♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, May 5, 2013

Mengundi @ 2013

Akhirnya hari yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia tiba jugak. Hari mengundi! Hari yang menentukan masa depan rakyat Malaysia untuk 5 tahun akan datang!

Semalam, aku dan Niesreena bertolak balik ke KL sebab aku mengundi untuk kawasan Parlimen Setiawangsa dan enche Neezam dan Naufal pulak balik Segamat dan mengundi kat sana. Terpaksalah kami berpisah... sekejap...

Lepas siap-siapkan kerja rumah, gi lunch kat McD, baru kitorang gerak balik KL. Sepanjang perjalanan, memang banyakkkkk sangat berdera-bendera parti. Macam-macam cara diorang gantung. Bila dah masuk KL, lagilah banyak... Tengok flat kat depan Jalan Tun Razak ni. Penuh!

Kat kawasan rumah mak abah, penuh dengan bendera BN dan PKR. Sebab kawasan kitorang ni akan mengundi untuk parlimen Setiawangsa (P. 118) antara Dato Ahmad Fauzi Zahari (BN) dan Ibrahim Yaacob (PKR).

Hari ni; hari mengundi! Pagi-pagi lagi dah kena kejut dengan abah! Huhuhu... dah lama tak kena kejut dengan mak abah. Ngeeeee... ;p

Kalau ikutkan macam malas jer nak gi mengundi sebab cuaca sangat panas dan aku malas sebenarnya nak ke tempat ramai sangat orang ni. Tapi memandangkan tanggungjawab pada negara, 5 tahun sekali jer pun, haaa... ikutkan jugaklah! Semangat! Adik... teruja nak gi mengundi, sebab baru kali pertama! Hehe..

Aku mengundi kat SM Taman Sri Rampai. Pukul 10.30 pagi abah drop aku kat sana. Mak dan adik mengundi kat sekolah lain. Aku jer tercampak kat sekolah ni!

Nak masuk kawasan sekolah tu tersangatlah jem. Memanglah kan... dah tu... semua orang berpusu-pusu nak mengundi kat tempat yang sama. Tapi ada jugak yang sesuka hati parking berlapis-lapis berdekatan dengan sekolah sehingga menyusahkan pengguna jalan raya yang lain. Pentingkan diri sendiri betul!

Hmmmm... nasib baik abah yang hantar, so tak lah pening-pening nak cari parking kan.

Dalam kesibukkan tu, masih ramai jugak yang sibuk dok promote parti masing-masing untuk saat-saat terakhir. Semangat betul! Penyokong parti BN sebuk mengedarkan kipas dan air. Bagus kan! Memang panas giler pun semalam! Parti PKR pulak sebuk mengedarkan surat khabar 'keadilan'.

Sampai kat kantin sekolah, terus beratur untuk dapatkan nombor saluran. Sebenarnya dah tahu dah, sebab dah semak melalui online. Tapi ikut jer lah kan...

Ramainyer lah orang... Cuaca panas pulak tu... berpeluh-peluh jadinya... Nasib baiklah beratur kat sekolah tu masih berbumbung lagi. Kalau tak, jadi udang bakarlah masing-masing...

Selepas dalam 15 minit beratur, baru sampai kat bilik mengundi. Bagi IC, kena calit dengan dakwat kekal dan terus mengundi! [X] pada parti yang aku percaya! Semoga beliau menang!

Selesai mengundi, aku terus call abah. Mintak abah ambil kat tempat mengundi. Sian abah, selain jadi driver, terpaksa jugak jadi babysitter Niesreena. Hehe... Nasib baiklah Niesreena ni senang nak dijaga.

Pastu kitorang pergi ambil emak dan adik pulak. Emak mengundi cepat jer. Emak kata, bilik mengundi emak tu tak der orang beratur langsung. Sampai jer terus masuk mengundi.

Adik pulak sama macam aku, beratur dalam 15 minit sebelum boleh mengundi. Ramai giler! Hmmmm... mungkin emak ni kat group warga emas kot. Hehehe... Nasib baik kan... tak perlu beratur panjang-panjang. SPR sangat prihatin!

Petang tu, aku dan Niesreena balik ke Sepang. Actually, hari Isnin aku tak kerja sebab MB Selangor dah umumkan yang hari Isnin tu cuti kat Selangor. Tapi sebab Niesreena sekolah kat Nilai, so terpaksalah balik jugak sebab Negeri Sembilan tak cuti. Enche Neezam dan Naufal, mengumumkan cuti sukati untuk diri sendiri. So, diorang stay kat Segamat.

So, malam tu, aku tunggu keputusan PRU13 sorang-sorang depan tv. Sambil-sambil tu sempat berwatsapps dengan enche Neezam tentang keputusan pilihan raya. Semangat patriotik kan kitorang? Hehehehe...

Aku dok tukar-tukar channel tv. Tak puas hati betul, semua keputusan kat channel tv semua lain-lain.

Pukul 8.00 malam, keputusan baru perlahan-lahan masuk. Terawal, tentulah keputusan dari Sabah dan Sarawak. Alhamdulillah, kat kawasan yang aku undi, calon pilihan aku menang! Tahniah Dato Ahmad Fauzi! Selamat menjalankan tugas sebagai YB. Semoga sentiasa jujur dan amanah!

Pukul 11 malam, keputusan pilihanraya makin banyak masuk. Berdebar-debar betul! Keputusan memang sengit sangat! Takut jugak tengok! DAP banyak menang kali ni. Terutama kat Johor yang sepatutnya kubu kuat BN. Hmmmm... not anymore!

Sehinggalah akhirnya aku tengok ini...

Akhirnya, keputusan penting yang ditunggu-tunggu muncul jugak. BN masih lagi memegang takluk pemerintahan. Tapi BN kalah teruk kali ni. Banyak hilang kerusi. Mungkin kena buat lebih baik lagi dalam masa 5 tahun ni untuk dapatkan balik kepercayaan rakyat Malaysia.

Apapun... tahniah kepada Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib bin Tun Abdul Razak. Semoga sentiasa menjadi pemerintah yang adil dan mementingkan rakyat.

Tak larat dah nak tunggu sampai habis... walaupun tak sabar nak tahu Selangor dan Penang jatuh kat tangan saper kali ni... Tapi tau dah yang Kedah balik semula ke BN. Tahniah Dato'Mukhriz Mahathir; MB Kedah yang baru.

Hmmm... esok jer lah kiter tengok keputusan PRU yang selebihnya... Mata dah berat... Nak join Niesreena tidur...

ZZZzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top