♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, February 27, 2014

Musim kemarau

Nampak gayanya keadaan kemarau sekarang ni semakin genting. Bukan setakat air kat empangan mengering, malah hutan-hutan jugak turut terbakar. Cuaca memang sangat panas sekarang ni!

Sejak beberapa minggu yang lepas, kawasan hutan bersebelahan dengan highway Elite Dengkil turut terbakar. Sejak beberapa hari ni keadaan bertambah buruk. Setiap kali melalui kawasan ni, kitorang mesti bukak lampu sebab jerebu dari asap kebakaran yang sangat tebal! Bomba dan para penyelamat dah mula berkampung kat sini bagi mengawal kebakaran.

Semalam, keadaan jerebu di kawasan Sepang dan Nilai pun semakin teruk. Kelabu jer... Tak suka nyer... Terasa sangat sedut udara yang kotor.

Kat kawasan Nilai, banyak hutan-hutan berdekatan dengan kawasan Usim yang terbakar teruk! Yang paling menakutkan bila kawasan yang terbakar tu berdekatan dengan rumah orang.

Hari Ahad lepas, ada kebakaran di sekeliling banggunan Islamic Enrichment Centre, Nilai berdekatan dengan Usim. Sangat menakutkan! Nasib baik bomba bertindak cepat dan kebakaran tak sampai ke banggunan yang baru dibuka tu. Alhamdulillah...

Di kawasan berdekatan dengan rumah, kat Sepang, pun banyak pokok-pokok tepi jalan yang terbakar. Abu kebaran tu terbang hingga sampai ke rumah! Hmmmm... teringat kejadian Black Saturday Bushfire kat Australia dulu. Menakutkan! Nauzubillah...

Malam tadi enche Neezam sibuk tadah air. Hari ni, kawasan rumah kitorang mula dicatu air selama 2 hari - bergilir-gilir. Bawah ni jadual catuan bekalan air bagi kawasan Kuala Langat dan Sepang.

Kitorang kat kawasan Sepang Zon 2. So, silalah simpan air yer kengkawan...

Klik gambar untuk lebih besar.

WILAYAH KUALA LANGAT DAN SEPANG

Zon 1

*Kampung Olak Lempit *Kampung Bukit Changgang *Kampung Labohan Dagang *Selangor Dredging *Taman Changgang Jaya *Kompleks Perabut Olak Lempit *RTB Bukit Changgang *Bandar Sri Ehsan *Bandar Mahkota *Bandar Sungai Emas *Taman Arked *Taman Ambar *Taman Sri Dagang *Taman Langat Murni *Taman Langat Utama *Taman Murnimas *Taman Seri Telok Datok *Taman Sri Cheding *Sekolah Tamil Sungai Sedu

Zon 2

*Kota Warisan *Warisan Bestari *Taman Bunga Raya *Taman KLIA Indah *Tiara Heights *Taman Ixora *Taman Dahlia *Taman Seroja *Taman Mawar ( Mawar 1, Mawar 2, Mawar Perdana, Emas Villa ) *Taman Kenanga *Taman Desa Vista *Taman Desa Bestari *Salak Permai

Harap-harap hujan akan turun tak lama lagi...

Wednesday, February 26, 2014

Wordless Wednesday | Rumah kedua

Ready! Pindah!

Sunday, February 23, 2014

Bayou Lagoon Park Resort... thumbs down!

Leganya dah sampai kat rumah.... Banyaknya kain baju nak basuh! Tak per... buat pelan-pelan... Macam biasa... bukak kedai dobi yer hari ni... :)

Hmmmm... kitorang baru jer balik dari bercuti. Kat mana? Kat Melaka! Melaka lagi?! Asyik Melaka jer kan? Suka nau kat Melaka! Hehe...

Boring gak asik pergi Melaka sebenarnya. Sampai tak tau dah nak jalan ke mana kat Melaka ni. Sumer tempat dah gi, malah berkali-kali! Sebenarnya sebab Niesreena dan Naufal seronok gi ke Bayou Lagoon Park Resort. So, kali ni ke sana lagi.

Since last year, aku dah booked ke Bayou Lagoon Park Resort, Melaka. Ini kali ketiga kitorang ke sini. First dulu, kitorang pergi empat beranak jer. Sebab rasa seronok dan enjoy giler kat sana, so, second trip tu kitorang pergi lagi dengan family aku plak - mak abah dan adik-adik serta pasangan masing-masing dan anak buah sumer pergi! Best! Trip kali ketiga ni, kitorang pergi dengan family enche Neezam plak.

