♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, September 11, 2006

13 weeks more to go!

Lamaaaaa betul aku tak update blog aku ni. Sepanjang bulan 8 yang lepas tak der satu post pun aku buat. Bukan aper. Sejak akhir-akhir ni aku tersangatlah bz dengan pelbagai urusan; terutamanyer urusan pejabat. Kengkadang tu tension rasanyer. Tapi nasib baik ada hubby yang sentiasa mencomfortkan dan menceriakan aku. So legalah sikit. Tq dear…

Sekarang ni kandungan aku dah mencecah 27 minggu; 13 weeks more to go! Perut pun semakin membesar and the baby started moving and kicking. Akibat perut aku yang membuncit ni, aku susah nak tidur tiap-tiap malam. Kalau aku tidur mengiring aku terasa perut aku jatuh ke tepi tapi biler aku tidur terlentang aku rasa cam perut aku ni kener hempap.

Tiap-tiap malam jugak baby akan aktif bergerak. Perasaan aku? Mulanya rasa tak selesa dan geli tapi lelama rasa seronok sangat! Exited giler! Tapi tu lah… biler baby dah gerak, nak tidur pun susah. Aktif betul dia! Kengkadang tu tengah buat kerja kat office, tetiba terasa baby bergerak. Mungkin baby bertukar posisi tidur dia. Tapi pergerakan baby waktu siang tak seaktif baby bergerak waktu malam. Biler baby bergerak aku rasa geli. Rasa macam angin meletup dalam perut. Hmmmm… korang paham tak? Susah nak digambarkan. Hehehhe…

Biler baby bergerak, aku suka rasa perut aku dengan tapak tangan, so tapak tangan aku akan dapat rasa pergerakan baby. Kengkadang tu, biler baby bergerak, aku suka tengok jer perut aku sebab nampak pergerakan baby. Perasaan waktu tu sukar aku gambarkan. Gembira dan terharu sangat!

Lebih mengembirakan adalah biler baby bergerak aku dapat kongsi pengalaman tu dengan orang yang aku cintai; hubby tercinta. Neezam akan rasa gerakan baby dengan tapak tangan dia. Neezam akan tersenyuuuuummmm, tergelak sakan biler rasa gerakan baby. Nampak raut muka dia yang gembira. Sesekali Neezam bercakap ngan baby, bisik-bisik, cakap-cakap kat perut aku. Aku harap baby dengar apa ayah dia cakap.

Adik-adik dan mak aku pun dah dapat rasa gerakan baby dalam perut aku ni. Kelakar tengok gelagat adik dan Joy biler diorang rasa baby bergerak. Diorang macam terkejut jer, terkesima jap dan geli. Camtu lah jugak biler Neezam rasa gerakan baby kali pertama. Heheheheh… Nantilah satu hari nanti harap-harap adik-adik aku akan merasai sendiri pengalaman manis macam yang sedang aku dan Neezam alami sekarang.

Mak plak… biler rasa cucu dia bergerak dalam perut aku ni, dia selamba jer. Maklumlah orang dah berpengalaman. Kata mak, baguslah baby rajin bergerak, nanti tak malas macam mak dia. Hmmmm… aku lah tu… hehehehhehe…

Dalam kandungan mencecah 6 bulan ni, aku masih lagi mabuk-mabuk. Aku masih lagi muntah waktu pagi walaupun tak sekerap dulu. Nampaknyer aku antara orang yang kurang bernasib baik. Selalunyer biler masuk bulan ke 4 atau 5 dah tak kan mabuk-mabuk lagi. Kata orang kalau mabuk teruk, may be aku sedang kandungkan baby girl. Tapi tak tau lah ek. Aku dah scan, tapi masih tak nampak anunyer. Dia sorok, mungkin sebab malu. Hehehehhee…

Alhamdulillah, selain dok muntah-muntah keadaan kesihatan aku setakat ni sihat-sihat jer. Cuma beberapa minggu lepas kaki aku beberapa kali cramp. Tapi sekejap-sekejap jer. Nasib baik tak bengkak. Kata mak, kalau bengkak mesti kener amek mc banyak hari sebab kener banyak berehat dan tak buleh banyak jalan. Sekarang ni plak biler berjalan, ari-ari dah rasa berat tapi tak menyakitkan. Sakit belakang memang selalu; tak kire kat rumah atau kat office. Biler dah sakit belakang aper benda kerja pun tak buleh buat. Nak makan pun tak lalu. Mood pun mula merundum. Tu sumer simtom biasa bagi orang mengandung. Dibandingkan dengan kawan aku, Huda, nampaknyer Huda lebih malang.

Beberapa hari yang lepas Huda dimasukkan ke ICU sebab asma. Huda sama cam aku kandungannya 6 bulan; due datenyer juga beberapa hari jer daripada due date aku. Selama berkawan dengan Huda, aku tak tau plak dia ada asma sebab dia memang bukan pengidap asma. Semalam aku sempat call Huda, kata Huda, mungkin asma yang sedang dialaminyer sekarang ni adalah disebabkan pembawakkan baby dalam kandungannya. Tambahan pula dia seorang cikgu; banyak sedut habuk kapur agaknyer. Sekarang ni Huda dah dipindahkan ke wad biasa. Harap-harap Huda akan cepat sembuh dan dia dan babynyer sihat. Amin…

Insya Allah, 19 September ni aku akan ke klinik untuk scan. Harap-harap baby akan menampakkan anunyer. Hehehhehe… Tak sabar nak tau jantina baby. Tak sabar nak shopping barang-barang baby. Tak sabar nak tatap muka baby. Apa-apa pun aku harap baby aku sihat dan sempurna.

Lebih kurang 13 minggu lagi sebelum aku bersalin. Dalam 27 minggu aku mengadung banyak pengalaman yang aku dapat. Walaupun kebanyakkannyer memang memenatkan tapi bagi aku tu sumer adalah pengalaman manis yang tak sumer orang dapat rasa.

Bersyukur ke hadrat Allah sebab memberikan aku dan Neezam peluang mengalami saat-saat seperti ni. Tak dinafikan memang banyak dugaan sepanjang aku mengandung ni; dugaan paling besar bagi aku adalah biler terpaksa berjauhan dengan Neezam sebab aku tak larat nak berjalan jauh berulang dari KL ke Nilai; dari rumah ke tempat kerja.

Apa-apapun aku harap aku dan Neezam dapat menghadapi segala dugaan bersama-sama sehingga ke akhirnyer…

2 comments :

Khairunneezam aka laki kau said...

sayang bini tinggal-tinggalkan…
syok jugak binik takde umah, leh berkuasa ke atas remote control astro…kalau tak mesti si julie asyik nyorokkan ntah mana, susah mau tengok channel 80, 81 dan 82…heheheh

*juliet le sweetheart said...

boringlh sukan... tapi sayang tak der lh sampai nk sorok remote. x baik tau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top