♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, October 3, 2006

Puasa & Raya

Hari ni masuk hari ke 11 Ramadhan. Alhamdulillah aku masih belum skip puasa pun. Dalam bulan puasa ni jer 2 kali aku muntah, tapi masih dapat bertahan untuk berpuasa.

Tahun ni first time aku bangun sediakan makanan sahur untuk hubby. Pukul 4 pagi lagi dah bangun. Aku ni buat kerja lambat. Kang bangun pukul 4.30 alamatnyer sampai imsak lah tak siap serve. Hehehhehe…

Sebelum ni aku rasa cam tak yakin jer aku bleh buat sumer tu. Maklumlah… sebelum ni mak yang siapkan sumer, aku just tolong sikit-sikit jer. Tapi biler dah jadi tanggungjawab aku, alhamdulillah, setakat ni tak pernah skip sahur lagi. Malah aku rasa seronok plak sebab mampu buat sumer tu. Walau cam ner pun aku bersyukur sangat sebab dapat hubby sebaik Neezam. Neezam akan bangun jugak tolong aku sediakan makanan sahur walaupun aku tak nak dia tolong. Kalau bleh aku just nak kejut dia biler semuanyer dah terhidang. Tapi Neezam akan bangun biler dengar aku klentang kletung wat kerja kat dapur dan sama-sama mengemas biler selesai bersahur. Bahkan aku plak dia suruh tidur dan dia nak siapkan sumer kerja mengemas. Ada ker patut? Tak patuuuuutttt…

Aku akan balik berbuka dengan Neezam setiap hari Rabu, Jumaat dan hujung minggu jer sebab hari-hari lainnyer Neezam ada kelas dari pukul 5 sampai pukul 7 petang. Kata Neezam, kalau aku balik Nilai gak waktu dia ada kelas, aku akan lebih menyusahkan dia. Cedih betul! Tapi aku paham maksud Neezam; dia tak dapat nak amek aku biler aku sampai kat stesen komuter kul 5.30 petang.

Hari pertama berbuka kat Nilai, aku dan Neezam rancang untuk beli jer makanan berbuka. Tapi… Ya Allah! Lauk pauk yang siap masak mahal sangat! Tobat nak beli lagi! Sejak daripada tu walau selewat mana pun aku sampai kat Nilai, aku akan pastikan aku masak sendiri juadah berbuka. Lebih berbaloi! Lebih sedap! Hehehehehe…

First Ramadhan yang lepas, aku dan Neezam berpuasa kat Segamat. First time berpuasa kat rumah mertua. Bangun pukul 4 pagi untuk sediakan makanan sahur. Tapi waktu berbuka yang paling best! Pukul 4.45 petang lagi dah kuar gi pasar ramadhan. Ayah mertua aku bawak kitorang ronda-ronda sekitar Segamat. Memang best. Macam-macam kitorang beli, macam puasa sehari tu jer. Harga makanan pun berpatutan. Tak lah mahal sangat macam kat Nilai!

Lebih kurang 3 minggu lagi kener puasa. Mak abah dah tanyer aku akan beraya kat mana tahun ni. Aku tahu… kalau bleh diorang nak aku beraya dengan diorang, aku pun cam tu gak, nak beraya ngan diorang dan adik-adik. Aku serba salah nak cakap. Kalau ikutkan, aku dan Neezam bercadang untuk beraya kat kampung Neezam tahun ni sebab raya haji yang lepas Neezam beraya kat rumah aku.

Semalam mak tanyer lagi, aku pun bagitau yang tahun ni aku akan beraya kat rumah atok Neezam kat Batu Pahat. Maybe hari raya pertama dan kedua kat Johor. Hari raya ketiga aku nak balik KL. Mak terdiam sekejap. Aku cakap ngan mak lagi, “tapi Deepavali kitorang sambut kat KL, mak jangan risau”. Mak tersenyum, terus tukar citer pasal muruku. Abah pernah bagitau aku, tahun ni diorang macam biasa akan balik beraya kat kampung abah. Satu-satunyer kampung aku kat Tapah Road nun, satu-satunyer opah yang aku ada. Abah kata, kalau aku tak dapat balik beraya kat kampung masa hari raya pertama, abah nak aku dan Neezam gi jenguk gak opah dan sedara mara lain dalam cuti raya ni. Maklumlah… mungkin tahun depan, depan dan depan lagi mungkin tak dapat nak beraya sesamer sebab ikut Neezam ke Melbourne. Waaaaaaaa… sedih. Bleh ker aku ni beraya kat tempat lain? Tanpa mak n abah n adik-adik? Aku takut aku melalak jer hari raya pertama nanti…

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top