Walau bagaimanapun, pengalaman kali ketiga ni sangat mendukacitakan. Banyak terma dan polisi yang dah berbeza dan nampak sangat mementingkan keuntungan! Yes! Thumbs down! Akan aku ceritakan satu persatu dalam post kali ni.

Kitorang tiba kat Bayou pukul 1 lebih. Sepatutnya waktu check-in pukul 3 petang. Tapi kitorang gamble jer try check-in awal sebab dah penat berjalan dan cuaca pun panas giler. Alhamdulillah... boleh check-in! Tapi mungkin sebab orang tak ramai. Memang tak ramai. Dulu orang beratur check-in dan check-out, tapi kali ni tak berapa ramai orang. Urusan check-in pun laju jer sebab tak ramai orang.

Kitorang menginap di apartment 3 bilik dan mengadap water park.

Deposit

Masa register, memang kena bayar RM2. Standard! Bayaran RM2 ni dikenakan untuk heritage tax - only in Malacca. Tetiba enche reception tu mintak deposit RM100. Aikk?! Dulu tak der pun deposit-deposit ni. Tapi tak per... bagi jer lah... lagi pun dia akan pulangkan semula bila kitorang check-out nanti. Aku dan enche Neezam fikir, mungkin ada pengunjung tak pulangkan kunci masa check-out kot, sebab tu kena letak deposit. So, orang ingat sikit nak pulang kunci dan dapatkan semula deposit. Ok! Logik!

Water Park Wristband

Then kitorang diberi 6 wristband untuk masuk ke waterpark. Enche reception tu kata, wristband ni untuk sekali masuk. Aiiikkk?! Sekali masuk? Aku tanya kat dia semula sebab kalau sebelum-sebelum ni wristband yang sama boleh digunakan sehingga check-out keesokan harinya.

Then dia kata ini polisi terbaru. Wristband untuk sekali masuk sahaja. Bila keluar diorang akan potong wristband tu dan kalau nak masuk lagi sekali kena beli wristband baru.

Bukan itu sahaja, tahun lepas, harga wristband untuk masuk ke waterpark ialah RM10 - boleh pakai hingga pukul 12 tengahari keesokkan hari. Sekarang harga wristband dah naik RM15. So secara logiknya, harga wristband ni naik sehingga 3 kali ganda!

Melampau!

Dulu, budak 5 tahun ke bawah boleh masuk free. Sekarang 3 tahun ke bawah jer yang free. Harga wristband standard. So, untuk budak pun kena bayar RM15 jugak.

Towel

Ni lagi satu yang melampau. Dulu towel kat water park free jer. Boleh ambil berapa banyak pun. Tapi sekarang dah kena bayar! Sewa sehelai towel RM5! Melampau betul kan?!

Then bila orang yang bawak towel dari bilik (towel yang hotel sediakan) tak dibenarkan dibawa masuk ke dalam kawasan waterpark. Boleh bawak masuk towel sendiri sahaja. Then ko aspect orang dah duduk kat hotel nak bawak towel sendiri dari rumah ker? Nonsense!

Aku nak balik bilik untuk ambil towel pun terbantut sebab dia nak potong wristband. Giler! Habis tu dah ambik towel then nak masuk kena beli wristband baru RM15! Ngarut betul!

Sian Niesreena dan Naufal. Mengigil-gigil bila kesejukkan sebab tak der towel. Nasib baik mama diorang ni hangat bagai comforter. Puaslah aku peluk-peluk diorang. Haaaiiiisssshhhh...

Waterpark

Ok... harga entry waterpark dah naik! Fine! Mungkin sebab dah ada benda baru kot...

Tapi...

Tak der benda baru pun! Kalau ada pun cuma bola besar tu. Tu pun kena sewa - RM10 untuk 10 minit. Tu jer lah... Mana ada benda baru. Yang kurang ada lah! Dulu ada belon giant untuk budak-budak main lompat-lompat, panjat-panjat. Tapi sekarang dah tak der!

Basikal ni dari dulu memang ada. Bayaran dia pun sama RM10 untuk 10 minint. Tempat main air rosak dan tidak berfungsi!

Dalam pool pun banyak tiles yang dah tercabut!

Haaaaiiiissssshhhh... harga naik. Tapi maintenance macam hampeh!

