♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Saturday, October 27, 2018

Usah Takut Berinovasi

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam hujung minggu semua!

Artikel enche Neezam disiarkan hari ni di akhbar Harian Metro sisipan minda.

Untuk artikel penuh, sila dapatkan akhbar Harian Metro hari ni yer. Pressreader.com biasanya tak update artikel hari Sabtu... Hmmmmm...

Saturday, October 20, 2018

Santapan Sunyi Sepi

Artikel enche Neezam hari ni di Harian Metro sisipan minda, menyentuh mengenai candu gajet dan anak-anak. Alhamdulillah...

'Santapan sunyi sepi' sangat kan...

Sebenarnya enche Neezam letak tajuk lain, tapi ditukar pulak oleh editor HM. Mungkinkah sebab tajuk tu sebelum ni ada perkataan 'candu'? Huhuhuu...

Sebenarnya artikel enche Neezam kali ni bukan ajer terjadi pada kebanyakkan keluarga sekarang ni, tetapi jugak keluarga aku. Dulu masa tak der baby, aku pun ada pandangan negatif pada ibu bapa yang berikan gadget pada anak-anak waktu makan. Tapi bila dah ada baby, aku pun bagi jugak. #guilty!

Waktu makan, biasanya kalau makan di restoran, kitorang akan pasangkan baby Neeyaz video dari handphone. Baby akan duduk diam dan kusyuk tengok video. Makan pun senang. Suap apa pun, nganga jer. Tak banyak kerenah. Kitorang akan bagi handphone bila makanan dah dihidangkan atas meja hingga habis makan. Dapatlah makan dan beri makan dengan aman.

Kalau makan kat rumah, kitorang tak bagilah baby Neeyaz hp waktu makan. Kitorang bagi dia makanan... lantaklah nak berselerak ke hapa. Lepas makan, kemas... Memang tak jadi santapan sunyi sepi.. tapi santapan riuh rendah!

Niesreena dan Naufal, no handphone. Sementara nak tunggu makanan sampai, kitorang akan borak-borak pasal sekolah ke, kerja ke, apa-apa jer lah...

Biasanya Niesreena dan Naufal kitorang memang tak kasi main hp terutamanya weekdays. Tapi memandangkan Niesreena dah tamat UPSR, so ada kelonggaran sikitlah untuk dia. Tapi kena pantau jugak. Jangan nak install apps yang bukan-bukan, game yang bukan-bukan - no wechat, no tiktok! Diharamkan! Hari tu dah habis UPSR baru bagi install FB dan Instagram.

Naufal, memang no handphone. Hujung minggu jer lah bagi sekejap. Tu pun ikut mood mama dan bergantung kepada perangai dia. Huhuhu...

Buat masa ni diorang pun faham kenapa aku dan enche Neezam hadkan penggunaan gadget. Niesreena pun dah pandai nak jimat-jimat dataplan. Tak de lah setiap masa diorang nak mengadap handphone dan tak der lah nak mengamuk kalau tak dapat.

Alhamdulillah...

Thursday, October 18, 2018

Akhirnya... mendaki Bukit Melati, Nilai

Enche Neezam dah beberapa kali ajak aku naik bukit Melati kat Nilai ni. Tapi aku rasa macam ragu-ragu jer. Boleh ke aku sampai atas? Aku ni dah berbulan tak exercise sejak tahu mengandung tahun lepas. Exercise mulut jer lebih. Makan! Makan! Makan! Huhuhu...

Tup tup tadi on the way balik kerja, enche Neezam call aku tanya dah sampai mana... ajak aku naik Bukit Melati memandangkan cuaca cantik petang ni. Seriously?

Memandangkan aku pun pakai t-shirt je gi kerja hari ni dan ada kasut sukan dalam kereta, so aku fikir... yes, let's do this!

