan macam tu! Seingat aku, dia tak pernah pun naik tangan kat kitorang adik beradik. Tapi... kalau abah marah... memang takutlah... Ayatnya, walaupun lembut, tapi berbisa... Sampai sekarang aku takut kena marah dengan abah... Huhuhu...

Kalau ada komplot dengan adik, mesti ada ayat "agak-agak abah marah tak?" Hehehe...

Emak... biasalah... dulu suka membebel... dah menurun kat aku... huhuhu... Tapi sekarang emak suka bagi nasihat... Hmmmmm... mungkin dulu, sebenarnya emak bagi nasihat... tapi aku yang anggap emak membebel. Hehehe... Bila dah besar panjang ni, barulah aku tahu, betapa berisi dan betulnya bebelan emak tu.

Aku sayang sangat kat emak dan abah. Aku nak berbakti pada diorang dengan apa yang termampu.

Emak dan abah aku tak suka menyusahkan anak-anak. Tapi anak-anak jer asyik menyusahkan diorang... huhuhu... betul tak adik? Joy?

Di hari Jumaat yang mulia ni, aku nak kongsi satu artikel yang aku jumpa tadi. Ini sebagai panduan untuk aku dan adik-adik aku serta semua kengkawan yang masih ada emak dan abah. Hargailah mak dan abah sebab diorang takkan ada galang gantinya...

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Tanggungjawab Anak Terhadap Ibubapa

Ibubapa mempunyai kedudukan yang tinggi lagi mulia di sisi Allah swt. Merekalah yang menjadi sebab kelahiranya anak-anaknya. Mereka lah yang memelihara, mengasuh serta mendidik anak-anak itu dengan sempurna, termasuklah makan minum, pakaian, lindungan dari segi keselamatan serta kasih sayang. Segala pengorbanan kedua ibu bapa terutama ibunya tidak ternilai besarnya jika hendak dibalas. Jasa ibubapa adalah amat banyak.

Antara adab atau tanggungjawab seorang anak terhadap ibubapanya adalah seperti berikut:-

❤ Sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan /ajaran ibubapa. Sesuai dengan perintah Allah swt supaya pertama-tamanya beribadat kepadaNya dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa.

❤ Hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan suara yang rendah ketika bertutur dengan ibubapa. Jangan sekali-kali membantah dan mengherdik mereka dengan apa jua perkataan kerana perbuatan itu ditegah Allah swt.

❤ Sentiasa hormat dan kasih sayang kepada kedua ibubapa.

❤ Jangan sekali-kali menderhaka kepada mereka, kerana derhaka kepada kedua ibubapa adalah suatu dosa besar. Anak yang tidak mendapat keredhaan ibubapanya tidak akan mendapat keredhaan Allah dan ibadatnya tidak diterima Allah swt.

❤ Sentiasalah mendoakan dan meminta keampunan untuk mereka, sama ada mereka masih hidup atau setelah mereka meninggal dunia dengan berdoa:-

❤ Hendaklah memanggil ibubapa dengan panggilan yang disenangi mereka.

❤ Gembirakanlah hati ibubapa dengan menolong kerja rumah disamping melayani mereka dengan penuh kasih sayang atau dengan memberikan apa juga bantuan mengikut keperluan yang dihadapi semasa menghadapi saki baki hidupnya.

❤ Ucapkan salam dan pohon kemaafan daripada ibu bapa ketika bertemu dan berpisah dengan mereka.

❤ Muliakan sahabat-sahabat ibubapa, hubungkan tali silaturrahim dengan keluarga dan sahabt-sahabat mereka.

❤ Apabila mereka sudah lanjut usia (tua) dan uzur, hendaklah dipenuhi segala keperluan mereka. Selalu menziarahi mereka kerana dengan ini boleh mengembirakan mereka dan sebagai melahirkan kesyukuran kepada Allah terhadap jasa bakti yang telah dinikmati.

❤ Apabila ibubapa meninggal dunia, anak hendaklah membanyakkan berdoa untuk keselamatan dan mendapatkan rahmat dari Allah swt. Banyakkan bersedekah dan membacakan ayat-suci Al-Quran untuk dihadiahkan pahalanya kepada mereka. Semua kebajikan yang dilakukan akan diterima berterusan pahalanya untuk mereka di sisi Allah swt. Inilah satu kaedah yang berterusaa yang menghubungkan antara anak dan ibubapa walaupun jasad mereka tidak ada lagi.

