♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, August 24, 2015

Penting ke mengemas katil setiap pagi?

Dari kecik dulu emak selalu ajar, dah bangun dari tidur tu kena terus kemas katil. Masa aku sekolah dulu, aku tidur sekatil dengan adik perempuan aku. So, deal aku dengan adik, saper bangun lambat, dia yang kena kemas katil. Adiklah yang selalu bangun lambat. Dia kuat tidur. Huhuhu... Dia tak kesah kena kemas katil, asal puas tidur. Hehehhee... Sorry adik...

So, bila dah ada anak, aku pun ajar Niesreena dan Naufal, kalau bangun tidur, kena terus kemas katil. Alhamdulillah, dapat praktikkan pada diorang, walaupun kadang-kadang diorang tu main tinggal jugak. So, bila diorang tak kemas katil sendiri, aku akan ingatkan.

Diorang punyer kemas tak lah kemas sangat. Tapi still ok lah daripada tak kemas langsung. Lagipun, aku pakaikan katil diorang cadar patchwork. Senang jer nak kemas. Tarik sikit jer dah elok dan kemas.

Sian gak kadang-kadang tengok Niesreena dan Naufal. Hari sekolah, pagi-pagi buta, mata pun susah nak celik lagi tapi kena kemas katil. Tapi tak per lah... kalau tak mulakan dari sekarang, bila lagi?

Katil bilik aku pun, aku akan pastikan kemas, setiap kali sebelum aku gerak pergi kerja! Wajib! Tapi kadang-kadang tu bila tengok katil dah siap berkemas, terus tersenyum sendiri dan dalam hati terbayang wajah kesayangan hamba dan berkata "thank you, sayang..." Paham lah kan??? Huhuhu...

Mengemas katil sebenarnya ialah disiplin bilik tidur yang sangat penting. Bukan sahaja bagi anak-anak tapi terutamanya pada orang dewasa. Ada sesetengah ibubapa biarkan ajer bilik tidur anak-anak dan bilik tidur sendiri tak berkemas setiap pagi. Alasannya, tak sempat. Lagipun malam nanti nak tidur balik, bersepah balik. Eeeerrrrkkkk? Boleh ker macam tu?

Tak boleh!!!

Kenapa mengemas katil setiap pagi adalah sangat penting?

Kalau korang mengemas katil setiap pagi, selepas bangun tidur, korang telah menyesaikan tugasan pertama pada hari tu. Dengan tu, korang akan rasa lebih bersemangat lagi untuk lakukan kerja-kerja yang seterusnya. Terus dapat rasakan aura yang positif!

Bagi aku, aku seronok tinggalkan rumah dan pergi ke tempat kerja bila rumah kemas; katil berkemas, sinki kosong, meja makan bersih. Pergi ke tempat kerja pun semangat. Aura positif akan sentiasa ada di sekeliling kiter.

Dan malam, bila korang bersedia untuk tidur, rasa tenang bila tengok katil yang kemas sedia menanti kiter. Rasa lega bila tamatkan hari kiter dengan 'landing' atas katil yang berkemas. Dan insya Allah... dapat berehat dengan tidur yang lebih tenang dan nyenyak.

Cuba bayangkan, kalau seharian penat bekerja, bila dah nak tidur, katil serabut tak berkemas. Selimut berselerak, bantal ntah kemana. Hmmmm... katil serabut, otak pun serabut. Rasa nak marah tak? Huhu...

Lagipun, kalau tak kemas katil, eeerrrr... rasa seganlah pada husband. Kan?

So, harap-harap Niesreena dan Naufal akan teruskan tabiat ni hinggalah dewasa nanti. Diorang takkan sentiasa akan terus kekal tinggal dengan aku. Kalau ada rezeki nanti berdoa diorang dapat sambung belajar ke sekolah berasrama dan ke universiti. So, tabiat ini lah yang akan diorang bawa, dan represent aku dan enche Neezam sebagai ibubapa.

