✿ The Colours of Million Memories by Juliet le Sweetheart ✿

♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, May 25, 2016

First trial resepi baru yang awesome!

Beberapa minggu yang lepas, aku makan 2 menu ni dengan kengkawan; stim seafood masa kat Penang ari tu dan sayur buncis telur asin kat restoran Adam Lai. Seriously sedap!

Aku ni, bila dah makan sedap, mulalah teringat dekat laki dan anak-anak kat rumah. Kan bagus kalau diorang dapat rasa.

So... masa makan tu, rekod betullah segala rasa kat lidah ni. Dah macam juri masterchef dah jadinya. Hehehehe... Nekad, satu hari nanti nak buat kat rumah, nak bagi Khairuns rasa sedapnya 2 menu ni.

Balik kerja semalam memang buntu nak makan apa. Teringat ada lala kat rumah, terus teringat nak try buat seafood stim. Sebelum sampai rumah, singgah kedai dulu beli bahan-bahan.

Tengok pulak ada telur masin dan kacang buncis kat kedai, hmmmm... nampaknya trial untuk 2 resepi sekaligus kali ni!

Alhamdulillah... first trial... kedua-duanya menjadi dengan jayanya. Serious sedap!

Enche Neezam pun puji... lepas aku dok puji diri sendiri. y(^-^)y

Huhuhu... tak malu!

Niesreena dan Naufal pun tak henti-henti kata sedap.

So, inilah hasilnya...

Stim seafood

dan

Kacang buncis telur asin

Enche Neezam kata kacang buncis ni ada 'kurang' sikit.

Kurang banyak!

Hahhahaha... Hmmm... Sebab sedaplah tu. Selalunya aku memang masak sayur sikit jer sebab selalu tak laku. Budak-budak ni kena paksa makan sayur, barulah ambik makan. Kalau tak suruh, memang sayur tak bersentuh.

Seriously, sepanjang-panjang aku masak sayur, inilah first time, sayur habis dulu berbanding menu-menu lain. Naufal yang tak makan sayur tu pun berebut-rebut nak makan. Naufal siap kata, "macam bukan sayur jer".

Sekejap jer licin dua-dua lauk.

Ya Allah... Alhamdulillah... Bersyukur atas nikmat rezeki yang telah Engkau berikan kepada kami.

Teringin pulak nak sajikan menu ni buat mak abah.

Insya Allah, one sweet day!

Dan Insya Allah... bebila nanti aku kongsikan resepi dengan korang. Bolehlah buat menu untuk berbuka puasa nanti.

Monday, May 23, 2016

Progress Renovation Rumah Minggu 9

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

الحَمْد لله

Insya Allah... minggu ni minggu terakhir renovation.

So, minggu depan dah boleh pindah masuk.

Just in time; bebudak cuti sekolah dan before puasa.

So, bolehlah ambik cuti dan settelkan hal rumah.

Overall, aku sangat berpuas hati dengan hasil kerja Vin and the gang. Sangat kemas dan halus.

Of course, tempat favorite aku ialah our new wet kitchen.

Nak tengok?!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tada!

Haaaa... siap ada model kat situ.

Hehehehe...

I love love LOVE love love my new kitchen soooooo much!

Actually, kitorang tak plan pun nak buat dapur basah ni secantik ni. Nak buat biasa-biasa jer. Tapi hasilnya tercantik plak. Heheehhe...

Ni jer yang mampu. Kitchen cabinet kena postpone dulu. Budget dah tak der. Kena tunggu tabung penuh balik. Berdikit-dikitlah kiter yer.

Sunday, May 22, 2016

Resepi | Ayam goreng biskut

Dulu masa kecik-kecik, emak rajin buat ayam goreng biskut. Entah dari mana emak dapat resepi ni ntah. Tapi yang pastinya, ayam goreng biskut ni memang sedap! Lebih sedap dari ayam KFC.

So, malam ni, tengah buntu-buntu tadi pikir nak buat ayam masak apa. Tetiba teringat kat ayam goreng biskut yang emak selalu buat dulu.

Ya Allah! Masa makan, memang teringat makan ayam ni masa kecik-kecik dulu kat rumah, dengan mak abah dan adik-adik. Mengamit memori sangat!

Next time nak beli kepak dan peha, then goreng macam ni, makan panas-panas. Nyum nyum.... sedap!

So, hari ni nak kongsi resepi unik ni dengan korang.

Sangat senang nak buat.

Ayam Goreng Biskut

Bahan-bahan

Ayam yang telah dibersihkan.

Biskut cream cracker ditumbuk sehingga hancur.

Sebiji telur di pukul + garam secukup rasa.

Cara-caranya

Panaskan minyak di dalam kuali. Pastikan minyak banyak sebab kena goreng deep fried.
Bila minyak dah panas, celup ayam dalam telur kemudian salutkan dengan biskut yang telah dihancurkan tadi.
Goreng selama lebih kurang 15 minit dengan api sederhana besar.
Siap!

Senang kan?

Selamat mencuba!

Wednesday, May 18, 2016

Wordless Wednesday | Outstation

Monday, May 16, 2016

Surprise Hari Guru

Pukul 8.15 malam.

Tiba-tiba pintu rumah diketuk dengan kuat.

Enche Neezam yang sedang duduk santai di ruang tamu sambil menonton Berita Utama terus tersentak dek bunyi ketukan yang kuat. Hampir tercabut kain pelekat yang dipakai. Kelihatan muka enche Neezam cuak dan terkejut.

Aku cepat-cepat mencapai tudung sambil tersenyum melihat muka enche Neezam yang penuh tanda tanya.

Alamak! Enche Neezam selak langsir!

"Laaaa... Korang...." kata enche Neezam. Muka yang mulanya cuak bertukar ceria.

Enche Neezam membuka pintu dan kedengaran nyayian "Allah selamatkan kamu" yang agak sumbang.

Hahahhahha...

Aishhh... formalnya... Tak biasa! Heheheh...

Tukar tune eh...

Actually rumah kena terjah dengan x-jaksa KK1 tahun 2015. Diorang datang nak raikan hari guru untuk enche Neezam.

Awal-awal lagi Farhana dah watsapp aku. Katanya nak datang rumah dan buat surprise. Tak nak enche Neezam tahu. Terharu plak aku. Enche Neezam apatah lagi. Terharu sesangat!

Terima kasih adik-adik kerana sudi datang meraikan hari guru dengan enche Neezam, membuatkan hari guru kali ni lebih bermakna. Seriously, enche Neezam sangat happy dan terharu sangat.

Semoga adik-adik semua dipermudahkan dalam pelajaran dan dapat mencapai cita-cita masing-masing. Amin...

Selamat hari guru buat suami tersayang,
Dr Khairunneezam Mohd Noor.

Guru Oh Guru

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku

Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat

Usman Awang
1979

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ JLS's on FB ♥

Juliet le sweetheart's on FB. Jom 'like'!

(^-^)y

.

Thank you for visiting *juliet le sweetheart's

back to top