Semoga panduan ringkas adab atau tanggungjawab anak terhadap ibubapa ini dapat dihayati serta dikongsi bersama oleh kita semua dan anak-anak zuriat kita.

Wednesday, April 16, 2014

Next DIY Project

Sneak peak!

Sunday, April 13, 2014

Pindah sikit... konon...

Masa mula-mula tahu kena pindah dulu, enche Neezam kata

"rumah fully furnished. So, bawak barang sikit-sikit jer..."

Dalam otak aku pun...

"Ok! Itu tak payah bawa... ini tak payah bawa! Settle!"

But at the end,

macam semua nak bawak!

Aaaaarrrrrgggghhhhh!

Ingatkan nak bawak sikit-sikit, tapi rupanya banyak jugak yang perlu dibawa -- tv (actually tv ada kat rumah tu, tapi rosak dan ambil masa untuk diorang ganti), peti ais (peti ais pun ada disediakan... tapi kecik... tak muat barang makan kitorang yang besar-besar ni ;p huhu...) mesin basuh, pinggan mangkuk, periuk belanga, kain baju, bakul, karpet, hanger and the list masih panjang lagi!

Kerusa sofa L yang tak der dalam list nak bawak pun turut terbawa berpindah jugak. Nasib baiklah meja makan marble ku itew berat... kalau ringan macam belon, dah tentu aku bawak jugak! Huhuhu...

Beberapa hari lepas, enche Neezam kata, rumah dah dicat. Akhirnya! Alhamdulillah! Clear dah dinding. Bersih jer... Dah tak macam galeri seni lagi dah... Barulah ada selera nak pindah... Huhuhu...

Semalam, adik-adik jaksa KK1 datang tolong untuk berpindah. Dalam pada kononnya tak banyak barang untuk dibawa berpindah, penuh jugak satu lori!

Kat rumah baru, ada adik-adik yang menolong pasangkan langsir. Alhamdulillah...

Terima kasih yer adik-adik. Appreciate sangat bantuan korang. Nanti enche Neezam open table yer...

Y(^-^)Y

Alhamdulillah... hari ni dah banyak jugak benda yang settle... terpaksalah berdikit-dikit. Kemas dan siapkan bilik by bilik.

Bersyukur sangat dapat husband yang sangat-sangat-sangat rajin dan selalu membantu. Bersyukur jugak sebab selalunya, aku dan enche Neezam selalu sependapat tentang susun atur perabot dalam rumah. Bersyukur sangat ada enche Neezam... Love you so much sayang!#happy #blessed #love

Niesreena dan Naufal pun seronok kat rumah baru. Kat belakang rumah ada padang besar diorang boleh main, walaupun rumputnya tak segebu rumput kat rumah lama. Hmmmmm... sian rumput kena tinggal... giler kalau nak bawak! Huhu...

Lega bila tengok rumah dah kemas. Walaupun penat, tapi rasa berbaloi!

Rumah lama pun perlu dikemas jugak... Nak balut semua barang-barang yang tak digunakan kat sana. Sayang... takut rosak...

Dalam masa kitorang duduk dirumah baru ni, ada projek yang akan kitorang buat kat rumah lama. Insya Allah... kalau ada rezeki. Banyak nak dibuat dalam masa 3 tahun ni! Dan tak sabar jugak nak balik ke rumah sendiri lepas ni!

Friday, April 11, 2014

Tips pindah rumah

And...

We are moving...

Againnnnnnnn????!!!

Ya laaa... Lebih kurang setahun duduk kat sini, kitorang terpaksa berpindah lagi. Kali ni sebab berkhidmat untuk negara. Tapi alhamdulillah... ada jugak rumah untuk berteduhkan...

Hmmmm... Ni kali ke berapa pindah ek? Tak ingat dah... Huhuhu...

Tapi kali ni kitorang pindah tak bawak banyak barang sebab rumah fully furnished. Cuma tak der mesin basuh dan dapur jer. Ooooo... dan astro! Penting tu! So, kenalah bawa! Y(^-^)Y

Benda lain kitorang bawa sikit-sikit jer... kot... Tapi bila dah listing... rasa macam banyak jugak barang nak dibawa. Huhuhu...

