♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, January 26, 2006

Virus detected!

Rentetan daripada kerja aku mendevelope website last minute last week… Ramai gak kengkawan aku yang tanyer, “Julie, sempat siap tak website tu? Boss marah-marah tak?” Hehehehehhe… Ramai kengkawan yang bertanyer, bermakna ramai yang baca blog aku dan mengambil berat tentang kesah hidup aku ni. Tq my prendzzzssss… Terharu aku…

Hmmm… website, alhamdulillah sempat disiapkan walaupun tak lah sesempurna mana sebab rushing giler develope menda alah tu. Cumanyer aku masih tak upload lagi kat internet sebab boss aku tak bagi lagi aku duit untuk daftar domain dan server. So, sekarang ni kerja aku sumer kire dah well done dan boss aku pun tak tanyer kat aku personally pasal website tu sebab dia tau, kalau dia tanyer aku nanti aku mintak duit. Hehehehehehe…

Sejak seminggu dua ni jugak pc aku problem giler sebab diserang virus. Geram betul aku dibuatnyer dan aku rasa bukan aku sorang jer dalam dunia ni kener, tapi begitu jugak dengan beberapa orang kengkawan aku.

Virus ni aku dapat tahu nama dia GWGhost Backdoor bertindak sebagai password stealer. Daripada pengamatan aku *cewah!*, aku dapat tengok apa yang virus ni buat ialah ia ni akan mencilok pasword e-mail yang menggunakan pc yang dijangkiti dan ia akan menyebarkan virus-virus tersebut pada sumer alamat e-mail yang dia jumpa dalam e-mail kite, terutamanya yang kite simpan dalam e-mail’s address book. Baik punyer cilok ek? So, sebab tu lah kengkadang tu ada kengkawan aku yang terima e-mail daripada aku, tapi sebenarnyer aku tak send pun, tapi virus tu yang punyer angkara dan aku jugak terima e-mail yang kengkawan aku yang sebenarnyer diorang tak send pun pada aku. Maksudnyer e-mail diorang pun dah dijangkiti virus ni.

Apa yang merisaukan aku ialah aku ada terima beberapa e-mail ‘Polisy Violant’ daripada beberapa company yang mengatakan aku (melalui e-mail aku) cuba menyebarkan virus kepada diorang. Haiyaaaaa… tatutnyer eden. Eden tak bersalah… Dan yang paling-paling-paling-paling merisaukan aku teramat sangat ialah virus ni jugak dah menjangkiti e-mail company aku yang mana aku bertanggungjawab kat e-mail tu. So, ada lah beberapa client yang dah call aku dan bertanyerkan apa benda alah yang aku send kat e-mail diorang. Berpeluh gak aku nak menjawab.

Masalahnyer kalau e-mail tu hantar sekali jer tak per, tapi kengkadang tu hampir 10 e-mails virus pada orang yang sama. Waaaaaaa… aku cuak gak ni. Takut client bengang dan marah plak kat aku. Eden tak bersalah… Budak technician kat company aku ni pun tak tau nak buat cam ner. Aku pun pening.

Akibat daripada virus jahanam ni jugak, pc aku selalu sangat hang dan restart sendiri, kengkadang tu sesetengah software tak boleh digunakan, dan biler nak bukak sesetengah program tu lambaaaaat sangat. Bengang gilossss… Nasib baik masih boleh bersabar, kalau tak aku dah mintak boss aku pc baru. Hehehehhehe… ok tak?

Sampai sekarang ni aku tak dapat lagi solution untuk remove virus ni daripada e-mail aku, dan aku tak pasti darimana aku terberjangkitkan e-mail aku dari virus ni. Kalau korang kat luar sana ada solutionnyer, kindly sharelah ngan aku eh. Tq!

Apasallah si hackers-hackers ni susah-susah nak buat virus, hack pc orang. Apa yang seronok sangat hack pc orang ek? Dah tak der kerja agaknyer. Gi lah hack bank ker, database kerajaan ker, boleh gak jadi kaya. Setakat hack e-mail dan menyusahkan orang wat per?

Dan satu lagi yang menambahkan kebengonggan pc aku sebab streamyx sekarang ni yang macam badigol. Kejap ok, kejap ko, kejap ada, kejap tak der. Promosi beria-ria, tapi service haram jadah teruk. Dah sebulan problem dengan streamyx. Geram betullah! Sabar Julie… Sabar…

Hmmmm… hari ni hari Jumaat, hari terakhir sebelum bercuti panjang. Pagi tadi aku datang kerja pun dah tak ramai orang naik train. Mesti ramai yang dah bercuti. Seronok ek? Tapi yang tak seronoknyer, gaji kitorang kat sini masih tak masuk lagi hari ni dan insya Allah memang tak kan masuk hari ni. Cedih nyer… Maybe boss tak nak kasi gaji lagi sebab takut hari Jumaat akan datang ni ramai orang MC lah, EL lah, CL lah… Kalau boss tak bagi gaji hari ni maybe hari Jumaat akan datang ni ramai gak yang datang kerja, maklumlah, nak tuntut gaji. Hmmm tapi, jangan kakak akaun tu tak datang hari Jumaat nanti sudahlah. Melalak kitorang kang banjir plak office. Hehhehehe…

Bagi aku tindakan boss tak bagi lagi gaji sebelum cuti panjang ni bagus jugak. Sekurang-kurangnyer masa cuti nanti aku tak lah berjoli sakan. Ye tak? Hehehehhehe…

So, petang ni aku akan balik bermalam kat rumah famili aku. Neezam plak aku tinggalkan kat Nilai. Cian laki aku. Nasib baik ada Isa dan Nazreen yang akan datang tidur kat rumah malam ni. Taklah Neezam ketakutan tidur sesorang kat rumah walaupun dia tak takut. Hehehehehe…

Dan besok, Neezam akan hantar aku dan adik-adik dia balik ke Segamat untuk bercuti. Aku dan famili Neezam akan bercuti ke Terengganu dan Neezam akan ke Medan, Indonesia. Semoga percutian kitorang dan lawatan kerja Neezam akan berjalan lancar, selamat pergi dan selamat balik. Amin…

Waaaaaa… cedih nak berpicah ngan Neezam…

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top