♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, July 27, 2018

Part 3 | Cara kira panel dan frame wainscoting

السلام عليكم

Seperti yang dijanjikan, hari ni aku nak kongsi post macam mana cara nak kira panel dan frame untuk buat wainscoting. Post kali ni adalah daripada pengalaman aku sendiri dan daripada bacaan aku di blog-blog dan youtube. Tak der dapat pendidikan formal yer. Huhuhu...

Sebelum aku teruskan, aku harap korang dah baca post-post aku berkaitan wainscoting bawah ni.

Part 1 | Nak pasang wainscoting?

Part 2 | Diy wainscoting for dummies (me!) Tips and tricks

Sepertimana yang aku cakap dalam post aku sebelum ni [Part 1], korang kena kenalpasti dinding yang mana korang nak buat wainscoting dan patern wainscoting mana yang korang nak buat. Samada nak buat full wall atau half wall jer.

So, kat sini, aku akan tunjuk macam mana aku kira untuk pattern wainscoting yang aku buat.

Sebelum kita mula kira, jom kita kenal dengan jenis-jenis bahagian wainscoting dulu ya.

Wainscoting yang aku buat ni simple jer. Cuma ada [1] chair rail [2] strip dan [3] frame. Boleh jugak kalau nak tambah skirting atau baseboard kalau nak. Tapi disebabkan rumah aku memang dah ada tile skirting, so rasanya dah tak perlu. Jimat sikit...

Aku akan ajar kira untuk half wall. Kiraan aku semuanya dalam inci (").

Sila bersiap sedia dengan kertas, pembaris, pita pengukur, kalkulator, pen dan pencil. Huhuhu...

Lepas dah tahu pattern wainscoting mana yang aku nak, aku jugak pilih jenis corak kayu pula. Siap lukis bagai tau... Lebih kurang jer lah. So, nak pergi kedai dah tahu kayu macam mana yang korang nak cari.

Ketinggian yang sesuai untuk half wall wainscoting ni ialah 40".

Kelebaran chair rail yang sesuai ialah yang lebar antara 2"-3" dan kelebaran strip yang sesuai ialah antara 1"-2".

Jarak yang sesuai antara chair rail dengan strip; dan strip dengan frame ialah 4". Begitu jugak jarak antara frame ialah 4".

Jadi untuk memudahkan kerja korang untuk pastikan gap ni elok jer 4", aku cadangkan korang dapatkan kayu yang lebar dia 4" untuk dijadikan pembaris.

(Gambar google)

Macam aku sendiri, kebetulan kat rumah ada jubin kecik-kecik yang lebar dia memang 4". So, aku gunakan jubin ni sebagai pembaris dan gap. Memang mudah dan sangat-sangat membantu!

Seterusnya, untuk kira berapa ketinggian frame jika jarak chair rail, strip dan frame ialah 4".

Ketinggian wainscoting = 40"

------------------------------------------------

Lebar chair rail = 2.5"
+ Gap = 4"
+ Lebar strip = 0.5"
+ Gap = 4"
+ Gap bawah = 4"
+ Skirting = 4"

Jumlah = 19"

------------------------------------------------

40" - 19" = 21"

------------------------------------------------

∴ ketinggian frame yang sesuai ialah 21".

------------------------------------------------

Untuk lebar frame pula.

Ukur panjang dinding.

Lebar dinding aku yang bawah ni ialah 90".

Panjang dinding = 90"

------------------------------------------------

- gap 4" = 86"

------------------------------------------------

So, kat sini, korang boleh decide berapa frame yang korang nak, samada 2, 3, 4 atau 5. Bolehlah bahagikan dengan panjang dinding yang telah ditolak 4" tu.

Aku decide untuk buat 5 frame.

------------------------------------------------

86" ÷ 5 = 17.2" - 4" (gap) = 13.2"

------------------------------------------------

∴ kelebaran frame ≈ 13"

------------------------------------------------

Jadi ukuran untuk frame yang sesuai ialah 21"(h) x 13"(w)

Dinding yang atas tu senang nak kira sebab tak der plug kat dinding. Yang jadi masalah kalau ada plug kat dinding. Kalau boleh tak naklah plug tu jadi gangguan nak letak frame. So, memang kena kira betul-betul.

Macam dinding aku satu lagi, kat bawah ni. Ada satu plug kat situ.

Alhamdulillah, nasib baik kedudukan dia kat tengah-tengah dinding. So, aku decide untuk buat 4 frame kat dinding tu dan plug tu akan terletak di antara 2 frame.

Kalau nak letak 5 frame pun boleh. Tapi plug tu akan terletak kat dalam frame. Cuma kalau nak plug tu dalam frame, kena kira jugak ketinggian kedudukan plug tu. Make sure memang betul-betul dalam frame. Kalau tak, tak pasal-pasal kena potong kayu sebab ada plug kacau kat situ.

Seriously, kalau ada banyak frame, lagi penat sebenarnya sebab lebih kerja. Kurang frame, cepat siap. Tapi kalau frame terlalu lebar, masalahnya ialah nak pastikan frame tu lurus. So, aku suggest maksimum lebar frame yang sesuai adalah sehingga 30" sahaja.

Ok... kalau korang nak buat full wall. Kiraan dia lebih kurang sama jer macam kira-kira kat atas. Pastikan gap kemas 4" dan bilangan frame kat bawah mesti sama dengan bilangan frame kat atas.

Ok?

So, rasanya tu jer kot. Kalau ada sebarang pertanyaan, bolehlah tanya. Cewah... Tapi seriously. Aku buat semua ni berdasarkan pengalaman the one and only tu jer. Huhuhu... Tapi alhamdulillah... sebelum start projek diy wainscoting aku tu, aku ada buat research dan bacaan terlebih dahulu. Tak bolehlah main redah jer kan.

Ok. Harap post kali ni bermanfaat buat korang yang diy wainscoting.

Insya Allah... kalau aku boleh buat, korang mesti boleh buat!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top