Pindah kali ni tak jauh pun. Cuma jarak 8 kilo jer antara rumah sekarang dengan rumah baru. So, kalau ada barang yang tak dibawa pindah esok, boleh balik bila-bila jer untuk ambik. But yet... banyak jugak kerja yang perlu dibuat dan aku... tak mula apa pun lagi! Haaaiiiisssshhhh...

So, hari ni nak kongsi tips berpindah rumah. Post kat sini sebagai rujukan aku sendiri pada masa akan datang -- Of course akan pindah lagi! -- Dan semoga dapat menjadi panduan bagi korang-korang yang nak pindah masuk ke rumah baru! Excited kan? Super!

Tips Pindah Rumah

Pastikan korang buat tempahan lori atau movers dua ke empat minggu sebelum hari berpindah.

Dapatkan maklumat yang lengkap seperti lori jenis apa, lori berapa tan, berapa orang pekerja, harga, kos-kos tambahan, insurans, polisi pembatalan, orang yang akan bertanggungjawab ketika proses pengangkutan barang, dan lain-lain. Jangan lupa tawar menawar harga atau tanya kalau ada diskaun. Mana tau bernasib baik... dapatlah harga lebih murah.

Pastikan segala alamat surat telah ditukar ke alamat baru 2 minggu sebelum berpindah. Untuk pindahkan Astro, boleh call customer service 3 hari sebelum berpindah. Untuk Astro Beyond seperti yang kitorang guna, buka dan pasang semula free of charge!

Jika korang ada anak-anak, pastikan ada orang yang menjaga anak-anak korang semasa korang sibuk berpindah. Penting tau!

Barang-barang yang tidak akan digunakan lagi sehingga korang berpindah, bolehlah dipek terlebih dahulu.

Sediakan satu beg berisi pakaian dan keperluan korang untuk satu dua malam semasa berpindah. Sebab mungkin korang tak kan sempat atau terlalu penat unpack.

Barang-barang yang akan korang gunakan terlebih dahulu setelah berpindah ke rumah baru perlulah dipek berasingan dan dimasukkan paling akhir ke dalam lori.

Pastikan barangan dimasukkan ke dalam kotak dan diasingkan mengikut bilik.

Labelkan kotak-kotak tersebut dengan jelas.

Untuk baju yang tergantung di dalam almari baju, boleh gunakan kotak dengan penyangkut atau wardrobe boxes. Tak perlukan keluarkan penyangkut atau hanger satu persatu. Nanti bila di rumah baru, boleh terus gantung!

Tapi kalau nak lebih jimat boleh balut atau wrap macam kat bawah ni. Senang!

Untuk baju berlipat, masukkan ke dalam beg pakaian.

Masukkan buku-buku ke dalam kotak yang kecil. Ini kerana buku-buku walaupun sedikit tapi sebenarnya agak berat!

Ingat tau, makin berat sesuatu barang, maka makin kecil/minimum saiz kotak yang diperlukan.

Jangan guna kotak-kotak lama sebab kiter tak tahu sekuat mana kotak tu sebenarnya.

Jangan gunakan peta pelekat jenis duct tape. Sentiasa gunakan pita pelekat khas untuk packing.

Pastikan setiap kotak ditutup dengan pita pelekat.

Untuk barangan elektrik, pastikan korang baca manual barangan tersebut jikalau ada arahan khusus untuk bawa barang tu berpindah.

Jika barangan elektrik tersebut masih ada kotak asal adalah lebih baik. Jika tiada, balutkan dengan bubble wrap.

Balut barangan elektrik yang besar-besar bagi mengelakkan calar atau pintu terbuka semasa proses mengangkut.

Pastikan peti ais telah dimatikan sehari sebelum hari berpindah. Kosongkan peti ais dan lekatkan dengan salotep semua bahagian yang mudah bergerak di dalam peti ais. Contohnya; tempat telur dan pembahagi dalam peti ais.

Sebelum korang tanggal wayar-wayar peralatan elektrik yang rumit-rumit tu, pastikan korang tangkap gambar wayar-wayar tu terlebih dahulu. Takut terlupa pulak nanti macam mana nak pasang nanti kan?

Pastikan gas memasak ditutup dengan betul dan tidak bocor semasa dibawa berpindah.

Pinggan mangkuk merupakan bahagian paling rumit. Tips untuk membungkus barangan kaca, boleh klik gambar kat bawah.

