♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, June 20, 2006

Ngidam? Atau sajer teringin nak makan?

Ngidam? Atau teringin? Samer ker ek?

Aku rasa aku ni kejam gak. Hehehehhehe… bukan aper… memula tu aku naaaaakkkkk sangat makan lala. Korang tau tak aper mender tu lala? Lala tu adik beradik macam kupang atau kerang lah. Oleh sebab dah teringin @ ngidamkan lala, Neezam dan mak aku pun usahakanlah cari lala. Puas cari tapi susah nak jumpa sebab bukan musim lala. Aku ada jumpa kat pasar Segamat dulu, tapi aku tak beli sebab kecik sangat sangat sangat! Tak puas!

Then, mungkin dah rezeki, mak aku dapat cari kat Jaya Jusco; sikit dan mahal. Balik dari kerja tengok lala terhidang atas meja… Ya Allah! Sedapnyer aku tengok! Tak sempat mandi, terus melantak. Tapi malangnyer… lala tu dah tak fresh. Macam dah busuk pun ada. Terus tak lalu nak makan. Geram kat Jusco! Jual barang dah busuk! Terkilan betul. Cian mak… penat jer beli dan masak.

Walaupun dah terkena lala busuk, aku tetap teringin nak makan lala. Maka dengan kejamnyer aku ajak Neezam ke Melaka cari lala. Dengan alasan pertama, nak jenguk sepupu dia yang baru bersalin kat Klebang. So, alang-alang leh lah cari lala. Hehehehehe… alasan baik punyer ek. Plan punyer plan… famili Neezam pun nak join gak ke Melaka.

Lepas jenguk baby baru kat Klebang, kitorang reramai gi cari lala kat Umbai, Melaka. Nasib baik ada. Fresh… Sedap… Tapi kalau mak yang masak mesti lagi best. Apa pun… aku tersangatlah puas hati sebab dapat makan lala fresh. Berpeluh makan…

Secondly, aku teringin plak nak makan murtabak Singapore. Dua kali aku heret Neezam ke JB untuk cari murtabak Singapore. Masa gi first time, kedai murtabak Singapore yang sedap kat Sungai Chot, JB tu tak bukak. Rasa cam kecewa sangat. Dah lah datang dari jauh cari murtabak, tapi kedai tak bukak plak.

Then masa kahwin Dayah kat Kota Tinggi, sekali lagi aku ajak Neezam lajak ke JB. Memula tu Neezam tak nak gi, takut kedai tu tutup lagi sebab last time kitorang gi hari Sabtu tutup gak. Kata Neezam nanti dia belanja aku lasagna, kononnyer nak ganti ngan murtabak Singapore lah. Tapi aku tak nak! Muka dah naik masam, muncung dah sedepa, air mata dah nak mula meleleh. Tapi biler jumpa simpang ke JB… Neezam belok gak ke JB. Heehehehhehehe… Cayang dia kat aku. On the way ke JB kata-kata keramat Neezam yang menakutkan aku ialah “kalau kedai tu tak bukak, siap kau, degil” Waaaaa… cuak… Dalam hati asik berdoa kedai tu bukak. Dan alhamdulillah… hari tu ada rezeki aku… kedai tu bukak. Dan dapat jugak aku lepaskan ngidam aku… Thank you abang…

Pas ni nak makan aper plak ek? Nak ke utara lah plak… Hehehhehe…

5 comments :

Afadh said...

wah wah.. kak julie dah pregnant ye… kat area dari tg.karang nak ke sabak bernam.. ada banyak org jual lala…jauhnya cari lala sampai ke melaka.. hehehe

HaZe said...

Hi Julie!!!

Wah… dah nk jadik mama buyung eh? Congratsss dearie… Enjoy ur pregnancy to the fullest, okie? Take care…

*Nanie HaZe*

*juliet le sweetheart said...

Tq ouls! :)

Sal said...

Oi ko jgn layan sgt ngidam ko tu..kesian nizam.. aku ingat lg dulu time ngandung kat kuching asik ngidam mknn semenanjung je..nasi lemak antarabangsa la..kek secret recipe la.. mana nk cari kt swak ni? mampuih le kalo laki aku nk kena berenang laut china selatan heheh.. cara mengatasinya, carila makanan2 baru yg ko xpenah rasa seumo hidup ko. Bolehla gak nk survive cam aku. Tapi yg kesiannya anak aku sampai umo dekat 2thn ni pun air liyo asik meleleh haha

*juliet le sweetheart said...

Hahahhahah..... tapi kan sal, time pregnant ni kengkadang rasa cam ngengada... masa tu lah nak try test hubby... hehehehhehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top