Swimming Pool

Masa register semalam, orang kat kaunter tu kata swimming pool biasa tu free. So, kalau nak ke swimming pool biasa tu, tak perlu pakai wristband. Tapi bila adik enche Neezam nak masuk ke pool tu on the second day without wristband, diorang tak kasi masuk jugak. Sebab... tak der wristband. Aikkk?! Kata free?!

Pelanggan mengamuk

Kedatangan kitorang kali ni bukan ajer aku dan enche Neezam rasa nak mengamuk. Tapi nampak beberapa insiden di mana pelanggan mengamuk.

Pertamanya, on second day, hari Ahad, pukul 11.15 pagi, seorang bapa dan anak ni bila keluar dari kawasan waterpark orang yang jaga kat situ nak potong wristband. Then ayah dia tu kata "kejap lagi kami nak masuk balik" tapi mak guard perempuan tu tetap berkeras untuk potong wristband kat tangan diorang. Kata mak guard tu, "kalau saya tak potong, nanti enche pergi depan (naik hotel melalui reseption) orang depan nampak nanti saya yang kena encik. Ni polisi baru, kalau encik nak masuk balik, encik kena beli wristband baru."

Hmmmm... apa lagi. Mengamuklah si ayah tu. Dia kata dia dan famili check-in untuk 3 hari 2 malam. Semalam dia sekeluarga dah masuk ke waterpark then petang tu dah kena potong. Pagi ni dia beli wristband baru, baru pakai 2 jam dah kena potong lagi! Then kalau nak masuk petang tu? Tak kan nak beli lagi kot?!

Melampau kan?!

Then insiden kedua, kat waterpark, pelanggan mengamuk sebab towel kena bayar! Kata pelanggan tu, "This is a nonsense policy! What kind of policy is this!" Hmmmm... kesian gak dengan budak yang jaga towel tu. Tak pasal-pasal kena marah.

Ni review yang aku jumpa kat agoda. Klik gambar untuk full view.

Aku sempat jugak berborak dengan beberapa orang penggunjung kat situ. Terkejut jugak bila kebanyakkan orang yang aku tegur tu adalah repeat visitors. Maksudnya, sama seperti aku, tempat tu (dulu) memang best dan santai sebab tu kitorang datang balik.

Tapi dengan policy baru yang sangat mengarut, ramai yang tak berpuas hati dan for sure tak kan datang lagi lepas ni. Polisi baru ni nampak sangat mementingkan keuntungan semata-mata!

Bantal dan tuala extra

Sebelum-sebelum ni kitorang datang mesti akan mintak extra towel dan bantal. Dulu free.

Sekarang... setiap extra bantal dikenakan RM10 dan extra towel dikenakan RM5!

Adooiiiii! Melampau betul!

Aku sempat jugak berborak dengan pekerja-pekerja kat situ. Kepoh betulkan? Hehehehe...

Diorang kata baru-baru ni management taman tema tu dah bertukar CEO - Singaporean. Sejak dari tu banyak polisi-polisi baru dan charges ntah hapa-hapa yang dikenakan.

Aku cakaplah dah beberapa kali aku datang tapi kali ni macam-macam pulak bayaran yang tak masuk akal dan wristband untuk sekali pakai jer memang sangat mendukacitakan.

Budak-budak kat situ pun cakap, diorang hari-hari dengar keluhan pengunjung. Bukan setakat keluhan, malah kena marah lagi. Padahal bukan salah diorang. Diorang hanya menjalankan tugas dan mengikut perintah sahaja.

Budak yang jaga towel tu kata sepanjang hari tak sampai 10 towel pun yang keluar.

Front desk pun ada cakap yang diorang (kakitangan) dah buat aduan bertulis pada pihak management tapi macam tak der apa-apa tindakan. Diorang pun dah bosan asik kena marah jer dengan pengunjung kat situ. Sekarang pengunjung dah tak ramai macam dulu sebab harga bilik diorang kat agoda pun dah naik.

Orang front desk tu kata kalau kitorang tak puas hati, better kitorang buat complaint kat website diorang atau bagi bad review samada kat agoda.com atau booking.com atau mana-mana hub hotel reservation. Semoga apa yang pelanggan tulis akan membuahkan hasil sebab staff punyer komplen, management tak layan.

Enche Neezam pun sempat bercakap dengan sales person yang kebetulan ada kat waterpark petang semalam. Sales person tu ambil gak notes dan katanya akan email enche Neezam.

Pekerja kat situ pun ada cakap jugak, tak lama lagi betul-betul berdepan dengan Bayou Lagoon tu pun akan bukak waterpark yang sama - under Sunway katanya. Diorang pun nak blah dari Bayou dan nak pindah ke tempat baru tu. Bye bye Bayou!

