♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, March 31, 2016

Tips | Tampal tag nama atau lencana

Dah hampir genap 3 bulan bersekolah, minggu lepas baru dapat tag nama. Tag nama yang jenis kena jahit kat baju.

Haiiiissshhhh... aku lemah betul bab-bab menjahit ni. Tangan kayu!

Huhuhu...

Apapun, ni nak share tips yang kawan aku ajar, cara mudah untuk tampal lencana atau tag nama.

Dengan menggunakan gam UHU!

Yup! Gam UHU! Lebih baik dari gunakan jarum peniti.

Letakkan sedikit gam kat belakang tag tu dan tampalkan betul-betul kat tempat yang nak dijahit.

Kalau guna jarum peniti, kadang-kadang bila masa kita nak jahit, tag tu akan bergerak. Tapi dengan menggunakan gam UHU ni, memang ia akan terletak kemas jer kat situ. Nak jahit pun senang.

Dah siap jahit!

Serius senang. Korang cubalah yer!

Hmmmm... masalah bila dah tampal tag nama jenis ni ialah baju tak boleh rendam dalam clorox. Kalau rendam habis warna kat tag nama tu pudar. Tapi baju Naufal ni, kalau tak rendam clorox... kotornya... nauzubillah...

Haaaiiiissshhhh... kena cari tips tak untuk pastikan baju putih bersih tanpa gunakan clorox pulak.

Wednesday, March 30, 2016

Wordless Wednesday | Naufal nak join gymnastic ker?

Monday, March 28, 2016

Progress renovation rumah minggu 1

Officially, renovation rumah bermula hari Isnin yang lepas; 21hb March 2016.

Sejak hari pertama, kitorang memang ada pergi tengok-tengok rumah sebab nak tengok progress yang diorang buat. Alhamdulillah... setiap kali pergi tengok, memang ada peningkatan.

Kerja renovation rumah dimulakan dekat bahagian dapur terlebih dahulu.

Hari pertama.

Enche Neezam ada pergi pagi tu ke rumah dan tengok ada pekerja dan peralatan dah sampai. And of course, buat pembayaran pendahuluan pada kontraktor.

Hari ke-2

Diorang dah ikat lantai dapur dan tanam besi untuk tembok.

Hari ke-4

Dinding dapur dah mula dinaikkan.

Grill belakang dah bukak dan dinding baru dah dinaikkan. Table top sedia ada pun dah dipecahkan.

Actually, ini ialah area dapur basah. Tapi besar sangat. So, kitorang decide untuk jadikan study area.

Hari ke-6

Dinding dapur dah naik sepenuhnya.

So, ini ialah baki tanah yang tinggal kat tepi dapur dan belakang. Lebih kurang 2 kaki. Ok lah... boleh lalu. Tak lah sempit sangat.

Untuk bahagian depan pun diorang dah tanggalkan lampu dan kipas serta tanda aras untuk lantai tingkat atas.

Hari ke-7

Pintu dari dapur kering ke basah dah ditebuk.

Awning sedia ada kat area dapur baru pun dah dibuka.

Kayu untuk lantai tingkat atas pun dah susun. Bila tengok dari bawah, nampak besar jugak bilik Naufal ni nanti.

Yang paling excited bila tengok dinding kat tingkat atas untuk bilik pun dah ditebuk.

Kayu-kayu untuk simen lantai atas pun dah sampai. Rasanya minggu kedua ni akan ada lantai untuk bilik baru pulak kot. Insya Allah...

Alhamdulillah... setakat ni aku dan enche Neezam memang berpuas hati dengan progress kerja diorang. Kira cepatlah... dan setiap kali datang mesti ada benda baru yang dah buat.

Kitorang pun tak boleh datang hari-hari atas tuntutan kerja. Tapi dua hari sekali mesti nak gi tengok. Hmmmm... kalau boleh nak tengok hari-hari!

Huhuhu...

Semoga semuanya berjalan lancar!

Sunday, March 27, 2016

Musim roller blade

Lain yang dicari, lain pulak yang terbeli!

