♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, September 30, 2016

Ke New York kiter... makan...

New York sangat... bukan kat USA tau... kat IOI City Mall Putrajaya jer...

Antara kedai western kegemaran Khairuns dan aku... NY Steak Shack...

Korang kalau suka makan western, aku recommend kat sini.

My favorite dish tentulah NY Striploin steak medium rare with mushroom sauce! Dagingnya lembut dan juicy. Memang sedap! Yummeh! Then korang boleh pilih 2 lagi side dish daripada 6 pilihan.

Selamat mencuba!

Thursday, September 29, 2016

Darah manis

Naufal : Naufal darah O, kakak darah O. Mama dengan ayah darah apa?
Mama : Mama darah A...
Naufal : Ayah?
Ayah : Ayah darah manis (ღ˘⌣˘ღ)
Mama : ≧☉_☉≦

Wednesday, September 28, 2016

Kad atm kena tukar ke #visapaywave

Aku mc hari ni. Dalam tak sehat, gagahkan diri jugak ke bank. Nasib baik ada enche Neezam tempat bersandar. Kalau bukan hari ni, tak tau bila lagi nak buat.

Dengar kata kalau nak tukar selepas bulan 9 kena bayar rm12. Betul ke idok???

Ada yang kata, tukar percuma sehingga akhir bulan Disember 2016.

Hmmmm... mungkin terma dan syarat berbeza mengikut bank kot.

Yang penting... Aku sudah... Korang bila lagi?

Monday, September 26, 2016

Yey! Rumput baru!

Sebelum dan selepas

Alhamdulillah...

Lama tunggu... akhirnya hari ni barulah tokey rumput sempat datang tanam rumput kek rumah den.

Actually... sebelum raya haji ari tu diorang dah siram racun, cuma tak berkesempatan nak tanam rumput jer lagi. Busy gamaknya...

Mati dah hutan kat rumah aku ni.

Semalam Sham Laman Hijau datang menghijaukan semula laman kitorang.

Actually last time pun SLH jugak yang tanam rumput rumah ni. Tapi bila kitorang pindah sekejap beberapa tahun lepas, rumput dah tak terjaga. Terus naik hutan. Sedih betul. Padahal sebelum ni rumput kat laman kitorang ni memang gebu gebas sangat!

Tapi tak perlah... citer lama...

Kali ni kita buka buku baru. Laman baru... ku lihat hijauuuuuu....

Lepas ni jaga betul-betul naaaa...

Pokok bunga yang kitorang tanam dulu tu, apa ntah nama dia, boleh klik sini, kitorang tak tanam lagi dah sebab cepat sangat membiak. Memang cantik tapi lama-lama jadi banyak dan ambik ruang. Nanti kita cari pokok dalam pasu jer lah yer...

Alhamdulillah... memang puas hati dengan perkhidmatan Sham Laman Hijau. Rumputnya memang berkualiti. Rumput yang ditanam ni jenis Taiwan Grass Gred A. Harga.... hmmmm... special untuk kitorang... hahhaha...

Untuk dapatkan perkhidmatan SLH ni, korang boleh gi kat fb dia di

https://www.facebook.com/shamlaman.hijau

atau contact terus Abe Sham ni di 012-368 0272.

Sebut katakunci 'Rumput rumah KM Noor' dan korang akan dapat potongan sehingga 90%!!!

.

.

Hahahahah... acah jer!

.

.

Call lah SLH, Insya Allah korang akan puas hati macam kitorang...

y(^-^)y

Saturday, September 24, 2016

Kitchen cabinet... in progress...

Last week table top lama dah siap pecah. Habis berhabuk satu rumah. Beberapa kali sapu, vakum dan mop, baru hilang habuk yang halus-halus.

Semalam dan hari ni, kerja-kerja pemasangan kabinet dapur pula. Cina tu datang buat sorang-sorang jer dua hari ni.

