♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, April 9, 2019

Resepi | Kerabu daun selom

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

> Dah lama tak kongsi resepi kat blog ni. Tetiba hari ni nak berkongsi plak.

Bukan apa... sebab hari ni try buat kerabu daun selom. First time buat. Dan memang sedap!

Kenal tak daun selom? Daun selom ni rupa dia macam ulam raja. Tapi beza kat batang dia. Kalau batang dia lompong (kosong), tu daun selom dan kalau batang dia berisi, itu daun ulam raja.

Balik kerja tadi, pakcik keselamatan kat office tu bagi banyak sangat daun selom ni. Pakcik tanam dekat depan office. Segar bugar daun selom dia. Aku suka jer makan macam tu je, buat ulam. Sedap jugak. Tapi sebab banyak sangat... kalau makan macam tu jer, dah rasa macam lembu pulak. Huhuhu... Lagipun sayang kalau tak habis makan, layu pulak. Dah tak segar... tak sedap.

So, aku call enche Neezam on the way balik tadi, suruh enche Neezam cari bahan-bahan buat kerabu. Pandai pulak enche Neezam cari. Perfect! Ni aku share kat bawah dengan resepi. Tapi anggaran aku tak letaklah... korang agak-agak jer lah... ikut suka korang... sebab aku pun agak-agak jer.

Kerabu daun selom

Bahan-bahan: -

Daun selom
Taugeh
Kelapa parut (putih sahaja)
Bunga kantan
Bawang besar
Cili merah
Cili padi
Limau kasturi
Kerang

Cara-caranya: -

Daun selom, bunga kantan, cili merah dan cili padi tu racik-racik jer.

Bawang besar dimayang halus.

Taugeh tu buang ekor/akar dia.

Kelapa parut goreng sekejap hingga agak garing.

Kerang tu dibersihkan dan direbus sekejap. Kemudian kopek kulit dia.

Campurkan semuanya. Kemudian taburkan sedikit garam dan perah limau kasturi.

Sedia untuk dihidangkan!

Kalau korang suka, boleh jugak tambah udang kering. Tapi aku tak minat udang kering. Macam ni pun dah sedap! Sangat!

Selamat mencuba!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top