♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, July 13, 2016

Tak payahlah nak berangan-angan nak jadi macam abam Muhammad Faiz Hashim kalau...

(1) Ko memang dah ada bini, apatah lagi tak der cacat cela... lengkap dua kaki, dua tangan. Jaga makan minum ko, paham perangai baik buruk ko, bersama-sama masa susah senang ko!

(2) Ada anak pelengkap keluarga... apatah lagi ada anak lelaki, ada anak perempuan... Jantina apa lagi ko nak?

(3) Family hidup bahagia... aman damai... kadang-kadang jer 'hujan lebat'... Kalau teringin sangat nak ribut badai taufan puting beliung tsunami... haaa silakan...

(4) Bini ko jenis 'mak mak tiri' ada extra muscle... lengan lebih besar dari lengan ko... tarik rambut gerenti koyak kulit kepala! Jangan cari pasal...

(5) Ko ingat ko mampu??? Dah terlebih duit nak tampung anak orang? Jangan dok berangan! Baik kumpul duit tu bawak anak bini yang dah ada tu gi haji tiap-tiap tahun! Rumah untuk anak-anak sorang 2/3 bijik!

(6) Pendapatan bini ko lebih banyak dari pendapatan ko. Seluar dalam pun bini yang belikan! Jangan berangan nak tampung anak dara orang...

(7) Bini yang ada pun ko tak reti nak didik jadi wanita solehah... ngaji pun tak reti... aurat pun tak tutup! Hari-hari selfie kat media sosial. Tolonglah!!!

(8) Ko jenis takut bini dan bini pulak jenis tak takut ko... Nanti kang asyik menipu manjang sebab nak selamatkan diri... "Abang outstation lah... Abang ot lah... Ada emergency kat officelah... bla bla bla...". Padahal....

(9) Ko sebuk ngadap hp memanjang. Masa untuk anak bini pun kurang... Ini nak bahagi pulak masa yang kurang tu kat betina mana pulak! Nonsense!

(10) Ko solat tak lengkap 5 kali sehari apatah lagi nak buat yang sunat. Bab kahwin ko kata nak ikut sunnah... sunnah bukan untuk ko! Halo! Sedar diri sikit!

Banyak lagi sebab. Malas nak listkan lagi. Emo aku jadinya... Tak payah nak viral sangatlah citer si Paiz tu. Buat laki-laki jadi mat jenin. Yang pompuan dok bercinta dengan laki orang tu lagi berkobar-kobar nak bina masjid atas masjid orang lain! Meluat!

Kiter tengok si Paiz tu happy-happy jer. Baguslah kalau betul happy... Lucky guy!

But mostly, orang tak tau drama hidup orang berpoligami ni. Banyak pahit dari manis. 'Perang dunia' bukan satu dua tapi beratus-ratus perang dunia dah. Emosi bini-bini, emosi anak-anak, emosi ko sendiri! Trauma! Lepas dah jadi, baru tu nak menyesal memang tak guna. Dah terlambat!

Apapun... jodoh di tangan Allah swt... Doa ajerlah yang terbaik...

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top