♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, April 28, 2013

Hari Sukan Naufal

Semalam harijadi Naufal. Pada masa yang sama hari tersebut adalah Hari Sukan tadika Naufal belajar; Tadika Islam Miftahul Ulum. Tadika yang sama Niesreena belajar tahun lepas.

Berbanding tahun lepas, kali ni acara sukan dibuat di tempat tertutup dan selesa sikit. Kat dewan tertutup KLIA.

Kitorang tiba kat sana agak lewat. Mana taknya... enche Neezam outstation. Terpaksalah aku seorang terkapai-kapai menyiapkan bebudak ni. Naufal plak, bleh tak nak gi sebab tengok kakak dia tak pakai baju sekolah. Puaslah pujuk. Barulah nak masuk kereta. Tu pun lemah longlai jer...

Rupa-rupanya Naufal jadi maskot kumpulan merah hari tu. Jadi Hang Tuah! Comel jer. Hehehe...

Bukan main semangat lagi bebudak ni bersorak. Naufal pun sebenarnya dah banyak kali berlatih, menjerit-jerit kat rumah. Cikgu Naufal pun pernah cakap, Naufal paling kuat bersorak! Jangan tak datang! Hehehe...

Berbaloilah... sebab team Naufal menang tempat pertama dalam perbarisan. Yey!!!

\(^^)/

Sebelum acara sukan bermula, wajiblah senamrobik dulu kan. Naufal dah beberapa kali buat kat rumah. Siap ajar Niesreena lagi.

Tapi part yang paling tak tahan sebab Naufal tertendang budak belakang dia. Mungkin sebab belakang pun rapat sangat ke depan kot. Adoooiiii... Apasal panjang sangat kaki ke belakang Naufal oii... Sian kawan... Haha...

~Niesreena jumpa kawan sekelas~

Naufal masuk beberapa acara. Acara senang-senang jer. Alaaa... acara bebudak 4 tahun.

Tengok Naufal enjoy sangat! Seronok betul!




~Siap tergolek lagi. Hahaha...~

~Terbang dah tudung Niesreena~

Acara penyampaian hadiah, macam tahun lepas jugak, tempat pertama hingga tempat terakhir semua dapat hadiah. Baguskan! Cuma yang beza hadiahnya dari segi kualiti dan saizlah. Kalau dapat nombor 1, dapat botol air besar sikit atau mahal sikit. Kalau tempat terakhir tu dapatlah yang cikai-cikai sikit. Tapi ok lah kan. Semua dapat hadiah.

Team Naufal dapat tempat kedua. Seronok betul Naufal. Muka dia masa ambil piala tu, memang nampak happy sangat!

~Emas ke? Tak lah... yang bawah ni baru Naufal punyer... (^^)~

~Tempat kedua pun ok apa~

Balik rumah... semua orang 'pengsan'... penat sangatlah tu... termasuklah aku... ZZZZzzzzzzzzz...

Saturday, April 27, 2013

Naufal; 4 tahun lah!

27th April 2013. Hari ni genap usia Naufal 4 tahun. Rasa cepatnya masa berlalu... My baby is turn 4!

Tahun ni first time nak sambut birthday Naufal kat KL dengan wan dan atok abah, uncle and auntie J, maksu dan paksu. Excited betul!

Hahaha... kecoh betul! Akulah tu!

Candies dari maksu dan paksu. Suka Naufal bila tengok gula banyak-banyak khas untuk dia. Malam tu jugak nak bagi habis. Haiiissshhhh...

Uncle Joy dan auntie Jaja, hadiahkan jersey bola. Naufal suka giler. Naufal memang suka sangat baju bola. Tak kesahlah team mana pun. Hehe...

My sweet little boy!

Semoga menjadi anak yang soleh, membesar dengan sihat dan bijak. Sentiasa di bawah lindungan Allah swt. Mama dan ayah sentiasa mendoakan Naufal yang terbaik! Sayanggggg sangat kat Naufal!

Friday, April 26, 2013

Be Yourself!

Wednesday, April 24, 2013

Ayam Penyet

Korang suka makan ayam penyet??? Aku memang suka sangat! Actually, aku memang suka makan yang kering-kering ni. Tak suka berkuah-kuah sangat. Kena pulak tu makan dengan nasi panas dan sambal yang pedas berasap kan... memang terbaiklah!

First time makan ayam penyet ni masa aku dan enche Neezam bersama-sama keluarga pergi bercuti ke Kuching, Sarawak.

Wan Said, kawan kitorang, bawak kitorang gi makan kat satu kedai ayam penyet ni. Masa tengok ayam penyet ni punyer sambal... alahai... ciputnya sambal dia kasi... kedekut betul. Enche Neezam, tak sempat rasa lagi, dia dah mintak extra sambal. Tapi lepas tu... bila makan... ha hambek ko... keluar api kat mulut terus! Haha... Ingat lagi... pelayan kat kedai tu maknyah. Huhu...

