♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, March 31, 2017

Minggu 33 | Misi mencari stroller idaman

Alhamdulillah... usia kandungan dah masuk minggu yang ke 33! Memang dah terasa sarat sangat.

Setakat ni barangan kelengkapan baby yang penting-peting dah sedia. Sekarang baru fikir nak cari stroller untuk baby.

Stroller! Penting ke tidak?

Bagi aku memang sangat penting sebab kitorang ni kaki berjalan. Tak laratlah kalau nak asyik berdokong baby jer kan. Lagipun ni belum bersalin pun dah ada plan nak berjalan ke sana sini lepas bersalin nanti. So, stroller memang perkara wajib.

Actually, setiap kali sebelum membeli barang kat kedai, aku suka baca review dulu. Especially dari lazada. Kalau kat lazada best! Sebab boleh tengok banyak dan bermacam jenis barang. Kalau macam cari stroller ni, ada banyak sangat patern dan jenama stoller yang ada dan lengkap dengan harga. Pastu boleh compare harga. Tengoklah sepadan tak dengan kemampuan kiter. Kalau ada yang aku berkenan, aku akan google dan cuba cari review kat blog-blog pulak.

Biasanya bila dah jumpa barang kat lazada, dah compare harga bagai, aku akan beli terus jer dari lazada. Tapi untuk stroller ni, barang besar, so aku was-was sikit, walaupun tengok review bagus. Aku nak tengok sendiri depan mata saiz dan materialnya. Kalau boleh nak cari yang kecik jer. Yang tak banyak makan ruang belakang kereta.

So, bila cari-cari stroller yang sesuai, tetiba hati macam terpaut sangat kat stroller Sweet Cherry SCR6. Baca review stroller pun macam ok. Rupa pun cun! Harga pun tak der lah sampai beribu-riban!

Kat lazada buat masa ni out of stock.

Aku tahu produk Sweet Cherry ni biasanya ada jual kat AEON. So, ada satu malam tu, aku ajaklah enche Neezam ke AEON Seremban 2. Tapi aku tak bagitaulah aku nak cari SCR6 ni. Huhuhu...

Bila sampai kat baby section kat AEON, dari jauh lagi dah nampak kelibat SCR6 ni.

OMG! My stoller idaman!

Pastu tengok dekat-dekat ada tanda harga besar kemain kat stroller tu

RM599

Seriously?!

Aku tanya kat sales girl India kat situ "ada offer ke ni?". Dia kata "ya kak. Harga asal RM899. Offer sampai hujung bulan March sahaja!"

Gumbiranyalah rasa hati ni. Wajib beli! Tapi...

Enche Neezam berkenan stroller lain pulak...

Sweet Cherry jugak... model pun lebih kurang sama dengan SCR6, jenis 3 roda cuma roda belakang dia kecil, sama saiz dengan roda depan. Kalau SCR6 ni, roda depan saiz dia kecil, yang dua belakang besar sikit. Harga stroller yang enche Neezam berkenan tu RM499 jer. Alaaaaa... beza RM100 jer!

Tapi... alhamdulillah... nasib baik ada salesgirl India tu. Dia tengok aku berkenan yang lain, enche Neezam berkenan yang lain, terus jer dia buat strategi pemasaran dia. Cucuk jarum baeeeeeek punyer!

Dia kata SCR6 tengah ada offer dan boleh save RM300! Then berbanding dengan stroller yang enche Neezam berkenan tu, SCR6 ni boleh pusing seat dia mengadap ke belakang. Maksudnya, baby boleh mengadap kiter masa kiter tolak stroller tu. Yang enche Neezam berkenan tu tak buleh pusing.

Dan seat dia boleh tukar dengar car seat Sweet Cherry SCR7, macam kat gambar atas ni. Cuma car seat tu harga dia berasingan. Masa tengah offer hari tu kalau seingat aku dia kata RM217.

Baik punyer marketing strategy. Hehehehe...

Akhirnya, enche Neezam mengalah dan redho.... huhuhu... kitorang ambik jugak SCR6 ni. Yahooo!!!

Well... mom's choice is always the best! Hehehhehe...

Mission accomplished!

Pasal car seat tu... actually offer dia agak menarik jugak. Boleh jadi stroller dan car seat. Cumanya salesgirl tu kata car seat tu sesuai untuk newborn hingga baby 1 tahun jer. So, macam sekejap jer lah boleh pakai kan. Tapi actually, aku macam nak grab jugak sebab aku pikir, lepas setahun nanti boleh cari car seat lain dan yang itu boleh jual as preloved ke kan. Tapi masa tu kat situ, warna merah dah out of stock. Tinggal warna putih dah hijau jer. Hmmm... tak nak lah.

Aku tengok-tengok kat lazada pun ada jugak car sear SCR7 ni. Harga hanya RM211 jer! Ingat nak grab jugak satu tapi sekarang ni out of stock jugak yang warna merah. Hmmmm... kalau ada nanti... aku akan beli jugak satu.

Shhhhhh... Jangan bagitau enche Neezam tau! Hehehehe...

Bagi aku dan enche Neezam, stroller ni memang satu keperluan, bukan sekadar kehendak. Lebih-lebih lagi kitorang ni memang jenis suka merayap.

Dulu masa mengandungkan Niesreena pun, awal-awal lagi kitorang dah cari stroller. Masa tu nak merantau ke Melbourne. So, memang cari kat Malaysia sebab takut stroller kat Melbourne mahal.

Ni first stroller yang kitorang beli.

Jenama apa ntah. Aku pun dah tak ingat.

Tapi stroller ni memang bagus. Lama kitorang pakai, sampailah Naufal lahir kat sana jugak, 3 tahun kemudian.

Yang aku suka sebab stroller ni ada penutup kaki tu. So, masa winter, baby akan rasa warm jer dalam stroller.

Bila dah ada 2 orang anak, kitorang cari stroller yang boleh naik dua-dua anak pulak.

Senang... tolak sekali jer. Tapi stroller ni besar dan agak berat. Masuk kereta Charade kitorang yang comel tu, penuh bonet!

Bila balik Malaysia sekejap, kitorang cari stroller lain. Yang lebih handy, lebih ringan. Senang nak angkut turun naik tramp. So, kitorang pilih Sweet Cherry.

SCR berapa ntah ni, aku pun tak ingat. Memang ringan dan senang sangat nak pasang dan lipat. Kitorang memang suka stroller ni. Tapi masalahnyer... bila budak berdua tu tidur, sorang jer boleh letak dalam stroller, sorang lagi kena dukung.

So, cari stroller lain lagi.

Next, stroller 'payung' 2 seated!

Lagi ringan. Lagi handy. Dua-dua orang boleh duduk!

The best stroller we ever had!

Yang bawah ni stroller last masa kat Melbourne. Rasanya beli kat garage sale atau jumpa tepi jalan jer kot. Tak ingat dah. Hehehehe...

Panjang pulak post kali ni... Nak cerita pasal stroller jer. Hehehehe...

Apapun... Alhamdulillah... akhirnya dapat jugak stroller idaman untuk baby Khairun yang bakal tiba. Memang puas hati sangat bila dapat apa yang kiter nak. Lebih-lebih lagi dapat diskaun banyak dan orang yang bayar! Hehehehe...

Terima kasih enche Neezam sebab tunaikan impian mama... Love you so much lah!!!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top