♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, April 25, 2017

Minggu 36 | Sesi penyerahan tugas... bila nak mula bercuti?

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Minggu ni dah masuk minggu yang ke-36. Lagi 2 minggu jer lagi nak bersalin dan 6 hari jer lagi nak bekerja. Insya Allah... kalau baby tak plan nak keluar awal. Huhuhu...

So, last week dah tahu bila tarikh untuk c-sec. Bila dah tahu tarikh, bolehlah buat persediaan bila nak mula cuti bersalin. Tak nak lah awal sangat dan tak nak lah terlalu lewat sebab aku pun sekarang ni memang dah tak larat dah nak drive lama-lama.

Aku pun dah contact HRD mintak diorang kirakan tarikh cuti maternity aku. Alhamdulillah... lepaslah seminggu raya... kalau tak puas cuti raya nanti bolehlah tambah seminggu lagi. Huhuhu... Macam aku, kerja swasta, maternity leave cuma 2 bulan sahaja. Kan best kalau sama dengan gomen; 3 bulan. *sigh*

Yang penting, bila dah tahu tarikh bersalin, kiter kena inform awal-awal kat boss supaya boss bolehlah bersedia dengan ketiadaan kiter nanti.

Dalam masa-masa macam ni aku memang sibuk sangat kat office. Kalau boleh sebelum tinggalkan office untuk cuti bersalin nanti, nak siapkan semua kerja. Tapi memang tak mungkinlah kan? Kerja mana pernah habis!

Pagi tadi boss dah mintak aku list down semua current tasks aku untuk diserahkan kepada rakan sekerja. Rasa macam bersalah jugak, sebab kerja aku menimbun, kerja dia pun menimbun. Tapi alhamdulillah... dia terima dengan hati yang terbuka... Love you CN!

Walau apapun, Insya Allah, dalam masa beberapa hari jer lagi yang ada ni, aku akan cuba slash down list kerja mana yang boleh. Chaiyok!

Baby pulak sekarang ni memang tersangat aktif dalam perut. Kalau dulu baby gerak masa aku terjaga jer. Tapi sekarang, waktu aku tengah tidur pun baby aktif bergerak jugak hingga terjaga aku jadinya.

Dan baby memang suka bergerak atau  menendang waktu aku tengah makan. Mungkin baby nak sampaikan mesej "Stop makan mama! Dalam ni dah sempit!". Huhuhu...

Berat aku pulak... actually, sepanjang mengandung hingga ke minggu 35, berat aku maintain jer. Tak der lah naik sangat. Seriously naik 2 kilo jer dari berat sebelum mengandung. Berat baby pun continuously naik. Tapi perut memang nampak besar giler.

Cuma sejak akhir-akhir ni berat naik mendadak. Dalam beberapa minggu ni naik lagi 3 kilo! So total berat badan naik berbanding sebelum mengandung ialah 5 kilo! Sementara nak tunggu bersalin ni, ntah berapa kg lagilah nak naik.

Tapi sepatutnya aku tak payah nak risau sangat.

Sebab... masa mengandung Niesreena dulu lagi teruk... naik 20 kilo! Huhuhu... Lepas bersalin turun 10 kilo jer... sadis betul! Huhuhu... Tapi tak per lah... janji baby sehat, cukup khasiat.... aku gemuk-gemuk pun janji suami sayang. Huhuhu... Alhamdulillah...

Insya Allah aku akan mula bercuti next week iaitu pada 3hb May. So, 4hb aku boleh berehat, 5hb appointment dengan doktor bius, 6hb siap-siapkan diri, 7hb 'check-in' kat hospital Putrajaya dan 8hb is the birthday!

Semoga dipermudahkanlah segala urusanku. Ameen!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top