♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, September 24, 2014

Siapa yang paling banyak berkorban dalam keluarga?

Semalam aku terbaca tulisan di bawah ni yang sangat-sangat menyedarkan aku.

"Kita sering terdengar
keluhan si isteri,
bahawa
dialah yang paling banyak berkorban dalam rumahtangga....

tidak kurang juga sang suami...
ada yang mengeluh panjang
kerana perlu berkorban banyak perkara.

Tetapi sebenarnya,
anak-anaklah yang paling banyak berkorban!

Setiap hari, mereka lepaskan ibu dan bapa pergi,
tinggallah mereka sendiri,
mencorak hidup tanpa pedoman hakiki,
sedar-sedar mereka sudah tahu berdikari!

Malangnya lagi,
bila mereka tersilap mengecilkan hati,
mereka akan dimarah
bagai tiada keampunan lagi.

Pagi ini,
buat pertama kali,
mohonlah maaf dari mereka,
bisikkan ke telinga mereka
bahawa mereka akan faham segalanya
suatu hari nanti!"

- Ustazah Nik Salida Suhaila




Tuesday, September 23, 2014

Resepi | Oxtail goreng

Aku hutang resepi ni dengan ramai kawan-kawan sejak aku upload gambar kat #juliescookingwithlove. So, hari ni, nak kongsi dengan korang resepi

Oxtail Goreng

Resepi ni asalnya dari Indonesia. Kitorang selalu makan ni dulu kat Melbourne, kat fave restaurant kitorang, Es Teller. Es Teller ni restoran Indonesia. Kalau ke Es Teller mesti order Bontot Goreng dan esteller serta soda gumbira! Yummeh!

Oh ya! Jangan terkejut... Indonesian memang panggil 'ekor' sebagai 'bontot'. So, dulu masa first time gi Es Teller, ragu-ragu gak... Ini bontot kah? Ekor kah? Hehehehe...

So, bila balik Malaysia, memang tak jumpa dah masakan ekor goreng ni. Ekor mesti buat sup!

So, masa enche Neezam konvo kat Melbourne ari tu. Kitorang sempat ke Es Teller lagi dan pekena oxtail goreng ni untuk terakhir kalinya. Puas aku belek segala rencam yang ada dan cuba ingat rasa lazatnya kat lidah ni. Aku nak tiru!

Dan alhamdulillah. First time buat ekor goreng ari tu, menjadi dengan jayanya. Enche Neezam suka sangat!

So, memandangkan ramai yang dok tanya dan mintak resepi, hari ni saya kongsikan dengan korang kat sini yer.

Oxtail @ ekor goreng

Bahan-bahan

1kg ekor
2 biji ubi kentang - dipotong dadu
1 biji lobak merah - dipotong dadu
10 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
5 biji cili padi - dipotong kecil
Halia
Sedikit ketumbar - ditumbuk agar pecah-pecah sikit
Daun sup dan daun bawang - dipotong halus
Kicap manis
1 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
Sedikit lada hitam
Gula dan garam
Bawang goreng

Cara-caranya

  1. Ekor tu perlulah direbus sehingga lembut terlebih dahulu. Kalau ada pressure cooker lagi bagus! Sekejap jer daging akan menjadi empuk dan lembut bangat! Rebus ekor dengan garam, halia dan sebiji sup bunjut. Biar rasa herba tu menyerap ke dalam daging sementara direbus.
  2. Bila daging dah empuk, bolehlah matikan api. Jangan buang air rebusan.
  3. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang merah, bawang putih, cili padi dan ketumbar.
  4. Bila dah naik naik bau, masukkan ubi kentang dan lobak merah yang telah dipotong dadu tadi. Kemudian masukkan sedikit air rebusan daging tadi.
  5. Bila ubi kentang dan lobak dah agak empuk, masukkan ekor yang dah direbus tadi. Jangan masuk air.
  6. Masukkan kicap, sos tiram, sos cili, lada hitam gula dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan daun sup dan daun bawang. Gaulkan rata.
  8. Masukkan segenggam bawang goreng dan gaulkan rata. Terus tutup api.
  9. Siap untuk dihidang!

Lebihan sup tadi tu bolehlah dibuat sup. Jangan lupa tambahkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumis ke dalam sup. Barulah ngam!

Selamat mencuba!

Monday, September 22, 2014

Islamic Work Ethics


Dr Khairunneezam new publication this year.

Mai beli! Mai beli! Hehehhe...

\(^-^)/


.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

.

back to top