Then balik semenanjung memang tak jumpa lagi dah ayam penyet. Pastu balik Melbourne semula... lagilah tak jumpa kan...

Sampailah bila aku start kerja, kengkawan office ajak makan kat restoran ayam penyet kat Ole-ole. Terus jatuh hati... tapi jarang dapat makan sebab restauran tu jauh dari office. Enche Neezam plak tak minat ayam penyet. Hmmm... kat Giant Nilai ada 1 kedai Ayam Penyet AP. Baru berkira-kira nak gi, tetiba dapat tahu yang kedai Ayam Penyet AP tu tak halal.

Beberapa bulan yang lepas, kawan sekerja ajak cari kedai ayam penyet kat Bukit Lanchong. Ayam penyet dia memang terbaiklah!

Selain ayam, ada jugak ikan lele. Ayam memang ayam kampung. Digoreng garing dan cukup dengan rempah dia. Sambal, memang superb! Meleleh hingus! Mengalir peluh! Hahahha...

Sejak gi makan kat sana, aku dan kawan-kawan office memang tak pernah miss untuk pekena ayam atau ikan penyet kat sana. Tiap-tiap minggu mesti pergi! Lagipun harganya pun berpatutan. Cuma RM5.50 sepinggan.

Enche Neezam pun lega sebab aku tak der lah asyik ajak dia gi cari kedai ayam penyet yang dia tak berapa minat nak makan. (^^)

Korang yang dok dekat-dekat Bukit Lanchong tu, gi lah try yer... :)

Monday, April 22, 2013

Demam Gwiyomi

Aku baru dengar perkataan Gwiyomi ni last week. Terus google pasal gwiyomi ni. Apekah???

Ni aku jumpa di wikipedia.com.

The Gwiyomi Song, or Kwiyomi Song (귀요미 송), is a K-pop single by South Korean singer Hari and was released on February 18, 2013. It was inspired by a gesture from a member of a South Korean boy group, BtoB named Jung Ilhoon. The gesture is called 'Gwiyomi Player', which became an Internet meme in October 2012 followed by its first appearance on a South Korean variety show under SBS MTV named MTV Diary. The gesture has also inspired many Asian citizens to upload their own versions onto the internet.

Source: wikipedia.com

Sebenar gyomi ni adalah bahasa isyarat tangan dengan kiraan dengan gaya ala-ala cute gitu.

This is the founder of gwiyomi, Jung Ilhoon.

Kat youtube pun banyak giler video gwiyomi yang diupload. Ada yang comel, tak kurang jugak yang perasan comel. Tak der keroje kot diorang ni.

Dan video bawah ni banyak diorang share kat facebook. Super cute budak ni. Mesti kacuk ni...

Wawa Zainal pun ada buat gwiyomi!

Tapi Nora Danish punya lagi comey!

Budak lelaki pun ada upload jugak!

Aku jumpa jugak video gwiyomi yang budak baju melayu tu buat sesorang. Tapi video kat atas lagi kelakar kot. Kelakar tengok kawan dia yang ala-ala confius dengan kawan dia yang sedang bergyomi tu. Hahaha... Nasib baik budak yang wat gyomi tu comel. Kalau tak.... hancus... ;p

Pengaruh internet sekarang merebak tersangatttt hebat kan. So, budaya macam ni tersangatlah cepat merebaknya. Tak pasal-pasal jugak jadi popular! Tak percaya? Pernah tengok tak si Bobo yang buat parodi sayang tu? Ramainyalah yang kongsikan kat facebook.

Aku ingatkan apa lah kan... Bila tengok... adoiiii... tak sanggup tengok sampai habis. Tapi jangan tak percaya, video parodi Sayang dia yang ala-ala gediks tu orang tengok dah lebih 1 juta kot! Gilos! Tapi aku percaya, tak sampai separuh yang rela tengok sampai video habis. Termasuklah aku! Tapi yang pasti, Johan RL mesti tengok sampai habis! Haha...

Kiter tengoklah yer. Just for fun... bukan untuk ikutan. Jangan aku jumpa gwiyomi orang-orang yang aku kenal terupload kat youtube plak. Compom akan aku share kat sini. Hahaha...

Peace yo!

Ps:- Hot.fm ada buat pool; saper antara AM crew yang kena wat Gwiyomi. Silalah vote sini. Aku pilih Faizal Ismail. Haha...

Thursday, April 18, 2013

FM from Singapore

Inilah untungnya kalau buat baik dengan student.

\(^^)/

Wednesday, April 17, 2013

Writing Wednesday | Sport check!