Hmmmm... kalau keadaan masih tak berubah dan polisi yang entah hapa-hapa ni masih dikekalkan, so agak-agak boleh maju ke Bayou ni? Diorang ada tambah 2 unit apartment baru. So akan datang, kalau apartment ni dah mula dibuka, tentu lagi ramai yang datang. Penuhlah waterpark yang sekangkang kera tu.

Tapi kalau orang dah tak nak ke sana, hmmmm... hantu jer lah yang tumpang duduk kat situ nanti. Huhuhu...

Apa-apa pun, Niesreena dan Naufal memang have fun kat sana. Obviously can see from the pictures, right? Seronok dan puas main air. Lepas ni kiter cari port lain plak yer anak-anak.

Oh! Did I mentioned that the lifts are daaaaaaaaaaaaaaamn slow?!

Friday, February 21, 2014

Mural on the wall

* * * * * *

Tak sampai setahun enche Neezam dilantik menjadi pengetua kolej kediaman luar USIM. Baru-baru ni enche Neezam menerima pula lantikan untuk kolej kediaman dalam di USIM. Alhamdulillah... rezeki... So, sejak hari Isnin yang lepas, enche Neezam dah mula bertugas di tempat baru.

Di kolej kediaman baru ni, enche Neezam diberikan sebuah rumah pengetua. So, terpaksalah kitorang berpindah ke sana dalam masa terdekat ni.

Masa enche Neezam menjadi pengetua di kolej kediaman luar dulu, rumah pengetua tak disediakan. Kitorang pun tak kesah sangat sebab memang selesa duduk kat rumah sendiri. Duit elaun rumah pun tak tolak dan duit api dan air pun pihak universiti bayar. Ok lah kan... La ni, dapat rumah, so, kiter pindah jer lah yer.

Kebetulan pulak construction kat belakang rumah pun baru jer bermula hari Isnin yang lepas. Diorang nak bina unit rumah semi D setingkat. Hmmm... ada yang berminat? Masih ada yang belum terjual katanya...

Cantiknya perjalanan yang Allah aturkan. Kan? Sebelum kitorang berperang dengan habuk dan debu serta bunyi bising sebab construction ni, kitorang dah diberikan tempat lain untuk sementara waktu ni. Alhamdulillah...

So, semalam enche Neezam dah dapat kunci rumah. Petang semalam lepas waktu kerja, kitorang pergilah tengok rumah.

Alhamdulillah, rumah ni besar dan Insya Allah selesa untuk kitorang duduk anak beranak. Banglo 2 tingkat ni ada 5 bilik, 5 bilik air, 2 hall, 1 dining area, 1 study area, 1 dapur basah, 1 dapur kering dan 1 laundry area. Rumah dah fully furnished dengan perabot-perabot asas rumah. Alhamdulillah... syukur...

Cumanya benda yang sangat-sangat aku kesalkan dengan rumah ni ialah keadaan dinding rumah yang sangat-sangat-sangat teruk! Setiap sudut dinding berconteng! Memang mengucap panjang aku tengok hasil kat dinding. Bukan setakat dalam bilik tapi kat living hall, dining hall, dalam master bedroom dan kat tangga pun berconteng! Nasib baik kat siling jer tak der. Haaaiiiissshhhh... aku dan enche Neezam mampu geleng kepala jer...

Pihak asrama ada bagitau enche Neezam, sebelum kitorang berpindah masuk, diorang akan tacap sikit-sikit dinding-dinding yang berconteng tu. Aku tak dapat bayang macam mana diorang nak tacap sikit-sikit sebab boleh dikatakan keseluruhan dinding memang berconteng.

Aku sempat cakap dengan enche Neezam, kalau pihak asrama tak mampu nak cat, aku nak buat amal jariah, tolong cat rumah tu. Kuar duit poket sendiri dan cat. Tak sanggup tengok dinding. Tak sanggup!

Niesreena dan Naufal pun hairan tengok dinding dan cakap jugak "teruknya dinding. Kenapa diorang conteng dinding, mama?" Hmmmm... entahlah... aku pun tak mampu nak jawab.

Tabiat menconteng dinding ni sebenarnya memang terjadi kat anak-anak. Tapi alhamdulillah, aku dan enche Neezam mampu didik Niesreena dan Naufal supaya tak menconteng dinding. Bukannya diorang tak pernah conteng - memang pernah!

