♥ The Colour of Million Memories by Juliet le Sweetheart ♥

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, October 1, 2014

Worldless Wednesday | Hello October!

Tuesday, September 30, 2014

Resepi | Ketam telur masin

Hujung minggu yang lepas, mak, abah dan adik-adik datang berkunjung ke rumah. Bila orang tersayang nak datang ke rumah, tentulah kiter nak jamu bermacam-macam resepi istimewa!

Adik request nak makan ketam telur masin. Tak pernah makan menu ni katanya. Hehehehe... So, masa diorang datang, sempatlah masakkan untuk adik tersayang, menu ketam telur masin ni. Memang rezeki kali ni baik sangat, dapat ketam besar dan isi ketam sangat banyak! Puas makan! Mak kata kalau isi ketam banyak, itu ketam bulan penuh.

Alhamdulillah... rezeki!

Selalunya kalau aku masak ketam, aku masak sekor jer untuk diri sendiri sebab enche Neezam tak boleh makan ketam dan little Khairuns tak pandai makan ketam. Kali ni, first time aku masak banyak PLUS extra special untuk family aku.

First time aku makan ketam telur asin ni masa lunch dengan kengkawan office kat restoran chinese muslim kat Shah Alam. Apa nama kedainya pun tak ingat. Tapi memang sedap! Hmmmm... bila dah sedap, mestilah nak try buat dan masak untuk famili pulak kan...

Ok, memandangkan ramai request nak resepi pada hari aku upload gambar ketam yang menggiurkan ni ke fb, hehehhhe.... so, hari ni nak kongsi dengan kawan-kawan semua resepi

Ketam Telur Masin

Bahan-bahan

Ketam - anggaran 5 ekor
Telur masin 4 biji
Bawang merah 7-8 ulas
Bawang putih 2 ulas
Cili padi 4-5 biji, kalau suka pedas, silalah tambah lagi
Daun kari
150 ml susu segar/susu cair
Tepung jagung
Serbuk kunyit
Butter
Garam

Cara-caranya

  1. Rebus telur masin sehingga isinya keras. Kopek dan lenyek dengan menggunakan garpu.
  2. Ketam dibersihkan dan dibelah/dipotong. Kalau ketam besar dan isi banyak, bolehlah dibelah 4. Kalau ketam kecil atau isinya ciput, belah 2 sajerlah. Rezeki kali ni, ketam besar dan isinya pun banyak. So, aku belah 4.

  3. Tips:- Bersihkan dan belah ketam ketika ketam masih agak beku dan agak keras. So, isi ketam takkan bersepah keluar masa ketam dibelah.
  4. Gaulkan ketam yang telah bersih dengan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam. Tanpa air!
  5. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ketam secara deep fry. Bila ketam dah kemerah-merahan dan tepung kekuningan, bolehlah angkat ketam dan tuskan.
  6. Di dalam kuali lain, panaskan butter dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang telah dimayang. Masukkan juga beberapa helai daun kari.
  7. Bila bahan yang ditumis dah naik bau, masukkan telur masin yang telah dilenyek tadi. Gorengkan sekejap.
  8. Masukkan susu segar dan kacau rata.
  9. Masukkan ketam-ketam yang telah digoreng dan gaul rata.
  10. Siap!

Bagi aku resepi ni memang sangat sedap! Dan cara buat dia pun tak berapa susah. Lebih-lebih lagi kalau kite masak dengan keiklasan dan kasih sayang, semua benda yang remeh temeh akan jadi mudah! Dan insya Allah, sedap!

Sedap! Memang sedap! Meh lah cuba!

(^-^)

Selain daripada ketam, mungkin boleh jugak masak resepi ni dengan udang, sotong atau ikan kembung!

Bila dah try resepi ni nanti, upload kat fb dan tag juliet le sweetheart yer. Hehehehe...

Selamat mencuba!

Monday, September 29, 2014

Akhlak - Program Pensiswazahan Guru

Tahniah Dr Khairunneezam and the gang!


Satu lagi penerbitan tahun ni.

\(^^)/

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

.

back to top