Kebetulan sampai serentak dengan enche Neezam kat sana. Enche Neezam dah lengkap berbaju sukan. Aku terhegeh-hegeh nak tukar wedges 2 inci dengan kasut sukan. Nervous gak rasa. Tapi aku fikir, alaaaaa kalau Naufal dan Reena boleh buat, aku mesti boleh. Eh... Boleh ke? Huhuhu...

Selain kitorang duorang, ada juga kawan sekerja enche Neezam; Intan dan Wan. Diorang dah beberapa kali naik. Aku plak naik segan, kalau aku terbantut tengah jalan, buat malu jer. Huhuhu...

Giler betul! Dengan tak sempat nak warming up, hapa ke... mula dengan Bismillah jer... terus naik! Adoiiii... Terkojut urat saraf den! Huhuhu...

Setelah beberapa minit mendaki, akhirnya kitorang berjaya sampai kat atas Centipede Hill. Alhamdulillah... memang mengah weh!

Tapi bila tengok pemandangan kat bawah... subhannallah... rasa berbaloi! Cantik Nilai ni sebenarnya. Masih banyak bukit-bukit yang menghijau. Alhamdulillah...

Sebenarnya berkata-kata jugak dalam hati... Taklah susah sangat. Huhuhu... Tapi... rupanya tu baru permulaan...

lepas tu... enche Neezam bawak turun dan naik lagi bukit lain! Ingatkan dah settle, boleh balik dah.

Oooooo... yang kedua punya lagi mencabar! Nak nangis rasa!

Turun naik bukit yang curam... pastu licin... becak... memang mencabar!

Tapi alhamdulillah... dapat jugak naik bukit yang kedua... Monkey Hill!

Perjalanan turun tak berapa penat... tapi mencabar bila sampai tempat curam. Lebih-lebih lagi bila kaki dah mula mengigil sebab penat.

Penat giler... Rasa nak suruh enche Neezam dokong jer. Hahhahahaha...

Alhamdulillah... sampai semula kat bawah sebelum pukul 7 petang. Kasut aku yang dah berkhidmat selama 5 tahun ni pun kopak dah. Huhuuuu... sadisnya... Sayang weh kasut ni. Kenangan dari Melbourne nih.

Enche Neezam kata "dah... tak payah basuh lumpur-lumpur kat kasut tu. Boleh buang jer terus".

Hmmmm...

Iyolah... Memang dah sampai masa untuk kasut baru ni kan enche Neezam? Semoga bila dapat kasut baru yang bakal dihadiahkan oleh enche Neezam tak lama lagi (ehhhh.... ye ke? Huuhuhuhu...) aku akan lebih bersemangat lagi untuk exercise atau ikut aktiviti-aktiviti macam ni.

Insya Allah...

Haaaa... betis-betis sumer dah cramp jer ni... cam ner nak gi kerja esok ni???

Monday, October 15, 2018

Insan hebat

Enche Neezam bersama insan hebat Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamzah.

Semoga insan comel sebelah beliau tu dapat tempias aura-aura hebat beliau.

Sunday, October 14, 2018

Jalan-jalan cuci mata

Enche Neezam... hujung minggu pun kerja. Sian tengok. Bila nak berehat ntah. Nasib baik hari ni kerja separuh hari jer.

Balik jer tadi, enche Neezam ajak keluar cuci mata... So, ke IOI City Mall lah kitorang tadi.

Kitorang memang suka ke sini. Ada banyak kedai... Enche Neezam suka ke Al-Ikhsan dan Sports Direct, Niesreena suka ke Smiggle, Naufal suka ke kedai Lego, aku suka ke HomePro. Tapi... tadi gi tengok HomePro kat sana dah tutup! Dah kenapa? Tak laku ke?

