♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, July 2, 2006

Happie Birthday to me!

30hb June yang lepas merupakan hari ulangtahun aku yang ke 26 tahun. Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izinnya dapat jugak aku menjangkau ke usia ni dengan keadaan aku yang sehat-“sehat” sejahtera dan bahagia di samping suami dan keluarga tercinta.

29hb, sehari sebelum kedatangan hari lahir aku, Neezam bekerja kat KL. Aku suka sangat! Sebab pas kerja, Neezam terus lepak kat KL gak, so, dapat jugak aku sambut detik 12 malam tu dengan suami dan famili aku.

Hmmmm… nak tau satu citer. Aku tahu… kebanyakkan daripada kengkawan aku memang kenal dengan Neezam. Maksud aku perangai dia; antaranya… joker, suka bergurau… Something happened on my birthday eve (29th) that makes me very very upsad at the beginning… sedih gilos woooo… tapi kejap jer lah…

Sebelum tibanya hari jadi aku, aku pernah tanyer Neezam, apa hadiah yang akan dia bagi pada aku tahun ni? Neezam kata dia nak hadiahkan aku sabun. Hehehhehe… aku gelak jer. Aku tahu dia bergurau.

29hb tu, Neezam amek aku dari tempat kerja. Sampai rumah jer dia bagi aku hadiah birthday. Kotak besar! Aku punyerlah excited! Tapi katanyer, “jangan bukak sebelum kul 12 malam”. Korang bayangkanlah… dari pukul 6 petang nak tunggu ke pukul 12 malam, punyer lah gatal tangan aku ni. Aku dok peluuuuuk jer kotak yang besar tu. Tangan ni pun gatal jer, dok terkutil-kutil selotep. Tak sabar nak tengok mendalah agaknyer dalam kotak yang besar tu. Aku pun tak dapat nak jangka aper mendalah kat dalam kotak besar tu.

Then kul 11.30 malam, akhirnya Neezam kasi gak aku bukak hadiah tu. Punyerlah suka! Bukak jer pembalut hadiah tu, aku tengok kotak periuk nasi. Dalam kotak tu terdapat sekeping birthday card dan sebuah kotak hadiah yang lain. Gembira gak, sebab dah jumpa kad dulu. Then bukak kotak hadiah kedua tu. Dalam kotak tu terdapat kotak hadiah lain plak. Bukak kotak yang ketiga tu terdapat gumpalan kertas surat khabar. Akhirnya terdapat satu objek yang siap berbalut dan bereben. Korang bayangkanlah keadaan aku waktu tu. Tersengih sakan! Dalam hati aku, “macam handphone jer”. Tapi adik aku kata, “kak, macam sabun jer.” Dan biler aku bukak… Waaaaaa… cedihnyer… betul-betul sabun!!! Dah tu, tu adalah sabun body shop yang aku hadiah kat Neezam dalam hantaran kahwin dulu. Waaaaa… tambah cedih dan geram aku jadinyer. Adik dan Neezam gelak jer. Gelak gilos! Kata Neezam kad tu lah hadiah harijadi untuk aku tahun ni.

Aku berterima kasih gak kat Neezam sebab bagi aku kad, tapi dalam hati ni. Ya Allah… sedihnyer. Meleleh gak air mata aku ni. Tapi kejap tu… Neezam bagi satu kotak hadiah yang lain. Aku jadi conpius jap pas tu was-was. Tak nak kener main cam tadi. Tapi kata Neezam tu hadiah yang betul. Adik dok tersengih-sengih jer. Aku pun bukak lah… Tapi ngan muka tak berseri langsung. Hehehehehe… biler dah tengok hadiah tu… Barulah muka berseri balik, excited gilos!

Neezam hadiahkan aku sebuah handphone Motorola Razr v3i. Suka sangat! Memang dah lama aku tak tukar handphone. Malam tu aku dok belek handphone baru sampai habis bateri.

Biler ingatkan balik peristiwa tadi tu, rasa cam kelakar sangat. Geram gak kat Neezam. Hehehehheheh…

Keesokan harinyer, one more surprise. Pas balik dari kerja dan mandi, aku lepak kat dalam bilik sementara tunggu waktu maghrib. Tetiba Neezam masuk dan hulurkan aku bunga ros merah. Eeeeee… suka… dah lama tak dapat bunga. Pas tu Neezam ajak aku ke dapur. Aku tengok kat atas meja ada kek coklat siap terpasang lilin. Mak ngan adik pun dah ada kat meja. Eeeeee…seronok sangat.

Bagi aku, inilah harijadi yang paling mengembirakan buat aku. Walaupun memula tu aku rasa sakit hati tapi aku tetap bersyukur sebab masih dapat bersama suami dan keluarga tercinta. Hehehehhehehe…

Sebelum ni, harijadi yang paling aku suka ialah hari jadi aku yang ke 22 tahun. Masa tu kat UTM, sebilik ngan Malin kat blok H13. Kengkawan reramai buat birthday surprise buat aku. Hadiah pun dapat banyak. Kroni-kroni bertindak kejam menyorokkan gebar buchuk aku. Nasib baik dapat diselamatkan gebar aku tu. Muahahahhahaha…

2 comments :

adah said...

Happy belated birthday Julie.. best nyer.. dah la dapat sabun.. hehe.. dapat handphone plak tuh.. bunga dapat.. kek pun dapat..

Zai said...

JULIE!!!!!
HAPPY BIRTHDAY!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top