♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, March 31, 2015

Resepi | Chicken + prawn dumplings

السلام عليكم

Selamat pagi!

Tetiba rasa hari ni nak share resepi plak. Dah lama rasanya tak kongsi resepi. Tak sempat... (^^")y

Aku nak kongsi resepi

'Chicken + Prawn Dumplings' / 'Wantan Ayam + Udang'

Ada kengkawan yang mintak resepi ni kat fb ari tu. Sorrylah... dah lama baru update. Ni kalau peram post ni lama-lama, takut dalam hp jer lah gambar-gambar ni. Takut lupa nak publish.

Actually, aku tak lah mahir sangat buat dumplings. Baru 2 kali cuba. First time hari tu, aku stim dan kali kedua pulak aku goreng. Dua-dua cara pun sedap!

Insya Allah, kalau ada rezeki, kiter buat sup pulak yer... (^-^)

So, bahan-bahan yang diperlukan ialah:-

Kulit wantan boleh beli dah siap kat pasaraya
Daging ayam cincang 1/2 paket
Udang segar 5-7 ekor dicincang
Cendawan shitake 3-4 biji dicincang
Sos tiram 1 sudu
Suhun sikit
Minyak zaitun 1 sudu (Sepatutnya minyak bijan tapi apa-apa minyak pun ok)
Perencah ayam 1 sudu kecil
Sedikit white paper
Tepung jagung 1 sudu

Selain bahan-bahan di atas, korang boleh jugak masukkan daun sup, daun bawang, bawang, lobak merah, atau apa-apa sahaja yang korang suka, yang bersesuaian. Kalau nak pedas, tambah cili pun ok!

So, korang just campur semua bahan-bahan tersebut.

Dan gaulkan sebati.

Untuk kukus, bolehlah masukkan bahan-bahan tadi ke kulit wantan dengan cara macam bawah ni.

Dan untuk goreng, pastikan inti wantan ditutup habis dengan kulit wantan macam kat bawah ni. Lekatkan kulit wantan tu dengan letakkan sedikit air. Pastikan betul-betul melekat bagi mengelakkan ia terbuka masa menggoreng nanti.

Untuk kukus - panaskan pengukus dan kukus dumpling dalam 10-15 minit.

Untuk goreng - panaskan minyak dengan api sederhana besar dan goreng secara deep fried selama 5-7 minit. Yang goreng ni sedap dimakan panas-panas.

Siap! Bolehlah dijadikan juadah minum petang atau bila-bila masa sahaja.

Selamat mencuba!

Monday, March 30, 2015

.P.O.S.I.T.I.V.E.M.O.N.D.A.Y.

Sunday, March 29, 2015

NY Steak Shack @ IOI City Mall, Putrajaya

Sebenarnya dah beberapa kali enche Neezam ajak gi IOI City Mall Putrajaya. Tapi selalu tak berkesempatan. Akhirnya, hari ni kitorang jejakkan jugak kaki ke sana.

Mall ni memang besar dan bertingkek-tingkek. Seriously, kitorang tak habis pusing pun hari ni. Kaki dah letih!

Banyak kedai-kedai yang menarik kat sini. Sport Direct pun ada! Tetiba fefiling berada kat Northland shopping center kat Melbourne.... Huhuhu...

Restoran kat sini pun sangat banyak. Ada bermacam-macam pilihan. Kalau korang suka makan makanan Korea. Haaa!!! Kat sini lah tempatnya! Aku rasa ada lebih kurang 5 buah restoran makanan Korea kat sini!

Late lunch tadi, kitorang berkesempatan try steak kat NY Steak Shack.

Enche Neezam cuba diorang punyer burger, striploin steak untuk Niesreena dan Naufal dan ribeye steak untuk aku. Setiap hidangan lengkap dengan 2 sides order dan sos pilihan korang. Menarikkan?!

Overall, steak dan burger kat sini memang sedap! Oh ya... banana milkshake dia pun superb! Niesreena dan Naufal enjoyed their tender and juicy medium rare steak so much! So do I! Dan enche Neezam jugak!

Portion setiap satu hidangan memang besar. Seriously memang kenyang sangat! Alhamdulillah...

Environment kat sini pun ok. Selesa dan bersih, pekerja diorang ramah dan helpful! Dan yang paling penting, service diorang cepat walaupun full house!

So, kalau korang nak makan steak, aku berani rekomen kat sini. Untuk maklumat lanjut, korang bolehlah gi kat fb diorang kat sini https://www.facebook.com/nysteakshackmy/

Ini rekemen ikhlas punyer tau. Kedai ni tak bayar aku pun untuk review hokey! Huhuhu...

Well, ada banyak lagi kedai-kedai menarik kat IOI City Putrajaya ni.

