♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, June 24, 2015

Yummilicious puding caramel air tangan si dia!

OMG!

I could not resist not to blog about this!

Semalam balik jer dari office aku tengok enche Neezam tengah sibuk sangat kat dapur. Bukan main beria lagi dok kacau 'benda' dalam periuk.

Aku tengok ada gula. Gula?

Nak buat apa?

Enche Neezam kata nak buat 'puding caramel'.

Seriously?!

Aku tahu enche Neezam boleh memasak tapi puding caramel?

Seriously?! Huhuhu...

Enche Neezam tak pernah buat puding caramel sebelum ni. Tu yang rasa cam bingung jer. Cam salah dengar jer... Hehehehe...

Tapi...

aku percaya kat dia. Dia mesti boleh buat punyer. So, aku tengok jer lah seorang lelaki yang nampak begitu seksi menyepahkan workstation aku dengan senduk dan periuk di tangan!

Dan hasilnya...

Seriously, aku sangat kagum!

The bitterness of the caramel, the softness of the puding is soooooo perfect! Kalah aku buat masa kali pertama dulu... Ada dalam blog ni. Dah malu nak kongsi... Sila cari sendiri. Hehehehe...

Kalau aku tak nampak dengan mata kepala aku sendiri enche Neezam buat puding caramel ni, aku memang tak akan percaya kalau dia bagitau yang dia buat. Hahahhaha... kejam kan...

Ini kali pertama enche Neezam buat puding caramel dan hasilnya sangat mengagumkan!!! Huhuhu...

Alhamdulillah... setakat ni, misi kitorang untuk tak pergi berbelanja ke pasar Ramadhan masih berjaya. Kecuali ari tu masa balik Segamat enche Neezam ada berbelanja jugak. Lagipun ramai orang kat kampung.

Aku... masih suci murni lagi. Huhuhu... Masih tak berbelanja lagi ke pasar Ramadhan walaupun dah round ke dua pasar. Semuanya tak membangkitkan selera and some more mahal!

Insya Allah, petang ni ada cream puff dan fruit tart untuk berbuka! Yey! Alhamdulillah... Oh! Yang ini bukan kitorang buat sendiri tapi beli dari kawan-kawan and yes these are the best cream puff and fruit tart ever!

Tuesday, June 23, 2015

Kalendar Puasa Ramadhan little Khairuns

Dah 5 hari berpuasa, semalam baru mama sempat nak siapkan kalendar puasa Ramadhan untuk Niesreena dan Naufal. Ini pun prepare yang simple jer. Tak der masa nak edit dan customize bagai. Mama sangat busy. Kat office busy, kat rumah pun busy.

Niesreena dah beberapa hari dok tanya. Alhamdulillah, akhirnya sempat jugak buatkan untuk little Khairuns.

Berbeza dengan tahun-tahun lepas; tahun lepas aku prepare 1 kalendar jer untuk Niesreena. Tapi tahun ni, aku buat 2 - satu untuk Niesreena dan satu untuk Naufal.

Alhamdulillah... setakat hari ni, Niesreena dan Naufal masih berpuasa penuh.

Lepas solat maghrib, Niesreena dan Naufal mesti tampal stiker. Diorang seronok tampal stiker tu. Dan seronok bila tengok semua bahagian masih tak ditinggalkan lagi.

Semoga anak-anak mama dan ayah ni sentiasa kuat menjalani rukun Islam yang ketiga ni dan sentiasa kuat jugak untuk sama-sama ikut tarawih dengan mama dan ayah. Amin...

Monday, June 22, 2015

Ramadhan: Melatih anak-anak beribadah

Artikel enche Neezam di Utusan Malaysia hari ni bersempena dengan bulan Ramadan yang mulia. Kaedah-kaedah yang kami praktikkan untuk mendidik anak-anak supaya berpuasa.

Ramadan: Melatih anak-anak beribadah

Jemaah termasuk kanak-kanak menunaikan solat sunat tarawih di Masjid Muhammadiah, yang dikenali sebagai Masjid Cina di Ipoh, Perak.

