♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, April 30, 2015

Resepi | Puding Jagung Kastad dan Cocktail

Semalam enche Neezam bertungkus lumus kat dapur menyiapkan puding jagung castard. Awal-awal lagi enche Neezam dah dapatkan resepi, siap print!

Read: Bila sekali sekala enche Neezam masuk dapur

So, kat sini nak kongsi resepi puding terbaik ni dengan korang. Next time bolehlah kiter buat sama-sama yer!

Puding Jagung Kastad dan Cocktail

Bahan-bahan untuk puding jagung

1 cawan tepung kastad
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
2 1/2 cawan air

Cara-caranya

Campurkan semua bahan di dalam periuk dan kacau rata.
Masak di atas api kecil. Sentiasa kacau sehingga puding likat dan berkilat.

Masukkan ke dalam acuan.

Sejukkan dahulu sebelum dimasukkan dalam peti ais.

Bahan-bahan untuk kuah kastad

1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
2 gelas air
7 sudu besar gula

Cara-caranya

Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati.

Masak di atas api sederhana besar dan sentiasa kacau sehingga adunan mendidih.

Padamkan api dan sejukkan.

Hidangkan puding jagung bersama kuah kastad.

Boleh jugak dihiaskan dengan buah-buahan cocktail.

Selamat mencuba!

Wednesday, April 29, 2015

Bila sekali sekali enche Neezam masuk dapur...

"Ok! Malam ni abang nak buat puding kastad!"

Aik... Tetiba jer orang tua ni...

Enche Neezam memang kekadang tiba mood rajin masak dia. Tapi ni first time dia nak buat desert. Kemain semangat dia pergi beli barang bagai. Siap dah print resepi dari office!

Huhuhu...

(^^")y

Aku jadi pemerhati jer. Kadang-kadang dok mengacau dia. Sajer nak buat dia hilang fokus. Sajer nak sabotaj. Hehehehe... Jahat ek...

Dan akhirnya, berkat usaha dan support yang tidak berbelah bahagi dari isteri tercinta, akhirnya menjadi jugak puding jagung cocktail air tangan enche Neezam ni. Cewah!

Tadaaaaaa!!!!

Sedap!

Memang sedap!

Pandai laki aku cari resepi. Next time bolehlah aku try buat plak!

Monday, April 27, 2015

My lovely baby boy

Alhamdulillah.

Hari ni, 27 April 2015, genap usia Khairunnaufal 6 tahun.

✧ ✧ ✧ ✧ ✧

Selamat Hari Jadi, Naufal sayang.

Mama dan ayah sentiasa mendoakan Naufal dan kakak sentiasa di bawah lindungan Allah dan para malaikat. Semoga membesar menjadi anak-anak yang soleh dan solehah, cemerlang dunia akhirat. Mama dan ayah sentiasa mendoakan kesihatan dan kejayaan Naufal dan kakak.

Mama, ayah dan kakak you sooooo much!

Amin Ya Rab

✧ ✧ ✧ ✧ ✧

Tahun ni Naufal request nak celebrate birthday kat tadika dengan kawan-kawan dia. Dua tahun sebelum ni, dua-dua tahun tarikh harijadi Naufal jatuh pada hujung minggu. So, memang tak dapat celebrate kat tadika.

Tahun ni, memandangkan birthday Naufal hari sekolah, so, aku dan enche Neezam pun decided untuk celebrate birthday Naufal dengan kengkawan dia.

Actually, apa-apa pun kitorang tak prepare lagi. Just janji dengan Naufal, mama dan ayah akan datang bawa kek harijadi jam 11 pagi. So, bergegaslah aku dan enche Neezam cari kek dan goodies. Prepare semua adhock!

Pukul 11 lebih baru sampai kat tadika Naufal. Naufal seronok sangat tengok mama dan ayah datang bawak kek harijadi dan goodies untuk kawan-kawan.

Lepas nyanyi-nyanyi lagu harijadi oleh kawan-kawan Naufal. Naufal pun potong kek dan makan dengan kengkawan. Naufal nampak happy sangat!

Actually, ni first time gak aku dan enche Neezam celebrate harijadi anak kat tadika. Niesreena tak pernah celebrate harijadi kat tadika mahupun sekolah sebab birthday Niesreena bulan Disember. Memang cuti sekolahlah kan...

Besarnya mulut mama. Huhuhu...

Lepas makan kek, Naufal beri goodies untuk kawan-kawan.

Hadiah birthday Naufal tahun ni!

Naufal memang suka sangat mainan ala lego. Sekarang ni Naufal paling minat lego Ninjago. Alhamdulillah... Rezeki Naufal. Dapat satu set untuk Naufal hari ni.

Tapi...

Masalah bila beli mainan ala lego ni ialah.... akulah jadi mangsa dan assemble bendalah ni. Naufal tolong carikan bendanya jer. Haaaiiiisssshhhh! Mama tolong this time je hokay! Next time kena buat sendiri.

All 214 pcs! Sejam jugaklah aku ngadap benda ni.

Berjaya jugak! I'm so proud of myself.

Huhuhuhu...

