♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, May 15, 2020

His vs Mine

#pkp #mco #day3p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Setelah sekian lama, hari ni barulah berani keluar dating dengan enche Neezam. Hahahah... datinglah sangat! Kitorang keluar cari barang jer - berdua. Anak-anak semua tinggal kat rumah.

Yang kelakarnya, aku nak cari barang-barang bertukang manakala enche Neezam pulak nak cari barang-barang baking. Huhuhu... dah terbalik dah kitorang ni. Dah kenapa???!!!

Aku pun tak paham. Huhuhu... Sebab tu lah Allah made us for each other... untuk saling melengkapi... gitewwwwww...

Alhamdulillah... masing-masing dapat jumpa barang-barang yang dihajati.

Termasuklah satay Willy. Yey! Dah lama teringin nak makan satay. Akhirnya dapat jugak!

So, dah ada satay, aku masak senang-senang jer lah. Buat bihun soto apa nan hado jer.

Enche Neezam pulak buat sosej rolls dan jemput-jemput soya. Sedap tau jemput-jemput... macam vadeh.

Pastu supplier buah hantar rambutan pulak hari ni. Arrrgghhhh... my favorite! Kupas semuanya siap-siap. Semua sukalah sangat. Senang, dah kupas tak lah bersepah-sepah kulit rambutan.



Alhamdulillah... rezeki Allah bagi hari ni dan dipermudahkan semua urusan cari barang tadi. Lepas ni nak cari masa nak mula bertukang pulak. Enche Neezam pun dah semangat sangat tu nak mula baking. Nak buat kuih raya katanya.... Tengok jer lah apa yang jadi nanti.

Thursday, May 14, 2020

Air soya homemade

#pkp #mco #day2p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Dah 2 hari aku tak masak. Enche Neezam yang masak. So, hari ni, kenalah masuk dapur. Masak senang-senang jer - ikan cencaru bakar sumbat sambal kelapa dan kacang botol goreng. Enche Neezam buat sagu delight @ sagu gula melaka.


Yang susah dan memakan masa ialah buat air. Gigih lahai laki aku ni buat air soya homemade. Alhamdulillah menjadi! Sedap! Dan rasa dia lebih fresh.


Dalam tempoh PKP ni, nak buat apa, cuba jer lah. Insya Allah... boleh jadi. Kalau tak der PKP, mesti tak terfikir pun nak buat soya homemade. Beli jer kat pasar ramadhan. Tak pun, beli air soya kotak jer.


Wednesday, May 13, 2020

Iftar is served

#pkp #mco #day1p5

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari ni bermulalah PKP fasa ke 5 yang telah dilanjutkan bukan 2 minggu lagi, tapi 4 minggu lagi. Huhu... lamanya... Walaupun kadar kes dan kematian di Malaysia dah semakin berkurangan, tapi masih ada lagi wabak di luar sana.

Raya tahun ni memang giliran beraya di Kajang. Harap-harapnya lepaslah dari Sepang nak ke Kajang beberapa hari sebelum raya nanti. Kalau tak... terpaksalah beraya di rumah sendiri jer. Huhuhu...

Kitorang pernah beraya di rumah sendiri dulu masa kat Melbourne. Tapi masa tu ramai kengkawan Malaysia lain yang tak balik Malaysia untuk beraya. Kitorang siap tempah hall untuk sama-sama sambut hari raya pertama. Meriah betul! 

Tapi di Malaysia lain... kalau tak dapat balik beraya dengan keluarga, rasa sayu lain macam. Huhu... Lebih-lebih lagi kalau tengok adik-adik semua dapat berkumpul dengan emak abah. Tetiba kiter jer tak boleh nak ada bersama-sama. Memang sedih!

Hmmm... harap-harap lepaslah nak balik Kajang nanti. Ameen...

So, hari ni aku perlu ke office lagi untuk bekerja. Kitorang kena rotating ke office dan macam department aku - 2 hari wfh, 2 hari kena gi office dan setiap hari Jumaat ialah non-paid leave - wajib untuk semua staff. Bulan ni 5 hari company buat npl. Sedih gak kena potong gaji. Tapi nak buat macam mana? Ni lah yang boleh kitorang buat untuk tolong company survive.