Pemasangan kabinet dapur di bahagian dapur kering 90% jer siap sebab table top tak siap pasang lagi. Insya Allah minggu depan. Sebabnya... bila kabinet sumer dah siap pasang, baru diorang datang ukur lagi untuk table top pula. Bila dah ukur, ambil masa lebih kurang 3/4 hari untuk diorang siapkan.

Orang yang pasang tu tadi advise jangan tanggal dulu cover kabinet tu sehingga table top siap dipasang. Sebab nanti bila pasang table top, akan berhabuk lagi. Payah nak bersihkan nanti.

Manakala di bahagian dapur kering, kabinet dah 100% siap. Alhamdulillah...

Sekarang kerja-kerja pembersihan dan 'pengisian' pula. Masa buat kebinet ni dulu, enche Neezam tanya, "kabinet banyak-banyak ni, banyak ke benda nak isi..."

Hmmmm... pandailah kite nak memenuhkannya... agak-agak kosong lagi... gi lah beli pinggan mangkuk periuk belanga lagi... kasi penuh! Huhuhu...

Alhamdulillah... setakat ni aku sangat berpuas hati dengan material, warna dan kerja pemasangan yang dilakukan. Kemas dan tak nampak cacat cela. Syukur sangat.

Nanti bila dah pasang table top, aku update gambar k. Kalau settle dengan jayanya dan tiptop, aku akan kongsikan nama kedai kabinet dapur ni. Kedai kabinet ni terletak di Nilai dan ada beberapa branch lagi di tempat lain. Layanan pun sangat professional. Nantilah aku kongsikan dalam post akan datang yer...

Mode: Happy!

Wednesday, September 21, 2016

Cauvade Syndrome | Isteri mengandung, suami yang mabuk?

Semalam enche Neezam masih mabuk-mabuk lagi. Tapi berbeza dengan kelmarin, semalam enche Neezam start mabuk sejak balik dari kerja petang. Tak seteruk kelmarin, sepanjang hari sakit kepala dan muntah.

Sian tengok enche Neezam.

Kawan-kawan pun tak percaya enche Neezam mabuk disebabkan aku pregnant, sebab diorang tak pernah dengar. Hehehehe...

Aku pernah tahu memang ada situasi macam ni sebab dulu pun enche Neezam pernah mabuk masa aku pregnant tapi tak lah seteruk ni.

Mabuk macam ni dikenali sebagai Cauvade Syndrome atau juga dipanggil sebagai sympathetic pregnancy. Thanks Sit for the finding!

Sindrom ni terjadi bilamana isteri yang mengandung tapi suami yang mengalami alahan dan mabuk-mabuk teruk - macam wanita mengandung. Suami akan terasa pening-pening dan muntah-muntah. Diorang jugak boleh mengidam! Haaaiiii... apalah enche Neezam nak mengidam ni kang yer?

Mabuk dah teruk... jangan mengidam pun teruk-teruk sampai susah nak cari sudahlah... Huhuhuhu...

Alhamdulillah... hari ni nampak gayanya enche Neezam dah beransur baik. Katanya dia bawak asam ke hulu, ke hilir nak hilangkan mabuk. Huhuhu... Sian laki aku...

Doakan enche Neezam sehat seperti sedia kala yer kengkawan! Thank you!

Tuesday, September 20, 2016

Macam mana aku tahu aku berbadan dua? Hmmm... jangan tak percaya...

Alhamdulillah... Syukur sangat ke hadrat Allah swt.

Rezeki yang tak dijangka.

Insya Allah... One more Khairuns on the way...

Aku dan enche Neezam memang teruja sangat bila dapat tahu aku mengandung. Dah lama tunggu. Lama sangat! Alhamdulillah, akhirnya Allah kurniakan jugak adik untuk Niesreena dan Naufal. Mungkin inilah masa yang terbaik dan sesuai.

