♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, May 17, 2020

Melemang dan merendang

#pkp #mco #day5p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Enche Neezam masuk dapur dari pagi sehinggalah nak masuk waktu berbuka. Aku tengok pun takut. Satu persatu menu dia buat.

Memula enche Neezam buat cornflakes cookies, pastu lemang pulak, jap tu puding roti pulak, pastu rendang ayam dan kuah kacang pulak! Lengkap! Dari appetizers sampai ke desert. Sebelum berbuka tadi enche Neezam buat air jagung pulak. Pergghhh...

Aku? Dok sibuk bertukang lagi. Huhuhu...

Enche Neezam cuba-cuba jer buat lemang. Dah tu banyak kali resepi dok lalu lalang kat fb wall dia katanya. So, dia cubalah. Nampak senang jer. 

Lemang moden... tak pakai buluh... tak bakar... kukus jer dalam cawan kertas. Oklah... not bad. Ada rasa lemang jugak.

Enche Neezam masak rendang ayam dan sambal kacang untuk dimakan bersama lemang. Dah macam raya dah rasanya. Huhu...


Dari semalam jugak enche Neezam dah mula buat projek kuih raya. Tu yang busy bebenau tu. Semalam enche Neezam buat choc chips cookies dan hari ni pulak buat cornflahes cookies. Aku tak tau lah enche Neezam ni tangan dia macam mana. Dia buat mesti jadi. Aku kalau bab baking memang fail. Tapi enche Neezam, walaupun first time buat, mesti menjadi. Jeles gak. Tapi alhamdulillah... ada gak sorang buat menjadi kan. Kalau dua-dua tangan tak menjadi, lagilah hampeh! Huhuhu...


Saturday, May 16, 2020

Bila dua-dua busy

#pkp #mco #day4p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari ni both aku dan enche Neezam sibuk dengan urusan memasing. Tapi tak keluar pun. Urusan kat rumah jer. Huhu...

By the time nak masak, dah rasa penat. Nasib baiklah Khairunns semua request nak makan ayam goreng jer. Alhamdulillah... senang! Enche Neezam sempat buat tau fu fa. Nyum nyummmm...






So... projek apa yang macam busy sangat kitorang buat seharian tu? Hmmmm... enche Neezam sibuk dengan projek kuih raya, manakala aku sibuk dengan projek dinding. Dah siap baru tunjuk hasilnya nanti k... Wait for it!

Friday, May 15, 2020

His vs Mine

#pkp #mco #day3p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Setelah sekian lama, hari ni barulah berani keluar dating dengan enche Neezam. Hahahah... datinglah sangat! Kitorang keluar cari barang jer - berdua. Anak-anak semua tinggal kat rumah.

Yang kelakarnya, aku nak cari barang-barang bertukang manakala enche Neezam pulak nak cari barang-barang baking. Huhuhu... dah terbalik dah kitorang ni. Dah kenapa???!!!

Aku pun tak paham. Huhuhu... Sebab tu lah Allah made us for each other... untuk saling melengkapi... gitewwwwww...

Alhamdulillah... masing-masing dapat jumpa barang-barang yang dihajati.

Termasuklah satay Willy. Yey! Dah lama teringin nak makan satay. Akhirnya dapat jugak!

So, dah ada satay, aku masak senang-senang jer lah. Buat bihun soto apa nan hado jer.

Enche Neezam pulak buat sosej rolls dan jemput-jemput soya. Sedap tau jemput-jemput... macam vadeh.

Pastu supplier buah hantar rambutan pulak hari ni. Arrrgghhhh... my favorite! Kupas semuanya siap-siap. Semua sukalah sangat. Senang, dah kupas tak lah bersepah-sepah kulit rambutan.



Alhamdulillah... rezeki Allah bagi hari ni dan dipermudahkan semua urusan cari barang tadi. Lepas ni nak cari masa nak mula bertukang pulak. Enche Neezam pun dah semangat sangat tu nak mula baking. Nak buat kuih raya katanya.... Tengok jer lah apa yang jadi nanti.

Thursday, May 14, 2020

Air soya homemade

#pkp #mco #day2p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Dah 2 hari aku tak masak. Enche Neezam yang masak. So, hari ni, kenalah masuk dapur. Masak senang-senang jer - ikan cencaru bakar sumbat sambal kelapa dan kacang botol goreng. Enche Neezam buat sagu delight @ sagu gula melaka.


Yang susah dan memakan masa ialah buat air. Gigih lahai laki aku ni buat air soya homemade. Alhamdulillah menjadi! Sedap! Dan rasa dia lebih fresh.


Dalam tempoh PKP ni, nak buat apa, cuba jer lah. Insya Allah... boleh jadi. Kalau tak der PKP, mesti tak terfikir pun nak buat soya homemade. Beli jer kat pasar ramadhan. Tak pun, beli air soya kotak jer.


Wednesday, May 13, 2020

Iftar is served

#pkp #mco #day1p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari ni bermulalah PKP fasa ke 5 yang telah dilanjutkan bukan 2 minggu lagi, tapi 4 minggu lagi. Huhu... lamanya... Walaupun kadar kes dan kematian di Malaysia dah semakin berkurangan, tapi masih ada lagi wabak di luar sana.

Raya tahun ni memang giliran beraya di Kajang. Harap-harapnya lepaslah dari Sepang nak ke Kajang beberapa hari sebelum raya nanti. Kalau tak... terpaksalah beraya di rumah sendiri jer. Huhuhu...

Kitorang pernah beraya di rumah sendiri dulu masa kat Melbourne. Tapi masa tu ramai kengkawan Malaysia lain yang tak balik Malaysia untuk beraya. Kitorang siap tempah hall untuk sama-sama sambut hari raya pertama. Meriah betul! 

Tapi di Malaysia lain... kalau tak dapat balik beraya dengan keluarga, rasa sayu lain macam. Huhu... Lebih-lebih lagi kalau tengok adik-adik semua dapat berkumpul dengan emak abah. Tetiba kiter jer tak boleh nak ada bersama-sama. Memang sedih!

Hmmm... harap-harap lepaslah nak balik Kajang nanti. Ameen...

So, hari ni aku perlu ke office lagi untuk bekerja. Kitorang kena rotating ke office dan macam department aku - 2 hari wfh, 2 hari kena gi office dan setiap hari Jumaat ialah non-paid leave - wajib untuk semua staff. Bulan ni 5 hari company buat npl. Sedih gak kena potong gaji. Tapi nak buat macam mana? Ni lah yang boleh kitorang buat untuk tolong company survive.

So, bulan puasa ni, aku masuk kerja pukul 8.30 pagi dan balik pukul 4.15 petang. Alhamdulillah... macam semalam, jalan tak jem langsung pergi dan balik. Cuma ada pertambahan kenderaan berbanding semalam. Mungkin sebab dah semakin ramai orang yang keluar bekerja.

Enche Neezam masih lagi bekerja dari rumah. So, hari ni enche Neezam masuk dapur sediakan juadah berbuka. Aku sampai rumah pukul 5 petang tengok dapur dah bersih dah. Dah siap masak.

Neeyaz kemain seronok tengok aku balik kerja. Macam rindu sangat. Huhuhu... Nasib baik hari ni dia tak menangis macam semalam. Alhamdulillah...

Aku lepas mandi dan solat, terus tertidur. Giler! Macam penat sangat. Enche Neezam kejut pukul 7. Tengok makanan dah tersedia atas meja. Huhuhu... Sorrylah... tak tolong.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top