Niesreena sekarang ni dah pandai kemas buku sekolah sendiri, ikut jadual waktu. Senanglah sikit kerja aku. Tak perlulah lagi nak pening-pening kepala susun buku, pastu membebel-bebel bila buku dalam keadaan 'tak tentu arah'.

Untuk Naufal, aku akan kemaskan jugak buku dia. Tapi biasanya buku Naufal tak banyak. Setakat 2, 3 buah buku tulis jer. Tapi sejak akhir-akhir ni, Naufal nak kemas buku sendiri. Nak masukkan buku-buku dia sendiri sebab tengok kakak dia buat sendiri. Ok... fine....

Pagi tadi, seperti biasa, aku akan bawa dan susun beg-beg sekolah Niesreena dan Naufal ke ruang tamu. Bila angkat beg Naufal, beratnya... Lepas tu ternampak semua buku-buku Naufal masih bersepah kat atas meja study dia. Haaaaa... aku mulalah curious... buku-buku tak masuk beg lagi... tapi apa pulak yang berat dalam beg Naufal ni???

Bila bukak beg dia!!!! Haaaaa... segala macam mak nenek ada dalam tu! Ada pistol, ada 4 biji kereta, ada penanda pintu dan ada favourite Ultraman dia! Kalau Naufal berjayalah bawak pistol tu ke sekolah hari ni... gamatlah tadika tu..."Fire... Fire... Fire!!!"

Aku pun apa lagi, membebel-bebellah sambil keluarkan segala harga karun tu dari beg sekolah Naufal. Naufal pulak dah merengek-rengek nak bawak mainan gi sekolah. Enche Neezam dan Niesreena, dok gelak guling-guling tengok harta karun yang aku jumpa. Hahaha... tak lah guling-guling... tipu jew kan ;p

Bila aku kata, "Nanti cikgu marah", Naufal tak takut pun. Tetap nak bawak mainan ke sekolah, tapi bila aku kata, "Nanti kawan-kawan ambil Ultraman Naufal, pastu bawak balik rumah diorang. Naufal tak der Ultraman nanti...." Huhuhu... barulah Naufal pasrah dan menyerah... Hehehehe...

Pastu Niesreena kata hari-hari lain pun Naufal ada bawak kereta dia, ada jugak Naufal bawak pengasah pensel kesayangan aku ke sekolah dia! Eeeee... geram betul! Nasib baik tak hilang! That sharpener is my savior! Kalau tak ketumbit tangan nak asah pencil budak-budak ni manually. Haiiisshhhh...

Gamaknya sekarang memang hari-hari kena buat sport check beg budak-budak ni. Kalau tak segala khazanah dia nak bawak gi sekolah...

Naufal dan Niesreena buah hati mama. Love you both soooo much! :)

Ini lagu "Bodek mama" namanya... Huhu...

Tuesday, April 16, 2013

Jom bertindak!

Tetiba jer dapat bungkusan pos laju pagi ni.

Terfikir gak... Apa lagi yang aku beli online eh? Rasanya tak der yang pending? Oooopppsss....

Atau... hubby bagi surprise ke? Hadiah ker? Tapi sempena apa? Hmmmmmm??????

Rupa-rupanya... ini...

Kit Jom Bertindak!

Selain daripada beberapa cenderamata yang diorang kasi, ada sebuah buku 'Jom Bertindak' yang memuatkan panduan tentang mengundi. Lengkap! Bagus kan?

Kit ni diberi secara percuma. Kalau nak dapatkan kit ni, bolehlah ke blog 1Malaysia, klik sini. Just isikan form ringkas jer.

Thank you!

Friday, April 5, 2013

T.G.I.F

Thursday, April 4, 2013

Bubar sudah

Akhirnya parlimen telah dibubarkan secara rasminya semalam. So dah bubar ni? Apa pulak lepas ni?

Lepas ni tentu akan banyak perang bendera di sana sini. Kempen sana sini. Even sebelum bubar pun dah banyak ceramah-ceramah politik dan bendera-bendera parti yang dah tergantung-gantung.

Kali ini, insya Allah kali yang ketiga aku akan pergi mengundi. Kali pertama dulu masa bujang. Memang teruja giler nak gi mengundi. Maklumlah kali pertama.

Kali kedua, aku dan enche Neezam kat Melbourne. So, kitorang buat undi pos. Pun sama! Teruja giler nak mengundi. Masa tu tak der kereta lagi. Sanggup bersusah payah gi Malaysia Hall naik bas. Tukar 2 bas plak tu. Huhuhu... Hmmmm... ingat lagi... masa tu gi sekali dengan Kak Ema... :)

Musim mengundi kali ni nampak sangat agresif berbanding dengan musim-musim yang lepas. Bukan setakat perang bendera parti, macam-macam perang lagilah sekarang ni. Keyboard warrior pun kemain banyak. Berdegar-degar berlawan-lawan kat facebook/twitter, blog dan macam-macam media sosial lagi...