Aku sendiri pun terkejut. Tak sangka sangat. Memang selalu berdoa setiap kali lepas sembahyang. Aku nampak enche Neezam memang bersungguh-sungguh setiap kali berdoa. Tapi aku tak nak lah letak harapan tinggi sangat sebab dah beberapa tahun ni tunggu dan rasa kecewa sangat bila test negatif. Jadi aku tawakal jer lah... Kalau tak der... tak per... kitorang dah ada Niesreena dan Naufal. Tapi kalau ada syukur alhamdulillah... Memang gembira sangat!

Tapi pregnant kali ni aku tak dapat detect langsung.

Kenapa? Sebab aku tak terasa tanda-tanda mengandung langsung. Tak der loya, tak der muntah, tak der pening-pening. Alhamdulillah...

Sehinggalah...

ha ni nak citer... macam mana akhirnya aku tahu aku mengandung. Dan usia kandungan dah masuk 9 minggu.

Actually, enche Neezam ada beberapa kali mengadu sakit kepala sejak dari minggu lepas. Tapi aku tak lah ambik serius sangat sebab tengok enche Neezam pun ok jer. Boleh lagi ngadap handphone. Boleh lagi gi shopping. Huhuhu...

Tetiba subuh semalam, enche Neezam kata tak boleh nak angkat kepala. Sakit kepala yang amat sangat. Enche Neezam kata dia tak boleh nak hantar bebudak gi sekolah dan mungkin terpaksa cancel kelas-kelas hari ni.

Bila dia kata tak boleh hantar bebudak dan nak cancel kelas, aku tahu... ini serius! Lebih-lebih lagi hari ini first class untuk semester baru.

Aku pun cepat-cepat bersiap untuk hantar Niesreena dan Naufal ke sekolah. Solat subuh sementara enche Neezam terbaring atas katil. Masa aku solat subuh, aku dengar enche Neezam bergegas ke toilet dan muntah-muntah. Eeeee... memang beria-ia betul muntahnya... Sian plak...

Habis jer solat... aku tengok enche Neezam... aku cakap "eeeee... macam orang mengandung...".

Tetiba... masa tu laa terdetik... "eh... ntah ntaaaaaaah... ye tak?" sebab sebelum ni pun enche Neezam pernah macam ni. Kalau tak salah masa mengandungkan Naufal. Cumanya enche Neezam mabuk bila dah tahu aku mengadung dan tak lah seteruk ni.

Dan aku pun baru perasan yang aku dah 2 bulan skip period. Tak perasan langsung sebelum ni.

Tengah cari-cari koyok, terjumpa pregnancy test. Terus test... alhamdulilllah... double lines... Seronok yang tak terkata!

Aku bawa pregnancy test ke bilik, aku cakap pada enche Neezam... "patutlah abang macam ni... abang mabuk... morning sickness". Hehehehehe... Aku tunjukkan pregnancy test dengan double line tu pada enche Neezam. Terpancar kegembiraan, kesyukuran dan kesayuan di wajahnya. Bersyukur yang tak terhingga...

Niesreena dan Naufal pun seronok bila tahu nak dapat adik. Niesreena nak adik perempuan, Naufal nak adik lelaki. Macam mana? Huhuhu...

Apa pun jantinanya... kita terima jer lah ye anak-anak... Kiter doalah semoga adik yang bakal tiba ni sihat walafiat dan comel-comel macam Niesreena dan Naufal jugak.

~ Niesreena dan Naufal ~

Malam semalam buat check-up kat klinik. Memang sah aku pregnant nak masuk 9 minggu dah. So, kenalah jaga kesihatan baik-baik.

Enche Neezam pun buat check-up jugak; check tekanan darah... alhamdulillah normal... Memang sah enche Neezam mabuk sebab aku pregnant. Doktor pun gelak jer. Doktor kata, memang pernah dengar kes isteri yang mengandung, suami yang mabuk, tapi tak pernah jumpa depan mata. Ini rare. Hehehehehe...

