♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, November 27, 2019

Kem cuti sekolah Khairunnaufal 2019

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Hari Ahad yang lepas, kitorang gi hantar Naufal ke Kem Hafazan Ibadah kat Madrasah Ibnu Mas'ud di Segamat. Dekat jer dengan rumah mak ayah. Kem ni untuk Naufal sempena cuti sekolah ni.

Kem ni bermula hari Ahad yang lepas dan akan  berakhir hari Jumaat ni, Insya Allah. Tapi bebudak ni tak tidur kat kem. Start jam 8 pagi hingga 5 petang sahaja. Hari-hari boleh balik. Aku pun masih tak sampai hati lagi kalau nak biarkan Naufal bermalam lama-lama kat tempat lain. Kecik lagi baby boy aku tu. Masih tak boleh berdikari lagi.

Ramai jugak peserta.

So, hari pertama hari tu sebelum kitorang balik ke Nilai, sempatlah aku gi hantar dan ambil Naufal kat kem. Naufal kata seronok. Dapat jumpa kawan-kawan baru, solat dhuha, dengar kuliah dan sirah serta macam-macam aktiviti lagi. Naufal kata dia seronok jugak makan dalam dulang beramai-ramai dengan kengkawan baru.

Ni aku dah balik Nilai, terpaksalah ayah tok dan mak tok yang menguruskan Naufal. Hari-hari ayah tok hantar dan ambil Naufal dari madrasah. Hari-hari jugak aku call Naufal untuk tahu pengalaman baru dia setiap hari.

Semalam, Naufal belajar baca surah Al-fatihah dengan betul. Walaupun kat rumah pun ayah dia dah ajar mengaji dengan betul. Tapi kali ni Naufal lebih teruja. Siap suruh aku dengar bacaan al-Fatihah dia. Alhamdulillah...

Ustaz dan ustazah kat kem pun selalu hantar gambar-gambar dan video melalui whatsapp. Tunjuk aktiviti harian anak-anak.

Dapat peluang belajar memanah jugak.

Naufal kata seronok kat kem. Alhamdulillah...

Ada beberapa hari lagi sebelum kem berakhir. Semoga Naufal betul-betul dapat manfaat sepanjang kem ni. Insya Allah...

Sunday, November 24, 2019

Roti canai wonneh!

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Enche Neezam ni ntah hapa-hapa... Entah kenapa tetiba jer nak buat roti canai.

Gigih betul!

Belajar kat youtube jer... pun boleehhhhhh...

Ngengada kan... hahahaha...

Bila dah betul-betul uli. Tepung tu kena rest sekejap.

Malam baru enche Neezam mula menebar. Nampak orang tebar macam senang kan? Tapi leceh gak rupanya.

Tonggang tebalik tulang belikat semua... huhuhu...

Tak boleh nak tebar-tebar... kiter tarik-tarik jer lah.

Aku pun try jugak... and this is my version. Curlasss gitew kan...

Siap!

Kali ni makan roti canai dengan rendang nogori yang aku masak untuk lunch tadi. Pun boleeeehhhhh...

Oklah... menjadilah roti canai enche Neezam. Untuk kali pertama buat... ini dikira sebagai success! Eceh!

Len kali ramai-ramai adik beradik balik kampung, bolehlah buat.

Sedap ke Naufal?

Saturday, November 23, 2019

Cuti sekolah 2019

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Habis dah sessi persekolah 2019. Rasa cepat betul tahun ni. Tau tau dah akhir tahun. Dah cuti sekolah.

Macam biasa... setiap tahun... Niesreena dan Naufal akan pulang bercuti ke kampung. So, hari Jumaat malam yang lepas, kitorang terus bertolak balik ke Segamat.

Semalam sempatlah pusing-pusing bandar Segamat. Beli barang keperluan Niesreena dan Naufal sikit. Kemudian makan rojak dan cendol kat Masjid India.

Memang terbaik!

Esok nak balik Nilai. Sedih jugak nak tinggalkan Niesreena dan Naufal kat kampung ni walaupun dah biasa.

Khairunns aku ni... kemain susah nak dapat tangkap gambar perfect tiga-tiga... macam-macam kelaku... haiiissshhhh...

Hahahahah... dapat jugak... perfect picture of my Khairunns.

Enche Neezam macam biasalah sekarang ni suka nau berbasikal. Hmmmm... jeles... tapi malas nak ikut. Huuhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top