♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, September 19, 2006

The moody blues

Semalam aku gi scan lagi; untuk yang keempat kalinyer… Tujuan utama gi scan ni sebenarnyer adalah untuk tengok uri aku. Sebab sebelum ni uri aku berada kat bawah baby. Kalau uri aku masih berada kat bawah, mungkin aku tak kan boleh bersalin normal.

Macam biasa, waktu doctor scanning, Neezam akan berada di samping aku untuk tengok keadaan aku dan baby. Sebelum memeriksa uri aku, aku mintak doctor periksa jantina baby kitorang dulu. Telek punyer telek, scan punyer scan, akhirnya doctor mengesahkan aku mengandungkan baby girl! Seronok betul biler tahu jantina baby. Walaupun ramai orang memang menjangkakan aku mengandungkan baby girl, tapi pengesahan dari doctor membuatkan aku dan Neezam lebih gembira. Hehehehhehe…

Sebelum ni memang ramai yang jangka aku kandungkan baby girl sebab tengok daripada bentuk perut dan air muka aku. Kata orang kalau perut bulat melebar, baby girl tapi kalau perut bulat kedepan, baby boy. Then kalau air muka ibu mengandung tu bersih berseri-seri, baby girl, tapi kalau sebaliknyer baby boy. Ramai yang kata muka aku memang bersih berseri waktu mengandung. Hehehehehhe… Aku ingatkan ada seri pengantin jer, rupernyer seri ibu mengandung pun ada gak ek.

Alhamdulillah… aku tak kesah samada baby girl atau boy, yang penting baby kitorang sehat, sempurna dan soleh. Insya Allah…

Then, doctor memeriksa uri aku plak. Alhamdulillah… uri aku dah naik. Aku bersyukur sangat! Neezam pun berkali-kali mengucapkan syukur. Insya Allah kalau tiada aper-aper masalah lain aku akan bersalin secara normal.

Dah tau jantina baby… seronok kan? Dalam kepala otak aku ni dah set memacam benda nak beli; gaun comey-comey, hair band, stoking bunga-bunga, set makan minum baby warna pink, baby bedding set yang comey-comey, macam-macam lah! Hehehehehhe… seronok tau. Dalam aku berangan-angan nak beli macam-macam bebarang baby, nanti Neezam mesti menyampuk, “tak payah beli memacam, nanti susah nak bawak ke Melbourne”. Spoil betullah… bantut angan-angan aku. Hehehehe… Tapi betullah kata-kata Neezam tu, kalau beli macam-macam bebarang baby takut nanti susah plak nak bawak fly ek? So terpaksalah beli aper yang patut jer. Nanti beli kat sana jer kan. Sid dulu cam ner ek?

Biler dah tau jantina baby jugak baru sibuk nak cari nama untuk baby. Nama-nama baby boy boleh disingkirkan daripada senarai secara rasminyer. Hehehhehehehe… Sebenarnyer dah lama kitorang mencari-cari nama-nama yang sesuai untuk baby. Tapi pilihan aku dan Neezam tak pernah serasi. Biler Neezam suka satu nama tu, aku tak suka, dan biler aku suka satu nama tu, Neezam plak tak suka. So kitorang masih mencari. Walaupun ada beberapa nama yang telah disenarai pendekkan… cewah… tapi kitorang masih nak mencari satu nama yang sedap didengar, sedap disebut, dan yang paling penting mempunyai maksud yang baik. Tak per lah… masih ada masa lebih kurang 2 bulan lagi untuk kitorang cari nama yang sesuai untuk baby girl kitorang.

Insya Allah Neezam akan fly ke Melborne pada bulan Febuari tahun depan. Neezam dah dapat surat tawaran sambung belajar daripada La Trobe University. Alhamdulillah… aku bersyukur sangat. Akhirnyer Neezam dapat jugak teruskan cita-cita dia untuk sambung PhD sebelum menjangkau usia 30 tahun.

Aku dan baby plak mungkin akan ikut Neezam kemudian. Maybe bulan Mac atau April atau May. Entahlah… tak tentu lagi. Tapi mungkin aku tak kan fly sekali dengan Neezam. Sepatutnyer Neezam fly bulan Oktober ni, tapi disebabkan aku, Neezam terpaksa menunda pengajian dia ke bulan Febuari tahun depan.

Apa-apa pun aku harap segala perancangan dan perjalanan hidup kitorang akan berjalan lancar. Aku sentiasa memohon kepada Allah supaya dikuatkan semangat dan dipermudahkan aku bersalin nanti sebab aku ni jenis penakut dan lemah semangat. *Kroni-kroni kat UTM dulu mesti tau betapa lemah semangatnyer aku bab-bab ni. Sebab diorang ni lah paling kejam menyakat aku dulu!*

Orang kata kener rajin-rajin berjalan dan exercise selalu, baru senang bersalin. Dan yang penting sentiasa berdoa kepada Allah dan amalkan bacaan surah Yusuf, Maryam dan Yasin. Harap-harap sumernyer diberkati Allah…

4 comments :

anaknaga said...

uwaaaaa jelesnyerrrr…

*juliet le sweetheart said...

Masa ko akan tiba gak Lela…

Khairunneezam aka laki kau said...

eleh, seri ibu ngandung konon…sebenarnya, seri bapak kepada anak tu yang lebih terserlah…kan? kan? kan? kan?
julie memang suka sembunyikan fakta sebenarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…

*juliet le sweetheart said...

Eeeeeeee… mana ada seri bapak kepada isteri yang mengandung… perasaaaaaannnn…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top