Kalau dulu 'Undi anda adalah rahsia'. Ooooo... sekarang tidak lagi. Terserlah ketaksuban terhadap parti memasing! Masing-masing nak tunjukkan kehebatan parti masing-masing. Uh... tapi parti pilihan saya tetap terhebat! Dengan para pemimpin parti yang terbaik!!!

Apa-apa pun, kite sebagai rakyat Malaysia, undilah mana yang kite fikir yang terbaik. Terbaik untuk kiter dan generasi akan datang. Terbaik untuk masa depan dan telah melakukan yang terbaik pada masa lepas dan sekarang! Janganlah pilih yang 'cakap tak serupa bikin' dan pemimpin-pemimpinnya yang macam hampeh macam parti tuuuuuttttt... Hahahaha... lu pikiorlah sendiri! Sudah terang lagi bersuluh... cuma perlu buka mata dan minda memasing jer...

So, jangan lupa pergi mengundi tau! Korang dah semak kawasan tempat mengundi tak? Kalau belum lagi, bolehlah semak di laman web SPR atau melalui sms. Macam mana caranya... silalah tanya Mr Google. :) Aku akan mengundi di KL untuk dun Setiawangsa. Dan enche Neezam akan mengundi kat Segamat. Insya Allah...

Pilihan raya kali ni pastinya akan menjadi pilihanraya yang terhebat! Aku berdoa agar parti pilihan aku akan menang besar dalam pilihanraya akan datang. Amin... Amin ya rab!

#sayapilihmengundi

Wednesday, April 3, 2013

Worldless Wednesday | Syukur Alhamdulillah

Tuesday, April 2, 2013

Dating @ Port Dickson

Seminggu tanpa anak-anak memang best! Tapi kalau lebih daripada tu... rasanya dah tak tertanggung rindu kat bebudak kot.... Huhuhu...

Hari Sabtu yang lepas, hari terakhir kitorang honeymoon. Haha... Honeymoon lah sangat kan... Enche Neezam bagi talk sebenarnya kat Tanjung Agas. So, alang-alang, sambil menyelam, minum air. Aku ngekorlah...

Sessi talk enche Neezam malam. So, pagi tu, kitorang plan nak keluar breakfast dekat-dekat jer dengan hotel. Tapi tup-tup sampai ke Port Dickson plak. Apa lagi... lepaklah sekejap kat tepi pantai... Cuaca pun cantekkkkk sangat! Best!

Rupanya ada banyak jugak pantai-pantai cantik kat PD ni. Ada beberapa pantai yang kitorang sempat singgah kat PD ni. Dan yang menarik kat Pantai Cahaya Negeri. Kat sini ada jambatan yang sambungkan pantai ni dengan Pulau Burung. Kecik je pulau ni. Banyak pokok-pokok bakau dan airnya jernih, tapi burungnya tak nampak lah pulak. Beruk ada lah! ;p

Lepas dah pusing-pusing kat tepi pantai, enche Neezam bleh pulak ajak aku ke Muzium Tentera Darat. Dekat jer dengan pantai. Adoooiii... aku dah sememeh jer... Baju t-shirt jer, seluar trek suit... Muka... bedak pun tak tepek! Handbag pun tak bawak! Mesti orang kata aku ni minah kampung dari manaaaaalah kan... T-shirt pun... t-shirt tuuuuu jugak! Hahahhaa... Nasiblah labu...

Menarik jugak muzium ni sebenarnya... Ada banyak cerita sejarah-sejarah perang sejak perang dunia pertama, peralatan-peralatan perang dan biography tokoh-tokoh polis dan tentera serta ahli-ahli politik. Teringat-ingat jugak sejarah yang masa kiter belajar kat sekolah dulu.

Bila baca-baca sejarah tentang betapa susahnya orang-orang terdahulu nak membebaskan diri dari penjajahan dan susahnya nak mendapatkan kemerdekaan pada waktu itu, terasa bersyukurnya sebab hidup dalam masa sekarang ni. Malaysia yang dah aman, damai dan tenteram. Jangan sampai negara tergadai lagi! Aiseh... tetiba semangat patriotik membara! :)

And later that evening... the kiddos are back! Miss them sooooo much!

Macam biasa... favorite diorang... swimming at pool!!!

Akhirnya... masa berdua-duaan habis jugak. Yes... times up! Bila nak enjoy berdua lagi yer enche Neezam! Hmmmmm... kena tunggu cuti sekolah akan datang. Hehehhehe... Lebih baik start plan cuti sekolah akan datang dalam bulan May ni sebaik mungkin. Nak ambil cuti panjang bercuti dengan bebudak! Hmmmm... nak kemana pulak ek???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top