♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, March 22, 2016

Aku giler pasta!

Bekal hari ni... untuk Niesreena dan aku.

Spiral aglio olio.

Sedap, sihat dan menjimatkan. Huhuhu...

Jemput makan!

Resepi kat sini >>

http://julieluvneezam.blogspot.my/2014/07/resepi-spaghetti-aglio-olio.html

Aku memang suka makan pasta. Semua jenis pasta aku suka - spaghetti, lasagna, macaroni, cous couse, semualah... Resepi pasta yang aku suka tentulah aglio olio, bolognese dan carbonara.

Last week baru jer buat fettuccine with creamy seafood carbonara sauce. Letak parmesan sikit on top. Sedap giler!

My kid's favorite tentulah speghetti aglio olio. Version aglio olio little khairuns ni lain sikit. Diorang suka kalau ada bawang goreng. Tekak melayu sangat kan? Heheheh...

Pasta yang ini... ramai orang tak tau...

Ini namanya cous cous. Dalam banyak-banyak pasta, pasta ini yang paling cepat dan senang masak. Lima minit, masuk dalam mikrowave boleh siap.

Aku suka buttered cous cous with mint. Sedap sangat! Nak nak kalau makan dengan ayam panggang, Nandos style. Yummeh.

Resepi mint and peas cous couse kat sini >> http://julieluvneezam.blogspot.my/2010/05/mint-and-peas-couscous.html

Ini pun favorite tapi paling leceh nak buat... bagi aku.

lasagna!

Selalunya kalau buat lasagna, aku akan letak cheese banyak-banyak. Memang cheezy sangat!

Resepi Three-cheese lasagna kat sini >>

http://julieluvneezam.blogspot.my/2014/10/resepi-three-cheese-lasagne.html

Kadang tu kalau teringin nak masak lasagna tapi malas nak buat, aku akan buat baked macaroni and cheese jer. Senang sikit. Rasa pun lebih kurang jer.

Banyak sebenarnya resepi pasta yang aku nak try.

Antaranya yang dah lama sangat aku nak cuba tapi tak tercuba sampai sekarang ialah

ravioli.

Dari kat Melbourne dulu teringin nak makan. Kat sana ada jual pasta ravioli yang dah siap tapi tak halal pulak. Nak buat sendiri... errrkkkk... kena cari mood betul-betul rajin dulu yer...

Lagi satu yang nak try ialah creamy pesto.

Nyum nyum... nampak sedap sangat kan????

Bila ada masa dan mood nanti nak try version Laura Vitale. Aku memang suka tengok youtube Laura Vitale. Dia masak apa pun nampak macam senang jer... dan nampak sedap!

Lagi satu on the list nak try, tapi tak tertry try ialah

rolled lasagna. Gambar pun dah buat orang kecur kan? Tak sabar nak buat!

Next...

angle hair lemon butter garlic shrimp.

Mesti masam kan. Tapi nampak menggiurkan dan nampak sehat betul resepi ni. Sebenarnya antara banyak-banyak pasta, aku tak berapa suka angle hair. Tapi bila dah terjumpa resepi ni. Hmmmm... mestilah try kan...

Resepi kat sini >>

http://www.averiecooks.com/2015/07/lemon-butter-garlic-shrimp-with-angel-hair-pasta.html

Dan most of my favorite of pasta dish is actually

laksa johor!

Yup! Gambar atas tu aku masak sendiri. Aku memang suka laksa johor. Mak aku pun suka. Mak siap request mintak aku masak untuk dia sebab sedap. Hehehehhe...

Resepi laksa johor istimewa yang aku masak, boleh klik kat sini >>

http://julieluvneezam.blogspot.my/2009/02/resepi-laksa-johor-istimewa.html

Aku memang giler pasta. Hari-hari makan pasta pun boleh.

Huhuhu...

Jom try!

1 comment :

Aty_Fared said...

saya pon gler pasta..!! series.. dan sekarang menurun kat anak sulung.. huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top