Macam biasa IOI City Mall Putrajaya ni memang ramai giler orang. Nak-nak kalau nak solat maghrib. Allahu... berhimpit-himpit orang dalam surau. Alhamdulillah... Haaa... kalau nak solat maghrib kat sini, aku sarankan gi surau awal-awal, kalau boleh sebelum masuk waktu lagi. Ambik wudhu siap-siap. Masuk waktu terus boleh solat dengan tenang. Jangan lupa bawak telekung sendiri. Kalau dah ramai orang, jangankan telekung susah nak dapat, ruang nak solat pun susah nak cari.

Neeyaz lah paling seronok kat sini... puas dia berjalan-jalan. Kitorang yang penat nak kejar. Huhuhu...

Kemain berjalan sakan. Waktu makan dah penat. Tidur siap berdengkur. Huhuhu....

Adoooiiii... sampai pukul 9 lebih jugak kitorang kat sini. Masing-masing tak ingat ke esok nak kerja dan sekolah ni weh??? Tak perlah... asalkan semua orang happy!

Alhamdulillah... sampai rumah lebih kurang jam 10 lebih. Baby Neeyaz segar pulak mata dia.

Laparlah tu, tadi tak makan.

Supper on bed. Ko hado... Lepas tu mama kena marah dengan enche Neezam...
"Naper makan atas katil!!!"

Huhuhu... lek lah cayang...

Saturday, October 13, 2018

Laksa Johor

Enche Neezam tak der kat rumah hari ni sepanjang hari ni. So, aku pagi-pagi lagi dah bangun untuk masak sementara baby Neeyaz masih tidur. Takut baby bangun, apa kerja pun tak boleh buat sebab nak berkepit jer.

So, semalam dah planning, hari ni nak masak satu menu yang kita akan makan dari pagi sampailah ke malam... huhuhu...

Maka terhasillah laksa johor.

Senang jer nak buat laksa johor ni sebenarnya. Sap sap jer siap!

Kuah laksa aku gunakan ikan tongkol sebab besar, senang nak buang tulang. Kalau pakai ikan kembung lagi sedap orang kata, tapi lecehlah nak buang tulang sekor-sekor. Tapi ikan tongkol pun sedap jugak.

Untuk kuah ni, selain ikan tongkol aku jugak masukkan udang segar sikit, udang geragau sikit dan ikan tenggiri masin. Pastu masukkan daun kesum dan bunga kantan banyak-banyak! Perghhhh... memang terbaik!

Niesreena dan Naufal makan bertambah-tambah. Memang rasa berbaloi sangat buat sendiri.

Sebab sedap... kita bagi jiran sikit yer...

Mula-mula macam segan nak bagi sebab jiran orang Johor, mesti lagi pandai buat laksa johor kan. Kiter orang Johor celup jer. Huhuhu... Tapi... bagi jer lah... Kongsi rezeki sesama.

Enche Neezam dah beberapa minggu ni asyik kerja hujung minggu... Bila nak rehat?

Monday, October 8, 2018

Neeyaz oohhhh Neeyaz...

Bulan ni baby Neeyaz dah masuk setahun 5 bulan. Makin banyak keletah dia, dan makin banyak mulut dia.

Setakat ni vocab yang biasa baby Neeyaz sebut - 'No', 'Nak', 'Nanak' maksudnya tak nak... Kekadang tu keluar jugak dia cakap "Nanak no..." maksudnya tak nak sangatlah tu... Mungkin jugak sebab tu lah perkataan yang selalu aku cakap kat dia. Hhuhuhuhu...

Baby Neeyaz ni memang ceria... suka gelak-gelak... dan manja sangat dengan aku - asyik nak berkepit dan berdokong jer. Dia suka nau baring-baring, golek-golek dengan aku... suka nau tengok aku melengkau macam ulau! Huhuhu...

Pastu kuat tidur dan susah bangun tidur! Kalau biarkan bilik bergelap, mau sampai pukul 11 pagi baru bangun. Tapi kalau hujung minggulah... Kalau weekdays, pukul 6.30 pagi dah kena bangun mandi. Tapi nak kejut dia kemain payah!

Sian dia... ngantuk lagi dah nak kena bangun...

