♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, January 31, 2017

Picnic @ Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson

Semalam tetiba jer enche Neezam ajak kitorang gi Port Dickson. Katanya, lepas subuh mesti terus gerak.

So, pagi tadi, lepas subuh, teruslah bersiap-siap. Sebenarnya, ikutkan hati macam nak sambung tidur balik jer. Tapi kuatkan semangat jugak! Siap-siap dan terus gerak.

Aku tak sediakan apa-apa pun nak picnic ni. Enche Neezam sediakan bekalan air dan kitorang tapau nasi lemak on the way.

Biasanya, kat PD kitorang lepak kat Pantai Port Dickson depan hotel Seri Malaysia. Tapi kali ni, kitorang lepak kat Pantai Cahaya Negeri pulak. Cuma lebih kurang 1.5 km jer jarak antara dua tempat ni.

Lebih kurang jam 8.30 pagi kitorang sampai kat sana.

Reena dan Naufal memang seronok sangatlah. Diorang memang pantang jumpa air.

Naufal... tak sempat nak makan lagi... dah berendam. Haiiissshhhh... hilang lapar dia!

Air kat sini, awal-awal pagi ni agak dalam jugak. Kitorang pakaikan Niesreena dan Naufal jaket keselamatan jugak walaupun masing-masing dah pandai berenang.

Happy tengok diorang main pasir dan mengenakan ayah diorang.

Masing-masing nak jadi duyung... Eh! Duyung ke dugong?

Hehehehe...

video

video

video

Yang best kat Pantai Cahaya Negeri ni sebab ada jambatan ke Pulau burung. Ingatkan banyaklah burung kat sana. Tapi tak der pulak. Mungkin burung datang ikut musim kot.

Kitorang lepak kat sini sampai lebih kurang 12.30 tengahari. Air pun dah mula surut. Matahari pun dah mula terik. Dan bebudak pun dah mula lapar.

Muka masing-masing dah hitam terbakar!

Moh laaaa kiter pulang...

Saturday, January 28, 2017

Minggu 24 | Tidur tak selesa... acaner???

Alhamdulillah... Minggu ni kandungan dah masuk 6 bulan. Bulan terakhir untuk 2nd trimester.

Perut... obviously semakin membesar. And as I mentioned before, mengandung kali ni, perut memang agak besar berbanding mengandung sebelum-sebelum ni. Dan bila scan pun, doktor kata kandungan aku agak besar kalau nak ikut dengan tarikh sebenar due.

Kalau ikut ujian air gula sebelum ni, memang tak der kencing manis. So, faktor baby besar ni, tak der kaitan dengan diabetis. Insya Allah...

Mungkin sebab baby membesar dengan sihat dan gumbira dalam perut mama.

Hehe...

Masalah perempuan mengandung, bila perut dah semakin membesar, maka posisi tidur semakin menjadi tak selesa.

Kadang-kadang kesian kat enche Neezam. Bila aku dok terpusing-pusing cari posisi selesa, aku tengok enche Neezam yang tak menentu... Dok tanya "Kenapa sayang... kenapa sayang..."

Huhu...

Sebelum dan dari awal mengandung, aku lebih kepada berbaring dengan posisi mengiring ke arah kanan. Bila perut dah semakin membesar, aku perlukan lebih banyak bantal. Satu kat bawah perut, satu lagi kat belakang badan, satu lagi buat peluk!

Bila duduk pun macam tu jugak. Perlukan bantal untuk sendal perut. Huhuhu...

Memula hari tu ingat nak beli pregnancy pillow. Tapi... harganya boleh tahan beratus jugak. Tengok kat lazada. So... lupakanlah hasrat. Banyak lagi barangan keperluan baby yang perlu dibeli.

Beberapa minggu lepas, belakang badan dan pinggul kanan atau pelvis kanan selalu terasa sakit. Kadang-kadang tu secara tiba-tiba terasa 'menangkap' atau kejang sekejap kat pelvis. Peeerrrgghhhh! Sakit dia... memang menjerit laaaa... Kata doktor, posisi aku baring menyebabkan tekanan ke atas otot-otot belakang kanan tu. So, doktor nasihatkan supaya aku ubah cara tidur.

Aku cuba tidur mengiring ke bahagian kiri. Tapi sekejap jer mesti nak pusing ke kanan balik. Kalau terlentang... memang tak selesa langsung. Terasa berat sangat kat perut macam kena hempap. Tapi kalau mengiring sikit dan letakkan bantal di belakang badan dan satu lagi bantal di bawah perut, baru rasa selesa sikit.

Aku terbaca, posisi terbaik untuk ibu mengandung ialah tidur mengiring ke kiri. Lebih elok dan memberi manfaat untuk ibu dan bayi dalam kandungan. Jom baca artikel kat bawah ni. Semoga bermanfaat!

Sumber http://www.babycenter.com.my/.

* * * *

Apakah yang boleh saya buat untuk lebih mudah terlena?