(^^")y

Apa-apalah Naufal. Asalkan Naufal gumbira.

Sunday, April 26, 2015

While ayah is working... We're having fun @ ...

Day 2!

Sebelum pukul 9 pagi dah sampai kat sini!

Hello Kitty Town

&

The Little Big Club

Kiranya hari ni ialah birthday treat untuk Naufal. Esok harijadi Naufal. So, ni kira hadiah birthday laaaa.

Pagi-pagi lagi kitorang dah check out hotel. Enche Neezam nak gi kerja. Lepas breakfast, enche Neezam hantarkan kitorang ke sini. Awal giler sampai. So, aku bawak Niesreena dan Naufal kat jeti dulu. Tengok-tengok kapal. Belakang bangunan theme park tu. Main-main kat sini dulu sementara tunggu theme park bukak pukul 10 pagi!

Tepat pukul 10 pagi, pintu bukak dan aku terus beli tiket. Harga tiket untuk HKT sahaja ialah RM59 dan kalau ambil HKT+LBC harganya ialah RM91 untuk warganegara Malaysia. Pastikan korang bawak MyCard hokay. Diorang memang mintak.

Dan memandangkan aku ada kad Petron, aku dapat lagi 15% off. So, harga untuk seorang bagi HKT+LBC ialah RM77.35. Kalau korang ada kad debit dan kredit RHB bank pun boleh dapat 15% off.

Sebelum kitorang naik ke tingkat 1, ada persembahan pembukaan oleh staff - ala-ala High 5 gitu!

Memula kitorang ke HKT dulu di tingkat 1. Ada macam-macam aktiviti kat sini. Memandangkan kitorang antara yang terawal (ada orang-orang lain jugak, tapi tak ramai), so kitorang tak perlu beratur tunggu lama untuk buat aktiviti. Best!

Antara aktiviti kat sini ialah decorate cookies.

Lepas deko, boleh makan. Naufal punyalah peramah dengan kakak-kakak comel kat sini. Langsung dapat 5-6 keping biskut dalam beg plastik sebagai bekal. Huhuhu... 'Ramah' sangat! Macam ayah dia....

y(^-*)y

Then deko beads.

Deko charms.

Pakai costumes.

Meet & great Hello Kitty characters.

Mini concert.

Dan macam-macam aktiviti lagi kat sini!

Di tingkat 2 pulak ialah Little Big Club.

Kat sini ada aktiviti bersama characters seperti Angelina Ballerina, Barney, Bob the builder dan banyak lagi. Setiap satu character ada rumah-rumah diroang sendiri dan kat rumah-rumah diorang ni ada aktiviti yang tersendiri.

Ada jugak persembahan pentas dari semua characters.

Begitu jugak meet & great.

Tengahari tu, nak lunch, aku ingat nak cari Lat's Place. Tapi tak jumpa. Rupa-rupanya Lat's Place dah tutup. Dah pindah kat KL katanya.

Nasib baik kat tingkat 3, ada cafe, so kitorang lunch kat sini. Harga makanan kat sini kira oklah.

Niesreena makan set speghetti bolognese ni RM13.

Dan set fish & chips Naufal ni cuma RM14.

Oklah kan... Portion dia pun besar!

Oooo ye... makanan luar tak boleh bawak masuk tau.

Selain cafe ni, kat tingkat 3 ni ada banyak mainan yang boleh main. Boleh main sebanyak mana yang diorang suka. Kebetulan kitorang datang ni memang tak ramai orang. Mungkin sebab hari Ahad Johor kerja. So, memang puas lah bebudak ni main banyak-banyak kali.

Sebelum balik, kitorang sempat tengok Hello Kitty carnival.

Penatnya.... Sakit kaki aku! Tapi Niesreena dan Naufal tak nampak letih langsung. Seronok kemain!

Pukul 6 petang, enche Neezam sampai semula ke sini ambik kitorang. Kesian enche Neezam nampak letih penat bekerja. Dan aku pun letih.... letih jaga little Khairuns! Turun naik, turun naik bangunan 4 tingkat ni.

So, kalau korang tanya aku, berbaloi tak ke HKT & LBC ni? Aku rasa, ok lah... Tiket agak mahallah bagi aku, 3 orang jer dah habis RM232. Tapi kira ok lagi kot kalau nak compare dengan lain-lain theme park.

Tempat ni 4 tingkat. Ground floor cuma kaunter tiket dan kedai souvenirs. HKT di tingkat 1 dan LBC di tingkat 2 & 3. Kalau korang masuk, make sure korang ambil sekali flyers untuk mengetahui jadual aktiviti kat sini. So, korang tak kan ketinggalan aktiviti bersama characters mahupun mini concert. Tapi memang penatlah, kejap aktiviti kat tingkat 2, kejap kat tingkat 1, kejap kat tingkat 3.

Petang tu, kitorang terus gerak balik ke Nilai. Sempat singgah jap kat JPO tapi tak der hasil. Huhuhu...

Hari yang sangat memenatkan. Tapi seronok bila tengok Niesreena dan Naufal enjoy.

Ok!

Kaki sakit sangat! Saper nak tolong urut???!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top