Dan baby Neeyaz suka menyanyi! Pandai menyanyi! Biji butir lirik jer tak dengar tapi rentak tu ada dah.

Dan memang pantang kalau tengok aku lipat baju. Pandai menyakat mama dia. Sajer jer usik-usik baju yang kita dah lipat tu, pastu tengok muka mama dia, nak dengar mama dia jerit. Pastu dia gelak!

Adooooiii comel sangat Neeyaz ni!

Kadang tu dia pegang, dia yang cakap "No". Tangan kat baju berlipat, muka pandang mama. Eeeee... sajer jer kan...

My cheeky little boy. Semoga sentiasa membesar dengan ceria.

Love you sooooooooooooo much!

Sunday, October 7, 2018

Redalah Hadapi Dugaan Tuhan

Artikel enche Neezam disiarkan semalam di Harian Metro berkenaan tragedi enam anggota bomba syuhada' yang terkorban sekaligus ketika operasi mencari dan menyelamat remaja lemas tempoh hari.

Al-fatihah untuk mangksa, salam takziah untuk kaum keluarga dan sanak saudara mereka.

Semoga roh mereka dicucuri rahmatNya.

Ameen...

Saturday, October 6, 2018

Hujung minggu di Avillion Admiral Cove, Port Dickson

USIM memang suka sangat dengan Avillion Admiral Cove ni. Selalu sangat buat kursus kat sini. And yes... kitorang pun suka. Kitorang macam biasalah... ayah kerja... kitorang dok lepak-lepak jer lah kat hotel.

Ni dah beberapa kali kitorang ke Avillion Admiral Cove ni... Last sekali kat sini sebelum bersalinkan baby Neeyaz bulan April tahun lepas... Tapi dah beberapa kali dok kat sini, ni first time kitorang dapat bilik lain sikit; executive studio. Cantik dan besar bilik dia.

Talifon ni memang kena cabut dan simpan, kalau tak baby Neeyaz asik kerja nak buat main jer. Adoiiii... tu talipon nak bukan batu lesong... tau lah kat rumah tak der... huhuhu...

Toilet pun si kecik ni nak terjah!

Hotel ni antara hotel kegemaran kitorang kalau ke PD sebab breakfast dia best! Huhuhu... memang variety sampai tak termakan! Dan facilities dia kat sini pun ada banyak; ada aktiviti untuk anak-anak, ada gym dan pool yang besar dan selesa. Cuma kalau nak ke pantai, kena jalan sikit sebab kat hotel ni port parking kapal persendirian.

Tapi pantai kat sebelah hotel ni memang bersih; air jernih dan pasir putih bersih. Orang pun tak ramai.

So, malam tadi lepas enche Neezam habis ceramah, barulah kitorang keluar dinner. Pekena steamboat sat. Biasanya kitorang suka makan steamboat kat tepi pantai depan Hotel Sri Malaysia. Ada banyak pilihan kat situ dan ramai orang. Dah lewat malam pun masih happening lagi. Angin pantai pun bertiup sepoi-sepoi bahasa jer.

Trip kitorang ke sini kali ni kakak Niesreena tak der sebab dia mengikuti trip sekolah dia teambuilding kat Kuala Pilah. Hopefully Niesreena enjoy kat sana sementara kitorang enjoy kat sini. Huhuhu...

Pagi tadi, macam biasa sebelum check out, terjah pool dulu.

Dan bagi ikan makan.

Dulu ada banyak ikan dan burung kat sini. Kalau baling roti, tak sempat roti nak jejak permukaan air burung dah tangkap dulu. Putih mata jer ikan, penat kejar tapi tak dapat. Pastu kalau sampai ke air, berebut-rebut ikan makan. Tapi sekarang ni memang dah kurang. Banyak dah berhijrah ke hapa? Kalau baling roti, tunggu beberapa minit baru ada sekor dua yang keluar.

Huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top