Bagitau family... tentulah diorang semua happy... Alhamdulillah... bertambah lagi ahli keluarga kitorang...

So... macam tu lah kitorang tahu aku mengandung. Kalau enche Neezam tak mabuk, memang tak tahu lah...

Korang... doakanlah yang baik-baik untuk kitorang ye...

Monday, September 19, 2016

Alhamdulillah...

Thursday, September 15, 2016

Sebelum tingalkan Jay Bee...

Hari kedua di Johor Bahru... Pepagi lagi Khairuns-Khairuns sekalian dah pergi terjun swimming pool. Sementara aku kat bilik berkemas-kemas. Nanti nak keluar terus check-out.

Lepas swimming bebudak ni semua kelaparan. Haaa... tadi sebelum nak terjun pool tak ingat nak breakfast.

Semalam ada kawan yang suggest satu lagi tempat makan murtabak best. Katanya kat Kampung Kurnia. So, lepas check-out, kitorang terus ke sana.

Senang jer nak cari kedai murtabak kampung kurnia ni. Yang famous kat sini ialah murtabak cheese. Meleleh-leleh cheese dia!

Cheese dia memang banyak giler! Kalah pizza!

Serious sedap dan puas hati sangat! Insya Allah kalau ada rezeki kalau sampai JB lagi tentu kitorang akan ke sini lagi.

Destinasi seterusnya ialah ke Stadium Tan Sri Dato' Haji Hassan Yunos. Selalunya lalu jer. Kali ni kitorang berhenti bergambar jap. Unik tau stadium ni. Warna #jdt.

Hmmmm... bergambar kat luar jer lah sebab tak boleh masuk dalam.

Kat stadium ni jugak, belakang dia ada Markaz Bos. Wajiblah singgah.

Masa masih awal lagi, tapi dah tak tahu nak pusing ke mana. Enche Neezam ajak ke Angsana. Tapi rasa macam boring jer... shopping complex. Dekat dengan Nilai pun ada. Huhuhu...

So, tetiba, kitorang decided ke Forest City. Tak pernah pergi pun. Pernah dengar jer.

Forest City ni ambik masa lebih kurang 30 minit dari pusat bandar JB.

Apa yang ada kat sini? Actually, Forest City ni kawasan pembangunan baru yang diorang nak bangunkan. Untuk maklumat lanjut, bolehlah klik kat sini. Malas nak citer panjang-panjang.

Ramai sangat orang kat sini hari ni terutamanya warga cina mainland, cina yang berasal dari China. Semua nak beli rumah atau aset kat Forest City ni. Tak suka Seram pulak aku tengok. Katanya, petang ni Dato' Lee Chong Wei nak datang ke sini. Sebab tu ramai giler kat sini hari ni.

Kat sini ada pantai jugak. So, kitorang jalan-jalan kat pantai jer lah.

Kat area pantai banyak statue pelbagai jenis. So, kitorang ligat tangkap gambar jer lah.

Overall, tak best sangatlah Forest City ni. Tak der yang menarik sangat pun.

Lepas tu, kitorang terus bertolak balik ke Segamat. Tapi sebelum tu, kitorang singgah kat Ayer Hitam. Enche Neezam teringin nak makan putu bambu Juriah kat sana. Sedap katanya...

Alang-alang dah sampai sini, kitorang berjalanlah kat pasar Ayer Hitam. Tak banyak berubah dari dulu. Banyak barang-barang rumah, barang-barang tembikar, kerepek-kerepek dan jajan.

Dan cuaca... punyalah panas... Berpoloh ketiak den!

Alhamdulillah... kitorang selamat sampai kat rumah mak ayah enche Neezam sebelum isya'. Penat giler jalan dua hari ni. Tapi seronoklah... Dapat spent time dengan dengan suami dan anak-anak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top