♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, April 29, 2018

Cat repellent dari Daiso... berkesan ke idok?

Kawasan kejiranan aku ni memang ramai yang rajin bela kucing. Jiran belakang rumah dan jiran belakang rumah sebelah pun ada bela beberapa ekor kucing. Beberapa ekor tau! Bukan sekor dua. Comel-comel kucing dan bersih jer.

Sesekali aku sidai kain kat belakang, tetiba tengok ada beberapa ekor kucing tengah memerhati aku sidai kain. Dah macam mandur! Huhuhu...

Tapi yang tak bestnya... orang lain yang bela kucing, rumah orang lain pulak jadi port melepas dia.

Kat rumput kitorang yang gebu gebas dan menghijau tu, tetiba ada beberapa port t💩💩k kucing. Seriously and honestly memang rasa frust dan marah sangat! Bukan sekali dua, tapi berkali-kali-kali-kali! Bila buang dan bersihkan... tengok esok ada lagi! Memang betul orang kata, kucing kalau sekali dia dah membuang kat tempat tu, dia akan datang lagi dan lagi kat tempat yang sama. Setia sungguh! Haaiiissshhhh...

Yang kitorang yakin sangat, kucing-kucing kat sini semua bertuan. Bukan stray cats. Sebab mostly kucing-kucing ni ada pakai rantai leher.

Bila aku suarakan dalam group whatsapp, tuan-tuan kucing buat acuh tak acuh jer. Sorang pun tak der minta maaf. Aku cadangkan supaya diorang sediakan potty yang pasir tu. Ajarlah kucing. Tapi kitorang pulak kena perli bagai. Cakap kucing tak reti membacalah... Adoiii...

Mak mertua aku pun ada bela kucing. Tapi elok jer kucing dia pandai membuang dalam potty dia. Korang tu pandai bela kucing, ajar malas!

Pastu perli suruh kitorang letak papan tanda 'Kucing dilarang membuang kat sini'! Aaaiiikkk... Agak-agaklah... Kok ye pun... takkan kitorang pulak disuruh ambik langkah preventive. Korang?

Sebab tu aku tak hairan kalau ada kes jiran racun kucing. Sebab kes-kes macam ni lah.

Tapi aku tak tergamaklah sampai nak racun. Giler!

Aku pun suka kucing. Bukan benci kucing pun. Cuma bila jadi macam ni, of course rasa marah lah. Berak dalam laman aku, atas rumput karpet aku. Anak-anak nak main bola pun dah geli.

Paling sakit hati minggu lepas, sampai 5 spot atas rumput. Adoiiii... sakit hati sangat!

Hari tu gi Daiso, terjumpa cat repellent! Adakah ini penyelamatnya???

So, harga dia standard harga Daiso RM5.30 sebungkus, kalau tak salah aku. Dalam dia ada 5 pek serbuk 20gm.

Of course sebelum aku beli, aku bacalah dulu macam mana benda ni berfungsi. Aku tak nak lah benda ni meracun kucing. Tak mahulah sampai kucing mati kan. Tak tergamak den. Aku cuma nak kucing tak membuang kat laman aku jer.

So, bila dah baca, tengok fungsi dia melalui bau yang kucing tak suka. Just tabur kat kawasan yang sepatutnya dan ia akan mengeluarkan bau yang kucing tak suka tapi kita tak bau. Boleh bertahan selama 30 hari.

Alhamdulillah... setakat ni, dah 2 minggu, memang tak der tanda-tanda t💩💩k kucing lagi dah! Happy sangat!

So, korang, yang ada masalah macam aku... cubalah cari bendalah ni kat Daiso.

Panjang pulak post aku kali ni kan... sempat luahkan perasaan. Huhuhu... Rasa lega sikit.

Semoga bermanfaat!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top