Beberapa kedai yang memang aku suka kat sini ialah Home Pro dan Index Living Mall. Combination kedua-dua kedai ni jadi ala-ala ikea lah... Menarik sangat!

Kalau nak tau apa yang best kat IOI City Mall Putrajaya ni, kenalah gi sendiri!

y(^^)y

Saturday, March 28, 2015

Dumpling time!

Homemade!

Nyum nyum!

Kongsi gambar dulu. Next time aku kongsi resepi yer...

y(^^)y

Lain-lain resepi, sila intai sini dulu yer >>
Julie's cooking with love

Friday, March 27, 2015

Cerita samping labuh suami

Di pagi Jumaat yang indah...

Me : Abang... kenapa pakai samping labuh sangat?
Hubby : Pakai samping labuh ni maksudnya dah kahwin... Pakai samping atas kat lutut maksudnya nak tambah lagi... Nak naikkan ke samping ni???
Me: Eeeeerrrrr...

"Adat memakai samping
kok sudah beranak bini
atau orang yang patut-patut
kain samping bawah lutut
sama setentang paras betis
ikat bergulung lurus lurus
jika ikat atas lutut
itu tanda nak cari lagi
harus tahu keadaan ini...

Kok anak muda muda
kain labuh di atas lutut
bagai dubalang masuk gelanggang
bagai ayam mencari lawan..."

Salam Jumaat!

Thursday, March 26, 2015

Anak bapak...

.

.

.

.

.

.

Sampai tertidur-tidur atas riba ayah...

Sampai tertidur-tidur atas riba mama...

❣(^-^)❣

Wednesday, March 25, 2015

I just need a guts!

Tuesday, March 24, 2015

Jom tampal lobang!

Hari ni aku cuti. Pagi tadi ada hal personal, which is expecting a positive result. Ameen! Ameen ya rab!

Dan petang ni, bawak Naufal gi tampal gigi.

Dah beberapa hari ni Naufal dok sakit gigi. Setiap malam merengek sakit gigi. Rupa-rupanya ada 2 batang gigi geraham dia yang berlubang.

Aduuuhhhhh... sakitnya tuh situ!

Aku yang dah tua ni pun kalau sakit gigi rasa macam nak pengsan, ni kan pulaklah si kecik Naufal tu. Cian hero mama...

Sebelum ni, aku beberapa kali ke klinik gigi Tiew, kat pekan Nilai lama. Walaupun klinik gigi cina, tapi doktor yang merawat aku dulu doktor perempuan melayu. Ok jugak sebenarnya.

Tapi aku perasan ada klinik gigi baru bukak, atau pun dah lama bukak tapi aku baru perasan kat Bandar Baru Nilai - Klinik Gigi Syifa'. Well, obviously, klinik muslim. Tentulah pilihan terbaik kan...

So, lepas buat appointment, kitorang tiba kat klinik tu tepat pukul 2 petang.

Hari ni Naufal tampal 2 batang gigi geraham dia yang berlubang. Ini kali kedua Naufal ke klinik tampal gigi. First time dulu, Naufal gi dengan ayah dia. Memang enche Neezam kata Naufal relax jer. Tapi aku plak macam tak percaya.

Tapi hari ni bila tengok sendiri... wah... beraninyer Naufal!

Even doktor pun kata Naufal sangat berani. Hehehehe...

Alhamdulillah... settle beberapa benda penting hari ni. Lega bila Naufal dah tampal gigi. Harap-harap dia tak mengadu sakit gigi lagi. Tadi pun doktor beberapa kali nasihatkan Naufal tentang penjagaan gigi - kena rajin berus gigi, sebelum tidur berus gigi, kalau nak makan gula-gula sebiji je sebulan, ok...

Dari segi harga, aku rasa berpatutan lah kot. Sebab aku pun tak compare dengan klinik gigi lain untuk rawatan gigi untuk kanak-kanak. Macam Naufal hari ni, kena RM10 untuk consultation fee dan RM30 untuk tampal sebatang gigi. So, overall total ialah RM70 sahaja. Ok tak?

So, korang yang berada di sekitar Nilai, bolehlah dapatkan rawatan gigi di Klinik Gigi Syifa ni. Klinik gigi ni buka sehingga jam 9 malam, setiap hari Isnin hingga Jumaat. Ia terletak kat sederet dengan Pizza, Secret Receipe dan KFC bandar baru Nilai.

Untuk dapatkan maklumat lanjut, korang boleh ke fb Syifa' Dental Clinic <<<<< klik sini. Check it out!!!

Sunday, March 22, 2015

His new passion

As usual, when he began to learn, he will study hard.

Tapi...

aku tak harap dia jadi pemain gitar professional pun.

Huhuhu...

Keep up the good job, Dr Neezam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top