Dokumen-dokumen penting seperti surat beranak, kad kesihatan, buku bank, passport dan lain-lain, perlu disimpan dan dibawa berasingan dengan barang-barang lain. Lebih baik dibawa atau diletakkan di dalam kereta korang sendiri terlebih dahulu. So, nanti tak lah tercari-cari dalam kotak-kotak yang banyak tu kan...

Pastikan korang mempunyai duit yang mencukupi semasa berpindah.

Jangan lupa untuk sediakan bekalan makanan dan minuman pada hari korang berpindah. Bukan sahaja untuk diri sendiri tapi juga untuk mereka yang membantu korang!

Jika ada barang-barang korang yang masih elok dan boleh digunakan tapi korang rasa macam tak nak bawa berpindah sekali, bolehlah dermakan kepada tempat-tempat yang sepatutnya.

Sebelum meninggalkan rumah lama, sila pastikan rumah tersebut dalam keadaan baik seperti mana korang mula-mula masuk dahulu. Bersihkan dan baiki bahagian yang rosak.

Ucapkan selamat tinggal pada jiran-jiran beberapa hari sebelum berpindah. Kot ada pinggan mangkuk jiran yang masih ada di rumah, jangan lupa pulangkan! Huhu...

Last but not least, don't stress!

Huhuhu...

So, selamat berpindahlah pada semua yang nak berpindah yer....

And Julie! Chaiyok! Cepat pack-up!

*** tapi dalam hati sebuk nak tonton 'My Love From The Star' yang dah direkod! Canner niiiiiii???

Semangat! Semangat!!!!

Wednesday, April 9, 2014

Wordless Wednesday | My L♥ve From The St✮r

#sayasuka #koreandrama #funny #romantic #aliens #mylovefromthestar

Monday, April 7, 2014

World Health Day 2014

Hari ni ialah

Hari Kesihatan Sedunia

Tema tahun ini ialah

"Small bites, big threats"

Memang sangat sesuai memandangkan negara kita sekarang ni pun tengah dilanda penyakit demam denggi yang teruk.

Hari tu, masa Naufal demam panas, kitorang takut jugak kalau-kalau denggi. Tapi alhamdulillah... lepas buat pemeriksaan darah, Naufal bebas denggi! Lega...

Dulu, enche Neezam pun pernah kena demam denggi. Lama dah... Masa kitorang bertunang dulu... Seminggu enche Neezam kat Hospital Segamat. Risau sangat! Of course lah risau kan... my cinta hati tuuuu...

Bila dijangkiti demam denggi, platelet darah akan menurun dan badan akan dehydrated. So, waktu ni kena minum banyak air. Memang supply air 100 plus banyak-banyak kat enche Neezam.

Orang kata, sup ketam pun bagus untuk pesakit demam denggi sebab ketam mengandungi sejenis protein yang tinggi, yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Insya Allah...

Kat rumah sekarang ni dah kurang sikit nyamuk kalau nak dibandingkan 2-3 minggu yang lepas. Masa musim panas hari tu, memang banyak sangat nyamuk. Ubat nyamuk kena pasang 24 jam. Sebelum masuk tidur, mesti nak sembur bilik dengan Shieldtox pastu pasang ubat nyamuk lagi. Risau jugak bila sembur racun ni, kang bebudak hirup plak, masalah lain plak yang datang.

So, aku belikan kelambu untuk diorang! Lebih selamat! Kelambu moden macam gambar kat bawah ni...

Tak sempat nak ambil gambar kat rumah. Kalau ada gambar nanti aku update yer...

Pakai kelambu rasanya lebih selamat. Tak der racun bagai kan... Natural jer... So, ini salah satu langkah yang kitorang ambil bagi mengelakkan kesayangan-kesayanganku digigiti nyamuk dan dijangkiti denggi.

Antara langkah-langkah pencegahan lain, bolehlah rujuk infografik kat bawah ni..

So, sama-samalah kita perangi denggi!

Dan menjaga kesihatan kiter yer kengkawan!

Maklumat lanjut tentang World Healh Day, boleh rujuk sini.

Saturday, April 5, 2014

Biar menyesal beli, Jangan menyesal tak beli!

Curlaaaaasssssss motto mak kan?!!!!

Heheheh...

Actually, motto ni quote dari mertua aku. Tapi memang boleh diguna pakai kalau nak tidur nyenyak malam-malam. Huhuhu...

