♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Saturday, January 16, 2021

Sessi persekolahan 2021 ditangguhkan

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Beberapa hari lepas aku cakap kat enche Neezam, aku risau bebudak akan start gi sekolah minggu depan memandangkan kes Covid-19 yang semakin tinggi. Lebih-lebih lagi kat Selangor ni. Mencanak-canak kes baru Covid-19 setiap hari.


Aku tengok kat My Sejahtera pun dalam 1km radius kawasan aku ni ada 13 kes baru! 

Adoi aiii...

Kalau budak-budak ke sekolah, memang lagi banyaklah kes baru setiap hari. Macam manalah nak kurang. 

Tup... tup... petang tadi dengar berita kata sessi persekolahan 2021 yang sepatutnya bermula pada 20hb Januari, hari Rabu ni akan ditangguhkan. Ya Allah... alhamdulillah...


Honestly, aku memang lega bila budak-budak ni tak perlu ke sekolah sebab kes banyakkan sekarang. Tapi at the same time, aku kena prepare diri jugak untuk hadap Niesreena dan Naufal punya kerja sekolah. Dah lah tahun ni memasing nak ambil peperiksaan penting.

Niesreena ok lagi... dia pandai belajar sendiri dan kalau ada masalah baru dia akan refer pada aku dan enche Neezam. Naufal... hmmmm... kalau belajar laju kemain. Kerja sekolah sekejap jer siap. Tapi yang aku risaukan, masuk ke tidak dalam kepala hotak tu. Huhuhu... aku memang kena bagi lebih masa untuk tengok Naufal belajar. 

Nampak gayanya aku pun kena ambik masa belajar dulu apa yang diorang belajar sebelum mengajar diorang. Kira kena sama-sama belajarlah. Silibus bebudak sekarang ni bukan macam kiter dulu. Memang mencabar sangat-sangat. 

Aku bersyukur jugak bila kerajaan announce sebelum diorang naik sekolah. Daripada dah naik sekolah then tetiba kena tangguh pulak kan. Sekurang-kurangnya tak perlu nak bayar duit transport lagi. Macam tahun lepas, walaupun berbulan tak naik van sekolah aku tetap bayar yuran penuh sampai hujung tahun. 

Hmmmm... satunya sebab kesian kat kakak transport sebab ni jer punca pendapatan diorang (agaknyalah...) dan aku rasa tak baik pulak kalau tak bayar. Bila dah jadi macam ni, aku kesian jugak dengan pengusaha bas sekolah. Kalau sekolah tangguh, orang pun tak lah guna van sekolah, memang tak der incomelah kan. Hmmmm... kesian...

Apa-apapun, ramai sebenarnya yang terkesan dengan pandemik yang melanda seluruh dunia sekarang ni. Orang hilang pekerjaan, hilang punca pendapatan... Aku pun salah seorang daripadanya... Huhuhu... Tapi tu lah... kiter usahakanlah cari jalan lain nak survive.... Insya Allah...

Semoga tahun ni hilanglah Covid-19 ni. Giler rindu nak jalani hidup normal macam dulu...

Thursday, January 14, 2021

Abah :(

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم


Sebelum PKP bermula semula...

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Heart broken bila dengar PM announce akan laksanakan PKP semula. Tak boleh rentas negeri, malah tak boleh rentas daerah! Sedih... tapi nak buat macam mana... ni untuk kebaikan kiter semua bersama-sama.

Angka kes setiap hari pun semakin lama semakin tinggi. So, betullah tindakan PM untuk laksanakan semula PKP. Cuma kecewa sebab kiter masih belum menang dalam memutuskan rantaian Covid-19 ni. Malah makin menjadi-jadi pulak.

Haiiissshhh... sedih... sedih...

Kali ni berapa lama pulaklah tak boleh balik jumpa emak abah. Sedih...

Kitorang duduk Selangor ni memang teruklah... kes tak kurang-kurang... Start esok kena PKP, tak boleh nak rentas daerah... stress stressssssss...

So, pagi tadi bawak #mylittlekhairunns jalan-jalan cuci mata sat, then dinner kat our favorite restaurant. Lepas ni PKP tak tau lah bila boleh dok makan luar lagi kan...





Lepas ni makan air tangan mama ayah jer lah yer anak-anak. Mama tak reti nak order-order food panda ke hapa... huhuhu... bertabahlah...

Sunday, January 10, 2021

Kiter makan eskrem jer laaaa...

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Lepas asar tadi ingat nak gi Bagan Lalang. Sajerlah nak bawak budak-budak main pantai sat. Dari rumah kitorang ke Bagan Lalang lebih kurang setengah jam jer. Jadilah kalau bebudak ni dapat main dalam sejam ke kan.

Sekali... hmmm... baru sampai kat simpang Bandar Enstek, dah jem kemain. Ntah apasal ntah... Terus kitorang menyimpang ke KLIA. Huhuhu...

Sian Neeyaz, dah excited nak mandi pantai. Sudahnya... kitorang tengok kapal terbang jer lah. Dapatlah tengok jugak beberapa buah kapal terbang mendarat dan berlepas. Terubat jugak hati...

Si kecik ni, orang sibuk tangkap gambar, dia pun sibuk nak tangkap gambar jugak. Habis penuh storage handphone aku. Dia dok main snap jer. Huhu..

Sebelum balik, sempatlah lepak makan aiskrim sat.


Tu lah... kiter hanya merancang... Allah swt yang menentukan... But He is always the best planner!

Tuesday, January 5, 2021

Riadah sat @ Kota Seriemas

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Berbulan tak naik basikal kat Kota Seriemas ni sebab PKP. Petang ni ambik kesempatan jap. Tu pun sebab enche Neezam dah paksa-paksa aku gi eksersais. Huhuhu... kalau ikut hati aku nak dok tarik selimut jer atas katil.

Ikutlah cakap laki....

Ramai jugak orang yang dok naik basikal dan beriadah bersama keluarga kat sini.

Seronoknya macam ni... tak terkurung sebab PKP. Harap-harap kerajaan dah bagi kelonggaran ni, kes tak lah mencanak naik nanti. Aku tengok ramai dah yang dok gi bercuti-cuti Malaysia. Aku tunggu masa jer nak book hotel. Huhuhu... sebab at the same time, takut jugak nak gi tempat public. So, tak per lah... tangguhlah dulu hasrat nak gi cuti-cuti ni. Cuaca pun tak menentu sekarang ni. Hmmmm....

Kiter pusing-pusing naik basikal jer lah yer...








Si Naufal tak ikut kali ni. Dia sibuk main sepak takraw dengan kawan-kawan dia kat taman kitorang. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for dropping by!

back to top