So, bulan puasa ni, aku masuk kerja pukul 8.30 pagi dan balik pukul 4.15 petang. Alhamdulillah... macam semalam, jalan tak jem langsung pergi dan balik. Cuma ada pertambahan kenderaan berbanding semalam. Mungkin sebab dah semakin ramai orang yang keluar bekerja.

Enche Neezam masih lagi bekerja dari rumah. So, hari ni enche Neezam masuk dapur sediakan juadah berbuka. Aku sampai rumah pukul 5 petang tengok dapur dah bersih dah. Dah siap masak.

Neeyaz kemain seronok tengok aku balik kerja. Macam rindu sangat. Huhuhu... Nasib baik hari ni dia tak menangis macam semalam. Alhamdulillah...

Aku lepas mandi dan solat, terus tertidur. Giler! Macam penat sangat. Enche Neezam kejut pukul 7. Tengok makanan dah tersedia atas meja. Huhuhu... Sorrylah... tak tolong.







Tuesday, May 12, 2020

Back to work

#pkp #mco #day14p4

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Ya Allah! Setelah lebih dua bulan tak jejak kaki ke office, hari ni i'm back to office! Serius rasa nervous dari semalam tau. Tak tau macam mana keadaannya nak balik bekerja ke office. Dah lah last week memang the whole week aku cuti. Mesti email pun berlambak. Huhuhu...

Jalan raya pagi tadi memang smooth giler. 40 minit jer dari Sepang ke Shah Alam. Seronoknyer lahai kalau tak ngandap jem macam ni.

Sampai office, kat luar office, pak cik keselamatan dah buat tanda 1 meter beratur nak masuk office for social distancing. Bila masuk office kena ambik temperature dan isi form.


Kat office aku ni amalkan free seating. Tapi dalam tempoh mengawal Covid-19 ni, kitorang digalakkan untuk fixed seating. Alaaa.. walaupun free seating, aku memang selalu duduk tempat yang sama jer. Bos pun siap dah tolong reserved tempat biasa aku duduk. Huhuhu... 


Hari ni tak ramai orang kat office. Cuma ada 11 orang jer kat level aku ni out of almost 100 staff. Memang sunyi dan lengang giler. Nasib baik ada Puteri dan kak Sabariah sederet meja dengan aku. Tak lah rasa sunyi sangat.

Surau pun digalakkan guna seorang jer untuk satu masa. Sepanjang masa kat office, kitorang wajib pakai mask.


Tengah sibut buat kerja tadi, tetiba Niesreena whatsapp.


Hahahaha... sian baby mama. Dah lama asyik berkepit dengan mama jer kan. Bila mama tak der, dah tercari-cari. Tak taulah macam mana kalau nak hantar ke taska semula nanti. Takut nangis jer. Huhuhu...


Tapi kejap tu dia ok dah. Enche Neezam bagi lollipop. Lupa terus kat mama. Huhuhu...


Balik kerja tadi, tengok enche Neezam dah siap masak untuk berbuka. Alhamdulillah... thank you sayang. Aku lepas mandi, terus tidur. Letih betul rasa hari ni.








Monday, May 11, 2020

Yey! Chee cheong fun!

#pkp #mco #day13p4

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Dah lama tak makan chee cheong fun. Chee cheong fun sedap aku pernah makan ialah kat Ampang Park masa kerja kat KL, bujang-bujang dulu. Selalu gi makan kat sana dengan cik Melur. Huhuhu... lama dah... Sekarang Ampang Park pun dah tak der. Semuanya tinggal kenangan.

Tempoh PKP ni memang kepala ni ligat fikir pasal makan jer. Dua tiga hari ni asik terfikir nak makan chee cheong fun jer. Maka kiter gigihkanlah buat.

Alhamdulillah... menjadi! Sedap!

Enche Neezam dan Niesreena bertambah-tambah makan! Seronok tengok. Naufal memang tak lah. Dia tak suka sayur, even carrot! Huhu...




Selain chee cheong fun, hari ni aku buat mi jawa. Tekak tak rasa nak makan nasi hari ni.



Enche Neezam pulak buat kuih sagu biru. Kemain biru! Terover dose katanya. Huhuhu... Pun bolehlah... janji sedap!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top