Naufal dan Niesreena mula conteng dinding masa kitorang masih menyewa kat Nusari dulu. Masa tu Naufal baru 2 tahun lebih. Memang aku terkejut tengok Naufal dan Niesreena tengah conteng dinding - bulat-bulat besar kat dinding!

Apa yang aku dan enche Neezam buat?

Pertamanya, tentulah kena marah, kena bebel! Aku marah kat Niesreena dan Naufal dan bagitau kat diorang tabiat menconteng dinding ni tak elok. Kan boleh conteng kat kertas. Lagipun, masa tu kitorang duduk kat rumah sewa, jadi tak eloklah merosakkan harta benda orang yang dah diamanahkan pada kiter.

Then, aku dengan Niesreena dan Naufal sama-sama bersihkan dinding yang berconteng dengan air dan kain. Punyalah gonyoh dinding tu. Alhamdulillah... bersih.

Kalau tak boleh hilang, aku memang nekad akan cat balik dinding tu. Buat malu jer kalau tetamu, tuan rumah atau penghuni selepas kiter tengok kesan conteng kat dinding.

Tapi selepas daripada tu, diorang ADA menconteng dinding lagi... Of courselah, dah kena marah sekali memang tak pernah serik kan budak-budak. Kitorang marah diorang lagi... suruh bersihkan lagi!

Dan alhamdulillah... sampai sekarang, diorang tak menconteng dinding lagi! Dan yang penting diorang tahu yang menconteng dinding tu salah!

Orang kata, budak-budak conteng dinding tu minda dia kreatif! Tolonglah... aku tak boleh terima. Kreatif boleh diterjemahkan kat kertas bukan kat dinding. Jangan membolehkan anak buat benda yang sebenarnya salah. Kalau dibiarkan, tu yang menjadi-jadi. Bagi kertas atau buku atau bawak diorang main pasir ke tanah liat ke blocks ke apa-apa jer lah. Then you could see how creative they are in the right way!

Then sebelum kitorang pindah rumah dulu pun, kitorang pastikan rumah tu bersih. Tak der kesan conteng kat dinding, tak der benda yang rosak. Even enche Neezam cabut semula paku-paku kat dinding dan tampal balik dengan plaster siling.

Masa serah kunci rumah kat tuan rumah kat rumah sewa dulu, kitorang sempat jumpa dengan penyewa baru dan diorang amat gembira dengan keadaan rumah. Tak perlu nak bersihkan apa dah! Tak perlu nak cuci rumah! Boleh terus pindah jer.

Rezeki masing-masing kan?

Hmmmmm...

Honestly, malam tadi aku tak nyenyak tidur memikirkan pasal dinding rumah yang dah macam galeri seni tu.

Banyak jugak benda nak dibuat sebelum masuk ke rumah baru ni. Banyak benda nak dibersihkan dan diperbetulkan. Hhmmmm... yang penting... nak cat rumah! Harap-harap semuanya ok lah nanti.

Chaiyok!

Wednesday, February 19, 2014

Wordless Wednesday | Main air lagi! Yey!

Monday, February 17, 2014

Kesan kat kereta dah hilang, kesan di hati...

Alhamdulillah...

Kereta dah repair. Bila bawak gi check kereta, memang tak rosak banyak. Tak der internal damage. Just kemek jer dan sport rim calar sikit.

Repair cost pun beberapa ratus jer. Dan owner kereta tu nak bayar. So, aku tak perlulah susah-susah nak wat claim insurans dia.

~ Before ~

~ After ~

Lega tengok hilang kesan-kesan calar dan kemek kat kereta. Tapi kesan kat hati ni berparut!

Sampai sekarang aku masih fobia - fobia bila tengok divider jalan, fobia bila tengok Aphard hitam!

The worst part is aku kena lalu tempat kejadian hari-hari setiap kali aku pergi ke tempat kerja!

Setiap kali teringat peristiwa tu, dada aku akan berdegup kencang dan timbul perasaan yang tak dapat aku gambarkan - entah takut, entah marah... entahlah!

Lepas tu, rasa bersyukur sebab masih boleh bernafas di bumi Allah ni, masih bahagia di samping keluarga, masih boleh tengok senyuman orang-orang yang aku cintai dan sayangi.

Haaaaiiiisshhhhh... tetiba sentimental plak!

Aku nak lupakan insiden ni, tapi macam payah jer. Harap-harap lambat laun lupa jugak. Tapi pengalaman dan pengajaran tu tak kan sekali dilupakan.

Apa yang jadi semua ni memang tak berbaloi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top