Pusing-pusing Nilai 3 nak cari kedai lampu, tapi si Khairun Khairun aku dapat roller bladelah pulak. Happy betul diorang!

Hmmmm... sekarang ni musim bebudak sakan main roller blades.

Kat Nilai ni, sana sini bebudak dok main roller blade. Niesreena dan Naufal pun dah lama dok mintak. Tapi aku jer yang tak kasi. Tunggu keputusan peperiksaan dulu. Kalau OK baru proceed.

Semalam masa dok survey lampu kat Nilai 3, kitorang ter'lalu' pulak kat satu kedai toys ni. Kemain banyak dia jual roller blades siap lambak-lambak gitu jer.

Orang pun ramai dalam kedai dan mostly semua cari roller blades. Rupanya harga roller blades kat sini memang murah! Dari serendah RM69-RM300. Kat tempat lain aku tengok beratus-ratus.

So, enche Neezam belikan untuk Niesreena dan Naufal sorang sepasang.

Roller blades ni belakang dia ada 2 roda. Sesuai untuk beginner. Esok-esok bila diorang dah mahir bolehlah tukar roda tu jadi 4 straight. Tapi ni untuk saiz bebudak jer.

So, tadi lepas asar, bawaklah diorang ke dataran. Main sampai puas! Sampai penat!

Enche Neezam dapat jugak jog kat dataran beround-round!

Aku jer dok lepak.

Nampak bebudak main macam senang jer. Tapi sebenarnya susah jugak... asyik jatuh berdebap macam nangka buchuk! Hahahaha... Ya! Aku ada try. Tapi main kat rumah jer lah... jatuh tak lah malu. Huhuhu...

Saturday, March 26, 2016

Survey harga jubin dan lampu sekitar Nilai

Hari ni kitorang cadang nak gi survey harga jubin dan downlight. Tapi sebab Niesreena dan Naufal ada peperiksaan sekolah agama minggu depan, so, tak bolehlah ambik masa lama sangat nak keluar. So, terpaksalah survey kat area Nilai jer.

Tak banyak pun kedai seramik atau jubin kat Nilai ni. Kitorang pergi kat satu kedai seramik dekat dengan Inti. Walaupun nampak kedai ni nampak besar tapi tak banyak sangat pilihan pun sebenarnya.

Memang tak banyak pilihan... tapi ada jugak yang cantik-cantik dan kitorang jumpa jugak satu jubin untuk dinding dapur yang berkenan di hati. Harganya... tak taulah nak kata mahal atau murah sebab tak survey lagi kat tempat lain lagi. So, simpan harga dulu dan survey tempat lain. Kot-kot boleh dapat lagi murah dan lebih menarik.

Kitorang kemudiannya ke Nilai dan Nilai 3 untuk survey harga down light dan lampu panjang untuk L-box.

Kedai kat Nilai memang harganya mahal giler berbanding kat Nilai 3.

Tadi sempat jugak pergi 4-5 buah kedai lampu dan ada satu kedai kat Nilai 3 ni memang harga yang paling rendah. Tapi sama macam jubin tadi, aku pun tak tahu lah harga kat Nilai 3 tu cukup murah atau tak kalau nak dibandingkan dengan tempat lain.

Bila cari kat internet, ramai orang akan recommend untuk cari tiles dan lampu kat dua kedai ni:-

Untuk tiles - Super Seramic, Kajang.

Untuk lampu - Houses Lightings, Puchong.

So, lepas Niesreena dan Naufal habis peperiksaan nanti, bolehlah luaskan kawasan pencarian yer. Hehehe...

Walaupun tak der beli apa pun hari ni, tapi sekurang-kurangnya dapat idea jugak untuk budget dan kira betul-betul berapa keping jubin yang diperlukan, jubin macam mana, saiz apa, nak letak kat mana, extra berapa, itu dan ini.

Haaa... aku siap lukis lagi.

Mengikut ukuran sebenar tau ni; 1 cm = 1 kaki. Haaaa... jangan memain. Hahhahaha...

Actually boleh jer tanya kontraktor, tapi kitorang sajer nak kira sendiri dulu. So, bolehlah tahu, berapa budget yang akan terbang. Huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top