RAMADAN adalah waktu terbaik untuk umat Islam melaksanakan amal ibadah kerana telah dijanjikan oleh Allah SWT keberkatan dan ganjaran pahala yang berlipat ganda. Sayugia, ibadah puasa Ramadan menjadi antara tunjang Rukun Islam dan semua umat Islam tidak kira usia perlu sedar kewajipan untuk menunaikannya termasuklah anak-anak kecil.

Walaupun kanak-kanak masih belum mukallaf iaitu diwajibkan melak­sanakan syariat, ibadah berpu­a­sa oleh mereka dianggap sebagai suatu bentuk latihan.

Riwayat oleh Bukhari dan Muslim, bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda: "Kami puasakan pula anak-anak kecil kami, dan kami berangkat ke masjid dengan menjadikan mainan daripada kapas buat mereka, jika ada salah seorang daripada mereka menangis minta makanan, kami berikan mainan itu kepadanya sampai masuk waktu berbuka."

Pernyataan ini jelas memberi isyarat bahawa ibadah puasa perlu dididik dan dilatih sejak kecil. Menjadi tanggungjawab ibu bapa memastikan anak seawal usia lima hingga tujuh tahun menghayati kele­bihan berpuasa Ramadan. Latihan menahan nafsu makan dan minum di siang hari serta memperbanyakkan amalan mulia dan mengelakkan diri daripada kemungkaran adalah sangat besar impaknya apabila anak-anak ini mening­kat dewasa kelak. Mereka tidak akan berasa canggung untuk melaksanakan bukan sahaja amalan berpuasa bahkan ibadah fardu lain seperti bersolat dan zakat. Begitu juga jiwa mereka akan terdi­dik untuk memperbanyakkan ibadah sampingan yang melengkapkan diri menjadi manusia soleh dan solehah.

Minda dan pemikiran anak-anak perlu dididik supaya tidak mentafsir Ramadan sinonim dengan pesta bunga api dan mercun. Hindarkan mereka daripada terjebak dengan sindrom negatif sebegini yang bukan sahaja membazirkan wang malah membahayakan nyawa.

Anak-anak juga tidak seharus­nya dibiarkan terlalu leka menonton televisyen, bermain permainan komputer, atau membuat aktiviti tidak berfaedah. Sebaliknya mereka perlu dibimbing menambahkan amal ibadah yang dijanjikan ganjaran sangat besar oleh Allah SWT.

Melatih anak-anak berpuasa perlulah secara berperingkat-pering­kat. Turuti tahap kemampu­an mereka seadanya seperti puasa setengah ha­ri, sekadar beberapa jam, atau beberapa hari sepanjang Ramadan. Unsur ganjaran juga boleh dipraktikkan sebagai elemen penggalak mereka berpuasa. Misal­nya, menyediakan masakan kegemaran mereka untuk berbuka dan bersahur, memberikan pujian, hadiah atau sejumlah ‘duit raya’.

Ibu bapa boleh menceritakan apa perlunya berpuasa mengikut konteks agama dan kesihatan agar mereka faham bahawa berpuasa adalah suatu amalan yang sangat besar faedahnya. Anak-anak perlu dilatih dengan rukun dan pantang larang ketika berpuasa supaya mereka bijak memelihara kesempurnaan puasa mereka.

Dalam bulan Ramadan ini juga, mereka boleh diajak menunaikan solat fardu dan sunat tarawih secara berjemaah sama ada di rumah atau di masjid dan juga bertadarus al-Quran bersama-sama. Anak-anak juga boleh diasuh mengeratkan hubungan silaturahim sesama keluarga, jiran dan masyarakat de­ngan menganjurkan majlis berbuka puasa, berziarah dan bersedekah.

Jika kaedah-kaedah yang disarankan ini dapat diamalkan sepanjang Ramadan, insya-Allah mereka akan menjadi bukan sahaja umat Islam yang diredai-Nya, bahkan yang sempurna akhlak dan tatasusilanya. Didikan agama yang mantap sejak kecil pasti dapat menjamin kekentalan dan keutuhan personaliti anak-anak ini apabila menginjak dewasa.

PENULIS ialah Pensyarah Kanan 
Program Dakwah dan Pengurusan Islam, Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Sumber dan artikel penuh di sini: http://www.utusan.com.my/rencana/ramadan-melatih-anak-anak-beribadah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ JLS's on FB ♥

Juliet le sweetheart's on FB. Jom 'like'!

(^-^)y

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

back to top