Tak percaya? Cer cuba... hehehe...

Bukan apa... Biasalah kiter orang pompuan ni... Kadang tu bila ada barang rasa macam nak beli, rasa macam tak nak beli, pastu putuskan untuk tak beli. Bila dah balik rumah, mulalah terfikir-fikir, teringat-ingat... Macam menyesal plak tak beli kan... Pastu malam tu tak lena tidur sebab dok terfikir lagi barang yang tak terbeli tu... Esoknya, gi lagi kedai semalam... Kalau nasib baik ada, adalah... Kalau tak nasib baik... habis! Hmmmm... tak der rezekilah namanya kan... Nyesalkan tak beli awal-awal? ;p

Tapi gunakanlah motto ni untuk membeli barang murah-murah jer yer kengkawan. Kalau yang beratus, beribu ringgit tu janganlah guna motto ni. Nayer jer... Kalau setakat barang berapa puluh hengget tu okay lah... And... oooo... use the motto at your own risk!

(^-^)y

Tadi kitorang ke Nilai 3. Actually, kitorang ke sini untuk betulkan motor jam dindingku. Jam tu dibeli kat kedai yang sama jugak. Sementara orang tu betulkan jam, aku pun cuci mata lah...

Aku memang suka datang kat kedai ni sebab ada banyak barang-barang yang menarik dan memenuhi seleraku... Huhu...

Antaranya...

Cantikkan vase hitam atas ni. I loike! Bayangkan... letak sebijik kat atas meja console moden warna silver berkilat. Belakang dinding berwallpaper moden dan ringkas dan ada cermin sederhana besar frame silver tergantung kat dinding tu! Susun dua tiga frame kaca berlainan saiz dengan gambar famili kat sebelah dia dan lampu meja berkaki kristal! Wah... Dapat bayang tak? Cantikkan!

Ok! Ok! Bayangkan lagi... Bawah meja console tu aturkan kucing-kucing bawah ni dengan 3 saiz berbeza!

Eeeerrkkkk! Mesti enche Neezam tak suka! Huhuhu...

OMG... jam kat bawah ni pun cantik kan? Letak sebiji kat picture wall! Main of attraction! Kelaassssss!

Gambar pokok kat bawah ni pun cantik kan? Letak kat atas kepala katil atau kat famili hall. Sejuk mata memandang...

Oooooo... aku baru perasan... nampak gayanya aku suka base pokok!

Hmmmmm... Tapi cantik kan?

(^-^)y

Ada banyak lagi benda menarik kat kedai ni, terutamanya designer wall clock!

Dan jugak gambar-gambar canvas beraneka saiz!

Dan banyak lagi perhiasan rumah yang lain.

Suka kat cushion kat bawah ni! Saper nak belanja! Nak 6 bijik, please!!!!

Alang-alang dah sampai Nilai 3, memang wajiblah pusing-pusing cuci mata. Awal tahun ari tu, kitorang masuk kedai karpet jer... Puas hati borong karpet kat sini - berkualiti dan murah. So, kali ni tak nak masuk kedai karpet lagi... Berpinar tengok karpet tak hilang lagi. Hehehehehe... Nanti bebila aku kongsi dengan korang tips beli karpet dan kedai mana yang best kat sini plak eh...

So, tadi kitorang singgah plak kedai jual barang macam-macam ni... Ala-ala kedai 2 hengget. Besar giler macam gudang! Macam-macam ada, tapi barang-barang biasa jer lah... Harga pun boleh tahan murahlah...

Barang plastik diorang jual ikut berat! Ingatkan diorang salah letak tanda harga. Tapi bila aku tanya, memang barang-barang plastik sumer 1 kilo 8 hengget!

Aku tertarik kat teko-teko comel ni!

Comel kan?

Nak beli ke tak nak?

Disebabkan motto

'Biar menyesal beli, jangan menyesal tak beli'

Ni lah aku terbeli...

Tak menyesal langsung!

Nasib baiklah boleh kawal nafsu lagi. Kalau ikut hati, banyak lagi nak grab, tapi cukuplah dulu dua benda ni buat masa ni yer nafsu... Kalau ada rezeki, kiter shopping lagi...

Tapi... kalau ada sesaper nak belanja tu, silalah yer... Nak sumer pokok-pokok tu!!!

(^-^)y

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

.

back to top