♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, December 13, 2017

Suntikan vaksin Pneumococcal - 1st dose

Setelah berbulan-bulan menunggu vaksin ni, akhirnya pagi tadi staf klinik Masya call bagitau stok vaksin Pneumococcal dah sampai kat klinik. Terus jer aku comformkan dan set appointment malam ni jugak.

Alhamdulillah... nasib baik booking dulu sebab klinik dapat 2 botol jer vaksin Pneumococcal ni.

So, tadi cucuk baby Neeyaz... Macam biasa... menjerit dan nangislah dia.

Muka dari putih...

.

.

.

.

.

... terus jadi merah!

Huhuhu... Sian anak mama...

Sekejap jer baby Neeyaz nangis.

Tapi lepas tu, senyum pun tak nak. Padahal sebelum tu, tak sempat kitorang nak mengangah lagi dah tergelak-gelak.

😅

Anak mama kuat lah!

Kitorang dapatkan vaksin Pneumococcal ni kat Klinik Masya, Sepang. Alhamdulillah... dapat harga agak murahlah, RM206 sekali cucuk.

Sebelum ni ada tanya-tanya kat klinik lain, semuanya RM250.

Vaksin Pneumococcal kena dapatkan 3 dos. Dos seterusnya should be in another 3-4 months. So, aku dah booking terus kat klinik Masya. Tapi diorang tak janji boleh dapat sebab katanya stok susah nak dapat.

Hmmm... harap-harap ada lah rezeki baby Neeyaz.

Untuk pengetahuan korang, vaksin Pneumococcal memang tak disediakan di klinik-klinik kerajaan. So, kena cari kat klinik private. Suntikan ni boleh diambil oleh baby seawal usia 6 minggu dan disyorkan lengkapkan semua 3 dos sebelum berusia setahun. Ni doktor yang bagitau tau.

Kenapa penting untuk dapatkan vasin penumococcal ni?

Of course untuk elakkan daripada penyakit Pneumococcal iaitu sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh sejenis kuman bakteria 'streptococcis pneumonias' atau pneumokokus yang boleh menyebabkan 4 penyakit berbahaya, iaitu:-

(1) Meningitis (jangkitan pada radang selaput otak atau urat saraf tunjang)
(2) Bakterimia (jangkitan darah)
(3) Pneumonia (jangkitan paru-paru)
(4) Otitis media (jangkitan telinga)

Aku ada kawan yang anaknya pernah kena meningitis. Anak dia berusia 2 tahun lebih. Memang takut bila dengar dia cerita detik-detik cemas anak dia. Lebih-lebih lagi bila anak tu tak sedarkan diri. Masuk ICU lama.

Memang kawan aku tu ingat dah macam dah tak der dah anak dia.

Tapi alhamdulillah... sekarang anak tu dah bertambah baik. Kawan aku tu memang syorkan ambil vaksin Pneumococcal ni. Anak dia hari tu tak sempat ambil lagi vaksin ni.

Apapun semua atas kuasa dan kehendak Allah swt, tapi kiter pun kena usaha untuk dapatkan yang terbaik.

Betul tak?

Tuesday, December 12, 2017

Lascia mangiare cibo Italiano a #ElBoney

Paham tak tajuk?

Kemain speaking Itali tau... huhuhu...

Ok! Malam ni nak buat review sikit restoran ala Itali yang kitorang try baru sat tadi. Actually, tempat ni kawan enche Neezam yang dok suggest. So, kitorang trylah... Dah diorang guna #wajibcuba. Huhuhu...

Kedai ni namanya
El Boney

Menu masakannya ala Itali. Of course ada pelbagai jenis pasta dan steak. Pizza... aku rasa macam tak der kot. Tapi kalau korang peminat cheese, bolehlah try makan kat sini. Macam-macam masakan bercheese yang ada kat sini.

Bila sampai jer pinggan makan depan mata... uiiisshhh... cantiknya!

Malam ni, as suggested by staff diorang, aku try beef quattro formaggi.

Cantikkan?!

Rasa sayang pulak nak makan. Huhuhu...

Yang bestnya, steak ni tak der dihidangkan dengan sos black paper atau sos cendawan tapi dengan beberapa jenis keju. Sos yang cantik macam daun tu, bukan cili sos atau mustard tau, tapi sos yang diorang buat sendiri.

Enche Neezam plak cuba lamb chili pesto, kalau tak salah.

Memang pedas. Chef kata, kalau nak pedas lagi pun boleh. Order jer.

Huhuhu...

Kat sini ada 22 jenis sos yang diorang buat sendiri tak termasuk dressing. Dressing ada 4 jenis... kalau tak salah aku lah...

Memang kagum! Lebih-lebih lagi hasil tangan anak-anak melayu.

Bravo!

Seriously... memang sedap!

Ada banyak lagi menu menarik nak kena cuba kat sini.

Dekorasi kedai pun ala simple and sweet gitu.

Selain daripada makanannya yang sedap dan cantik mata memandang, aku dan enche Neezam pun 'berkenan' dengan staf yang sangat friendly, sopan dan sangat berbudi bahasa.

Seriously berbudi bahasa!

Bukan cakap dengan customer jer elok tapi cakap sesama diorang pun elok-elok jer.

Jarang aku dengar budak-budak muda macam diorang, cakap elok-elok sesama diorang. Dalam aku makan tadi, aku dengar diorang mintak tolong, siap gunakan perkataan 'tolong' dan 'terima kasih'. Nak nangis dengar... huhuhu...

Ok! Korang kalau nak makan western, cubalah mai kat El Boney ni. Terletak kat Kota Warisan, Sepang. Dekat-dekat dengan stesen ERL.

Untuk maklumat lebih lanjut, cubalah intai-intai fb diorang di
https://www.facebook.com/elboneykotawarisan/

Monday, December 11, 2017

Baru 12 tahun...

A day well spent today. Thanks husband for your lovely treats...

Gi makan tempat favorite dan tengok wayang, without children. Then dapat hadiah.

Yup! Classic!

Huhuhu...

Before end of the day... nak belanja gambar #throwback masa bertunang dulu; 11/12/2004.

Tepat setahun lepas tu, 11/12/2005, kitorang nikah.

Hari ni genap 12 tahun... Alhamdulillah...

Nampak tak kat gambar tu, kemain tersenyum lebar enche Neezam. Nampak sangat seronok giler dapat bertunang dengan aku. Ngeeeeee.... huhuhu...

Yup! Baru 12 tahun...

Qte

12 tahun bersama atas nama suami dan isteri.
12 tahun bersama melakar corak hidup berwarna-warni.
12 tahun bersama susah senang bersama diharungi.
12 tahun bersama terus diraih rahmat Ilahi.
~ enche Neezam ~

UnQte

Terima kasih suami atas 12 tahun yang sangat bermakna ni. Semoga kita dapat menempuhi hari-hari yang mendatang bersama-sama sehingga ke Syurga. Insya Allah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top