♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, April 17, 2017

Minggu 35 | Dah dapat tarikh lahir untuk baby Khairun

السلام عليكم

Sejak kebelakangan ni sangat tak sempat nak update blog sebab busy sesangat!

Kat office busy nak menyiapkan list kerja yang panjang. Hopefully dapat siapkan sebelum menjelang 'due date'. Tapi... tak der maknanyerlah nak habis, kan? Tapi sekurang-kurangnya, tak nak lah tinggalkan kerja yang berlambak. Kesian orang nak cover...

Bila balik rumah, lepas mandi, terus terbaring atas katil. Pasang air-cond sejuk-sejuk. Oh... nikmatnya!

Anak-anak nak bermanja pun kena cari mama diorang dalam bilik.

Bila balik kerja memang terasa penat sangat. Pinggang pun sakit, mungkin sebab memandu hampir 100 km setiap hari.

Alhamdulillah... nasib baik enche Neezam memahami. Panggil aku turun bila nak makan dan solat jemaah. Kerja rumah semua enche Neezam buat. Dari memasak, mengemas hinggalah mengajar anak-anak, buat kerja sekolah. Thank you sayang... Mama memang tak larat sangat sekarang.

So, hari ni aku dan enche Neezam cuti sebab ada appointment kat hospital Putrajaya.

Bukan check-in tau... huhuhu...

Hari ni just nak tetapkan tarikh bersalin.

Mungkin ada yang tahu yang aku akan bersalin secara c-sec. Sebab apa? Sebab anak pertama dan kedua dulu c-sec. History keluarga pun, emak dan adik c-sec jugak. So, doktor kata baby ketiga ni kena c-sec jugak. Memang tak der rezeki nak normal. This is not my choice but I have to.

Tapi tak per... bersalin normal atau ikut tingkap... Yang penting, baby selamat dan sihat. Insya Allah... Ameen...

Ok balik pada cerita appointment kat HPJ. Aku sampai kat hospital jam 8.30 pagi. Appointment pukul 9 pagi. Kalau ikutkan nak sampai lebih awal, tapi pagi-pagi ni jem dengan orang pergi kerja.

Sampai jer kat hospital, enche Neezam drop aku kat depan lobi dan dia pergi cari parking. Masuk tengok orang beratur panjang untuk ambil nombor. Redha dan redah. Walaupun beratur panjang, tapi laju jer.

Aku dapat nombor 2110... ada 49 nombor lagi nak sampai ke nombor aku. Jauhnya lagi! Huhuhu... Tu yang start nombor 2xxx. Ada yang start nombor 1xxx, 3xxx, 4xxx... Huish... Lama lagi nak tunggu ni!

Redha...

Cari tempat duduk. Alhamdulillah... banyak kosong. Tetiba aku perasan, mesin yang sebut nombor dan kaunter tu, dari aku masuk tak berhenti-henti panggil nombor. Laju jugak! Dalam seminit tu,lepaslah 15-20 nombor. Ye lah... ni untuk pendaftaran sahaja. Sebab tu laju dan kaunter pendaftaran memang banyak.

Tak sampai setengah jam, nombor aku naik. Buat pendaftaran, pastu gi timbang berat dan check tekanan. Then, terus ke Kaunter A iaitu Klinik O&G. Tak berapa ramai orang. Tempat duduk pun banyak kosong.

Enche Neezam sampai dengan bawakkan roti. Dia tahu bini dia ni selalu lapar. Huhuhu... Enche Neezam kata susah nak dapat parking. Yup! Hospital Putrajaya ni memang susah giler cari parking sebab parking space limited jer.

Tunggu sekejap jer, then giliran aku pulak jumpa doktor. Tak sempat nak tengok nama doktor.

Doktor tanya serba sedikit tentang pregnancy history yang lepas-lepas. Family history. Penyakit dan alahan. Then scan baby. Macam biasa, baby besar 2 minggu tapi alhamdulillah semuanya nampak sehat. Uri kat atas. Kepala nearly engaged. Baby pun dah besar 2.9 kg. Padahal hari Khamis lepas pun ada scan kat KK, berat baby 2.5 kg. Huiiissshhh... hampir setengah kilo naik dalam masa beberapa hari ni.

Bila doktor tengok semuanya ok, doktor pun bukak kalendar dan bagi tarikh.

Aku pilih hari Jumaat... tapi hari Jumaat penuh pulak. So... terpaksalah pilih hari yang lain.

Alhamdulillah... dah dapat tarikh.

Aku maklumkan pada family aku dan mertua. Diorang semua buat plan bila nak datang untuk jaga aku dan baby, serta Niesreena dan Naufal sepanjang aku kat hospital nanti. Terharu...

Kalau ikutkan, aku tak nak menyusahkan orang lain. Tapi alhamdulillah... ada je tangan-tangan yang nak membantu. Bersyukur dan terharu sangat!

So, ada beberapa minggu jer lagi sebelum nak jadi mama beranak tiga ni.

Alhamdulillah... segala persediaan dah lengkap. Insya Allah...

Cuma tengah nak cari SCR7 warna merah tak jumpa-jumpa ni! Saper nak belanja? Angkat tangan! Huhuhu...

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top