Semasa dalam trimester pertama, berlatihlah tidur mengiring ke kiri. Menjelang anda masuk ke trimester kedua, tidur mengiring ke kiri ini memberi manfaat kepada bayi anda. Ini membantu pengaliran darah dan nutrien ke plasenta. Ia juga membantu buah pinggang anda mengkumuhkan bahan buangan dan cecair daripada badan anda dengan lebih efisien, lantas mengurangkan bengkak di buku lali, tapak kaki dan tangan (edema).

Cuba tidur mengiring ke sebelah kiri dengan memeluk bantal yang diletakkan di celah kaki anda. Ini mengelakkan tekanan pada otot di sekeliling paha dan pelvis anda. Meletakkan bantal berbentuk baji di bawah perut di atas katil boleh membantu melegakan tekanan pada belakang anda.

Jika anda terjaga pada tengah malam dan mendapati anda dalam keadaan meniarap atau menelentang, jangan bimbang. Adalah normal jika anda bergerak-gerak semasa tidur. Pusinglah semula ke kiri untuk tidur semula. Anda boleh cuba gunakan beberapa biji bantal untuk membantu mengekalkan badan anda dalam posisi mengiring ke kiri dan menghalang anda daripada bergolek.

Jika berbaring mengiring memberi tekanan kepada paha anda, anda boleh beli pelapik tilam yang lembut untuk diletakkan di atas tilam. Ini membantu anda mendapat keselesaan dan meningkatkan peredaran udara. Pelapik ini boleh didapati dalam pelbagai saiz di kebanyakan pasaraya besar.

Akhir sekali, pada penghujung kehamilan, jika anda benar-benar tidak dapat tidur dengan selesa di atas katil, cubalah tidur di kerusi malas yang selesa atau di atas sofa. Tidak ada bukti yang menunjukkan kaedah ini berkesan, tetapi doktor dan bidan kerap mengesyorkannya.

* * * *

So, lepas ni, kena tukar berbaring mengiring ke kiri pulak lah ye.

Thursday, January 26, 2017

Throwback Thursday | Naufal bam bam

Throwback cikid gambar budak comel ni.

Insya Allah... beberapa bulan lagi budak bam bam ni dah nak dapat adik.

Harap-harap baby boy akan datang ni pun comel sangat macam abang dia.

Ameen...

Wednesday, January 25, 2017

CNY2017 @ PC Group

Macam biasa, setiap kali CNY, mesti dapat ole-ole dari supplier.

Tapi tahun ni kurang sikit dapat limau. Limau dah mahal katanya... Huhuhu...

Ok lah... dapat lah jugak beberapa biji limau daripada tak der langsung kan...

Yang peting... tiap-tiap tahun dapat sampul merah dari bos!

Tq boss!

Hari ni ada CNY celebration kat office. Macam biasa memang gamat bila berkumpul tiap-tiap tahun.

Mood holiday dah on ni.

Boss bagi cuti free hari Jumaat dan hari Selasa ni. Yey!

Kemana kiter cuti panjang ni???

Saturday, January 21, 2017

Minggu 23 | Auucchhh! My back!

Adoi!

Sejak akhir-akhir ni, mudah sangat sakit belakang.

Tidur tak nyenyak, sakit belakang.

Drive pergi balik kerja, sakit belakang.

Basuh pinggan, sakit belakang.

Berdiri lama sikit, sakit belakang.

Duduk lama sikit, pun sakit belakang.

Hmmm... ni lah mungkin faktor usia. Mengandung pada usia 37 tahun. Memang beza rasa masa mula-mula mengandung 12 tahun dulu. Berdiri dalam train lama-lama dari Nilai-KL dan KL-Nilai,  relax jer...

Sekarang ni, bukan belakang jer sakit kadang-kadang tu dengan punggung cramp sekali. Apakah? Huhuhu...

Hari tu gi klinik gak. Dah tak tahan menanggung sakit.

Doktor tak kasi makan ubat tahan sakit... of course laaa kan! Tapi doktor kata boleh sapu minyak panas atau berangin kat belakang badan dan pinggul. Tapi bukan kat bahagian perut dan kat pinggang belakang tu, means belakang perut tu. Takut effect kat baby.

Kata doktor lagi, kalau nak berurut pun boleh. Tapi kena pastikan berurut dengan orang yang betul-betul pakar. Takut yang sakit tak baik, tapi semakin teruk plak. Ish... tak berani lah urut. So, baik jangan ambik risiko.

Tahan yo lah!

Kalau korang nak tahu tips untuk mengatasi sakit pinggang ketika mengandung, bolehlah klik kat sini.

Alhamdulillah... sekarang usia baby dalam kandungan dah masuk 23 minggu. Dah aktif sangat bergerak. Kalau letak tangan kat perut, dah boleh rasa pergerakkan baby. Boleh dah rasa dia tendang-tendang. Cuma tak boleh nampak lagi benjol-benjol kat perut. Seram sebenarnya nak tunggu saat itew. Huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top