Ini hanyalah pandangan peribadi aku, sebagai ibu. Lain orang, lain caranya. Lain ibubapa, lain jugak cara diorang mendidik anak-anak diorang. Semua nak berikan yang terbaik. Tapi bak kata orang, yang baik dijadikan teladan...

y(^-^)y

Monday, August 17, 2015

Hasil menabung Niesreena

Waaaaahhhh!!!

Terkejut bila bukak tabung Niesreena. Banyaknya duit kertas. Ingatkan ada syilling jer.

Niesreena kata ni semua baki duit belanja sekolah.

Banyak jugak Niesreena dapat simpan. Duit note yang besar-besar sebab dah tukar dengan seringgit-seringgit Niesreena. Tukar note besar sebab nak guna balik untuk duit belanja harian dia.

Alhamdulillah... Niesreena memang dari dulu tak pandai membazir duit belanja sekolah. At least beberapa sen, mesti ada balance. Tapi risau jugak, takut Niesreena tak makan kat sekolah sebab nak simpan duit.

Duit belanja sekolah Niesreena pun tak banyak. Memang bagi cukup-cukup untuk dia makan waktu rehat sekolah pagi dan petang dan jugak lunch. Niesreena tak pernah nak mintak lebih.

Betul kata pepatah... sikit-sikit lama-lama jadi bukit...

Bagusnya amalan menabung!

Tuesday, August 11, 2015

Penangan makan kambing + durian

Dah beberapa hari enche Neezam demam. Sejak kitorang ke Batu Pahat hujung minggu lepas.

Badan panas sangat tapi mengigil-gigil, macam sejuk sangat.

Susah hati betul tengok keadaan enche Neezam macam tu.

Semalam gi ambil darah kat klinik. Sebab dah gi jumpa dua orang doktor, dua-dua suspek enche Neezam kena denggi. Nauzubillah... Takutnya aku dengar. Harap-harap tak lah... Kalau ye, ni kali kedua enche Neezam kena denggi.

Hari ni hari ke-4 enche Neezam demam panas. Aku ambik EL. Jaga enche Neezam kat rumah.

Pagi tadi, kawan aku, x-roomate dari UTM dulu, Sit, gigih datang dari Bangi hantar jus daun pucuk betik. Terharu sangat! Thanks a lot, Sit! Appreciate it sooooo much!

Petang tadi blood test result keluar. Klinik call dan bagi tau yang enche Neezam bebas denggi. Alhamdulillah... bersyukur sangat-sangat.

Tapi pelik gak, apa yang menyebabkan enche Neezam teruk sangat demam tak kebah-kebah dah beberapa hari ni?

Tetiba teringat... hari Jumaat lepas kat fakulti enche Neezam ada jamuan hari raya. Macam-macam makanan ada. Kambing golek dan durian pun ada! Aku rasa enche Neezam demam sebab makan dua-dua benda ni serentak! Banyak kot makan...

Mak pun cakap macam tu. Mungkin sebab tu lah. Mak kata, dua-dua benda tu memang tak boleh makan serentak sebab panas, panas dalam.

Aku ada google gak pasal benda ni. Tak banyak info dalam Malaysia yang aku jumpa tapi banyak info dari Indonesia. Memang bahaya makan durian dan daging kambing pada masa yang sama. Boleh mengakibatkan stroke atau serangan jantung.

Nauzubillah...

Syukur sangat, enche Neezam setakat demam jer, walaupun dah beberapa hari. Tapi alhamdulillah beransur pulih.

Doakan untuk enche Neezam yer kengkawan.

Susah hati tengok enche Neezam tak sehat.

Dan ingat tau korang. Jangan makan durian + daging. Kalau nak setakat jamah sikit tu mungkin ok lah. Tapi kalau melantak sangat tu... eeerrrrr... janganlah yer... ingatlah orang-orang yang tersayang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ JLS's on FB ♥

Juliet le sweetheart's on FB. Jom 'like'!

(^-^)y

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

back to top